UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Роботодавцю
  4. Мотивація співробітників
  5. Як складати план професійного розвитку працівника

Як складати план професійного розвитку працівника

5.09.2021 1302Автор: Лоліта Платошкіна
Як складати план професійного розвитку працівника

Як складати план професійного розвитку працівника

5.09.2021     1302Автор: 

Будь-який спеціаліст на робочому місці потребує професійного розвитку. По-перше, спеціаліст просто не може монотонно виконувати одні й ті ж самі завдання протягом довгого часу. Це призводить кінець кінцем до емоційного вигорання. По-друге, робітник прагне розвитку своїх умінь, цікавих проєктів, розширення досвіду й функцій в компанії, більших окладів. Відсутність цього негативно впливає на мотивацію співробітника. Для того, щоб уникнути передчасний перебіг кадрів в компанії, роботодавцю необхідно підготувати під робітників кожного напрямку, розряду, а іноді, навіть індивідуальний, план професійного розвитку співробітника. Jobs.ua радить зробити це якомога швидше.

Що таке план професійного розвитку працівника

Спеціальний документ, який фіксує уміння та навички спеціаліста, якими він володіє на сьогодні, а також оцінка їх розвитку. Обов’язково зазначається цілі, мета подальшого розвитку професійних умінь, бажані кінцеві результати. При чому, такий план може бути розроблений як на короткий проміжок часу на пів року, рік, так і на довгостроковий період - п’ять років. До того ж план може мати на увазі як вдосконалення професійних навичок спеціаліста, так і перехід від однієї посади до іншої. План розвитку має гнучку форму, що може доповнюватись та вдосконалюватись протягом усього процесу.

До речі, робота з професійного розвитку робітника, проводить в декілька етапів. Один з яких - складання такого плану розвитку. Другий - оцінка вже наявних умінь та навичок спеціаліста. Це основа всій системи управління, бо без цього практично неможливо отримати інформацію про співробітників та їх ефективність. Наявність такої системи оцінки забезпечує автоматично й мотивацію всіх робітників, адже всі бачать свій рівень і намагаються одразу вдосконалити свої здібності. Третій - застосування заходів росту та розвитку спеціаліста.

Види таких заходів можуть бути наступними:

  • Вивчення методик, ознайомлення більш глибоко з теоретичною та практичною основою.
  • Додаткові творчі завдання, нові цікаві проєкти, тимчасові призначення.
  • Переймання досвіду інших.
  • Самонавчання.
  • Підвищення кваліфікації.
  • Тренінги, семінари, лекції професійного розвитку.

До речі, такий професійний розвиток за планом має свої певні переваги:

  • він стає цілеспрямованим та організованим,
  • дозволяє простежити справжній професійний ріст робітника,
  • враховує інтереси співробітника у власному професійному розвитку,
  • спеціаліст отримує зворотний зв'язок керівника за набутих навичках,
  • цей документ та досягнуті результати спеціаліст може використовувати як підтвердження власного професійного росту.

Багато керівник мають страх з приводу того, що пройшовши цей шлях професійного вдосконалення та навчання, спеціаліст піде з робочого місця. Ризик такий є, але якщо вчасно та системно підходити до процесу професійного розвитку працівників, то він буде відчувати свою цінність для компанії.

Читайте також

  • Як полегшити вихід на роботу після відпустки? 8 вересень, 2024

    Декілька порад від наших експертів про те, як, повернувшись до роботи, правильно застосувати «відновлений багаж сил».

  • Піднімайся і йди30 серпень, 2024

    Впавши, піднімаємося, обтрушуємо одяг, хочемо зробити крок, але біль у забитих колінах не дає ступити. Адже йти треба, хоча б до медпункту. Одні встають і, перемагаючи біль, йдуть далі, а в інших сил вистачає лише до кабінету лікаря або самому перев'язати собі рани, а деякі не можуть навіть піднятися від сильних забитих місць, розчарування та зневіри. Що робити і як допомогти собі?

  • Розміщення вакансій на сайті Jobs.ua19 серпень, 2024

    Jobs.ua хоче підтримати Кращих Роботодавців і розширити можливості Шукачам роботи у важку хвилину, тому продовжує працювати в галузі працевлаштування та зберігає знижки і можливість безкоштовного розміщення вакансій для роботодавців.

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

↑ Вгору