UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Співбесіда без проблем
  5. Як відповісти на питання рекрутера: «Ким ви бачите себе через кілька років?»

Як відповісти на питання рекрутера: «Ким ви бачите себе через кілька років?»

17.05.2021 1306Автор: Олександр Мавлідінов
Як відповісти на питання рекрутера: «Ким ви бачите себе через кілька років?»

Як відповісти на питання рекрутера: «Ким ви бачите себе через кілька років?»

17.05.2021     1306Автор: 

Про певну «дратівливість» де-яких питань, які часто ставлять під час співбесіди рекрутери до кандидатів на вакансію, останні можуть розповідати справжнісінькі історії. Дійсно, чимало запитань, що можна почути від рекрутерів ставлять шукачів вакансій у «глухий кут» або відверто дратують. Цікаво, що серед таких питань є не лише ті, що відносяться до спеціальних тестів для стресових інтерв’ю, підчас яких кандидата просто та постійно ставлять у ситуації, які можуть мотивувати на прояви непокори чи агресії.

Так, серед запитань рекрутерів, які можуть нас дивувати або ставити у незручне становище, є й такі, на які доволі складно відповісти одразу. Одним з таких запитань є розповсюджене питання про те, «ким кандидат бачить себе через термін у де-кілька років?». Доволі популярне запитання на співбесіді, ставить у незручне становище цілком дорослих та досвідчених кандидатів, які прагнуть працевлаштуватися на гідну вакансію, щоб просто мати змогу «нормального життя». Не дивно, що саме воно може стати тим питанням, яке спонукатиме людину до некоректних відповідей, тощо.

Проте, саме таке запитання не є просто «перевіркою на дратівливість», а відповідь на нього, яку надає кандидат, може чимало розповісти про нього рекрутерові.

Наприклад, ставлячи запитання «ким себе кандидат бачить через певний термін» праці, рекрутер намагається зрозуміти наступне:

  • наявність певних амбіцій в кандидата та загальний рівень амбіційності потенційного працівника;
  • реалізм та адекватність самооцінки в людини, яка зазіхає на відкриту вакансію;
  • яким кандидат бачить своє «професійне майбутнє»;
  • зрозуміти його можливі кроки на шляху до такої цілі;
  • наскільки людина виявиться пристосованою до правил, що існують в колективі;
  • чи розділятиме потенційний працівник внутрішню корпоративну культуру компанії;
  • можливу «довго строковість планів», які має кандидат та їх відповідність до тих можливостей, які зможе запропонувати йому роботодавець зі свого боку.

Щодо останнього зауваження, завжди треба розуміти й реальні можливості потенційного роботодавця, які в різних компаній можуть бути, звичайно, різними. Саме тому, хтось з роботодавців шукає суто «амбітних кандидатів», які прагнуть до постійного зростання «кар’єрними сходами», а іншим роботодавцям потрібні «прості виконавці» на гідну зарплатню, щоб швидко «закрити» існуючу порожню лінійну позицію, яка сама по собі, не може обумовлювати подальший кар’єрний зріст.

Помилкові відповіді на таке розповсюджене запитання

Зрозуміло, що не має однієї «універсальної» відповіді на таке запитання, яка 100% виявиться правильною.

Тут, головне не відповісти неправильно. Тож, краще уникати відповідей, які мають зміст, на кшталт наступного:

  • продемонструвати те, що кандидат вперше замислився над таким питанням та взагалі не розмірковував про це раніше;
  • висловлюватися на кшталт «хто знає, чи взагалі настане завтра, а ви питаєте про…»;
  • довго розповідати про особисті та побутові плани на майбутнє та зовсім трохи «торкатися» професійного життя;
  • розмірковувати про власний бізнес, який кандидат планує будувати у майбутньому.

Такі відповіді підпадають під умовну «заборону», бо є такими, які не зможуть сподобатися співрозмовнику-рекрутеру у жодному разі. Відповідаючи таким чином, кандидат демонструє власну невпевненість, відсутність характеру та вмотивованості, або відверто каже, що прийшов навчитися «всьому» та стати черговим конкурентом на ринку товарів та послуг.

Не забувайте, що наймаючись на роботу ви, якби то погоджуєтеся, в першу чергу допомагати розвитку компанії за певну платню, та лише, в другу чергу, можете використати її можливості задля кар’єрного та професійного зростання.

Жарти про те, що через вказаний рекрутером термін, ви разом відсвяткуєте річницю його першого запитання, можуть й спрацювати, проте, після такого ходу, треба все таки торкнутися й серйозних боків питання, у тому числі.

Що таке «правильна відповідь» на таке запитання?

Численні експерти погоджуються, що більш-менш вірна відповідь на запитання «ким ви бачите себе через певний термін?», має обумовити демонстрацію де-яких головних аспектів, які повинні задовольнити зацікавленість рекрутера та продемонструвати кандидата, як розумну й дотепну людину.

Продемонструвати розумну амбіційність вас, як кандидата

Той, хто наймає працівників, завжди бажає, щоб колектив його компанії прагнув до розвитку, зокрема особистого професійного. Такі здорові амбіції обумовлюють й загальне зростання бізнесу, яким займаються такі працівники. Проте, будь-яка демонстрація амбіцій має бути контрольованою й з цим треба не перестаратися.

Не новина, що навряд чи, вашим майбутнім босам сподобається робітник, який запевняє, що прагне сягнути його «крісла» за вказаний термін. Можливо, керівник взагалі не збирався втілювати зміни в своє життя, й він не зрадіє появі конкурента, який «дихатиме йому в потилицю».

Найбільш «безпечною» серед правильних відповідей можна вважати відповідь: «Я прагну навчитися усім нюансам ведення бізнесу в цієї галузі, щоб стати гідним професіоналом своєї справи».

При тому, слід розуміти й те, що роботодавець може сподіватися винайняти працівника, який погодиться довгостроково працювати без «зростання», тому, відповідати про наявність певних амбіцій, краще лише тоді, коли вони дійсно існують.

правильні відповіді на співбесіді2

Продемонструйте наявність справжнього інтересу до вивчання нового

Складнощі під час відповіді на таке запитання- цілком нормальна справа, бо велика кількість людей, насправді, не знають, ким вони себе бачитимуть через роки. Але, розуміючи необхідність відповідати, краще вдатися до якостей дослідника, які є в кожного з нас.

Продемонструйте будь-який інтерес та щиру зацікавленість до нових знань. Розкажіть, як ви бажаєте покращити власні навички у вузькій спеціалізації або попрацювати поруч із «видатними персонами» компанії, яких знають на ринку праці.

Продемонструйте відповідність ваших цілей цілям, які ставить компанія-роботодавець

Всі ми пам’ятаємо, що для ефективного проходження співбесіди, до неї необхідно ретельно готуватися, хоча б відшукав певну інформацію про компанію-роботодавця у відкритих джерелах інтернету. Така інформація стане для вас, як для претендента на вакансію, справжнім ключем, на базі якого можна зрозуміти чи збігаються цілі компанії із вашими, чи навпаки – ні.

Якщо збіг існує, виберіть кілька пунктів, наприклад, з цілі або місії компанії, які відповідають вашому «баченню світу» та вашим цілям. На співбесіді. Ви можете розповісти чого прагнете та яким чином збираєтеся досягти цього у лавах компанії.

Захист за допомогою «нейтральної відповіді»

Розгубившись, або не знайшовши «себе» у порадах, які надано вище, завжди можна захиститися за допомогою, так званої, «нейтральної відповіді».

Скажіть, що поки не маєте конкретного бачення того, ким ви можете стати за де-кілька років, проте, завжди, бажаєте рухатися вперед. До того ж, вкажіть, що під час такого руху та у лавах відомого роботодавця, ви впевнені, що зможете знайти той напрямок, який стане дійсно «вашим» та в якому ви зможете принести максимум користі вашому роботодавцю.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


Часто шукають

↑ Вгору