UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Шукаємо вакансії
  5. Як влаштуватись на роботу без необхідної освіти

Як влаштуватись на роботу без необхідної освіти

29.04.2020 690
Як влаштуватись на роботу без необхідної освіти

Як влаштуватись на роботу без необхідної освіти

29.04.2020     690

Сучасний ринок зайнятості живе за своїми жорсткими законами. Зазвичай люди шукають робоче місце, орієнтуючись на свою освіту, рівень знань, отриманий диплом. Однак відповідні вакансії є далеко не завжди. У такому разі претендентові доводиться влаштовуватися на роботу тимчасово або займатися пошуком посад із низькою кваліфікацією, сезонною працею. Можливо, навіть змінити професію.

Безліч студентів поєднують працю й навчання. Часто можна зустріти таких старанних, ввічливих хлопців та дівчаток у відомих мережах громадського харчування, нових відділеннях пошти, при обслуговуванні атракціонів, кінотеатрів, аквапарків тощо. За особистими або сімейними обставинами молоді люди, які закінчили школу або професійне училище, іноді шукають роботу, яка не потребує особливої освіти.

Як здобути роботу без спеціальної кваліфікації

Отримати свій шанс на «щасливе майбутнє», не володіючи профільною освітою, кардинально змінити вектор руху у житті можна, якщо знати кілька важливих постулатів працевлаштування. Важливими навичками в успішному пошуку роботи без кваліфікації вважаються комунікабельність, вміння працювати з людьми, відкритість до всього нового.

Життєві історії багатьох знаменитостей нерідко починалися з найпростіших професій. Справжні голлівудські бестселери часто розповідають про те, наприклад, як класний актор або майбутній сенатор у вільний від занять час підробляли офіціантами, барменами, співробітниками готелю.

Існує безліч професій, які можна легко освоїти без спеціальної кваліфікації за наявності великого бажання. Розглянемо їх докладніше:

  • Сфера обслуговування (служби сервісу, прибирання, розваг).
  • Індустрія торгівлі (менеджер із закупівель, продавець-консультант у супермаркеті, мерчендайзер).
  • Робота в тісному контакті з людьми (догляд за дітьми, літніми людьми, господарством).
  • Індустрія моди та краси (працівники текстильної та швейної галузі, моделі – демонстратори одягу, люди, що займаються хенд-мейдом).
  • Фізичний труд та некваліфікована праця (різнороби, будівельники-підсобники, комірники, водії).

Професії офіціанта, туристичного агента, адміністратора салону красоти, швейцара привертають увагу молодих людей можливістю планувати вільний час, навантаження, зміни, додатковим заробітком (високими чайовими). Для працевлаштування потрібно пройти медичний огляд, а також запастися такими звичками, як: витривалість, бажання догодити клієнту, доброзичливість і моторність.

Сфера обслуговування й робота в контакті з людьми – хороший досвід для початківців. Люди на такі вакансії потрібні постійно. Увага до дрібниць і бажання допомагати – головні складові успіху. Відомо, що, отримавши вичерпну інформацію про товар, ціну, якість, споживач, скоріше за все, зробить покупку саме в такого співробітника, а можливо, повернеться знову. Це приведе до того, що з великою швидкістю з'явиться клієнтська база, а грошовий успіх буде забезпечено.

пошук роботи

Корисно: вакансія кур'єра дуже популярна у великих мегаполісах. Відправлення товарів-замовлень в інтернет-магазинах, доставка ліків, їжі не вимагають особливої підготовки. Все залежить від особистісних якостей та наявності мобільного, швидкого транспорту.

Це праця для людей, які мають досвід за плечима. До неї звертаються переважно жінки, які знаходяться на заслуженому відпочинку, але не проти попідробляти. Альтернативне рішення знаходять мами в декретній відпустці. Виховательки в минулому, наприклад, можуть організувати невеликий дитячий садок, для свого та декількох інших малюків.

Закінчивши швидкісні курси «Надання першої допомоги», можна запропонувати свої послуги з догляду за літньою людиною, інвалідом або пацієнтом, що потребує реабілітації.

Тенденції у світі фешн часто змінюються, тому робота в даному секторі більш підходить для творчих натур. Однією в нових креативних професій для молодих людей з художнім смаком, почуттям міри є «помічник стиліста». Під досвідченим керівництвом наставника можна доторкнутися до світу моди й зробити перші кроки в цьому напрямку.

Якщо претендент на вакансію в модній індустрії володіє модельною зовнішністю, відповідними параметрами, можна продемонструвати свої таланти дизайнерам. Для цього треба створити професійне портфоліо. Вагомим плюсом буде школа манекенниць, а також жорстке дотримання дієти.

Вища освіта – це база знань, без якої не обійтися в точних науках, медицині. Однак на ринку праці потрібні також «люди з руками». Це майстри, справжні профі у своїй справі. Зробити відмінний ремонт, знайти на відрядну роботу хорошого плиточника, знавця камінної кладки або паркетника – велика удача. Коли мова йде про вузькопрофільні спеціальності та практичну роботу, замовнику зовсім не обов'язково знати рівень освіти, наявність диплома. Він оцінює й оплачує виконану послугу.

Про майстрів меблевої справи кажуть, що в них золоті руки. Для них робота може бути як самостійною (при влаштуванні приватно), так і на меблевому виробництві. На перших порах краще освоїти легкі завдання: складання меблів, обробку окремих вузлів під контролем досвідчених співробітників. Поступово можна пізнавати більш складні процеси.

Важливо! Завжди потрібні працівники комунального сектора. Прибиральники прибудинкових територій, озеленювачі. Робота не вимагає особливої кваліфікації, відбувається круглий рік на повітрі. Переважно це зайнятість в ранній або дуже пізній час. Зазвичай можна поєднувати декілька видів зайнятості. Для багатьох це непоганий спосіб підробити.

Особистісні якості як завершальний фактор

Здобувач, що виявляє інтерес до майбутньої роботи, готовий навчатися, володіє приємною зовнішністю і поступливим характером – справжня знахідка для керівника. Шукаючи місце для працевлаштування, проявіть наполегливість у досягненні мети, будьте харизматичними й доброзичливими, адже перше випробування – це неоціненний досвід та перший крок до успішної кар’єри.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


Часто шукають

↑ Вгору