UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Прийом на роботу
  5. Як влаштуватися в ІТ-компанію

Як влаштуватися в ІТ-компанію

21.12.2021 1091
Як влаштуватися в ІТ-компанію

Як влаштуватися в ІТ-компанію

21.12.2021     1091

Бажаєте влаштуватися в ІТ-компанію, але не маєте потрібного досвіду, або вам вже за сорок? Такі побоювання зупиняють багатьох людей від того, щоб рухатися в цьому напрямку. Але за прогнозами аналітиків, які відстежують ситуацію на ІТ-ринку України, в найближчі роки затребуваність в ІТ-фахівцях стрімко зростатиме. Вже зараз спостерігається ситуація, що чимало ІТ-компаній готові брати людей без досвіду, щоб в процесі роботи навчити всім необхідним навичкам. Пропонуємо в цій статті розібратися, на що саме звернути увагу, якщо ви прагнете влаштуватися в ІТ-компанію.

Які якості потрібні для роботи в ІТ-сфері?

Багатьох людей зупиняє той факт, що для переходу в ІТ потрібно добре розбиратися в математиці і мати технічну освіту. Безумовно, математичний склад розуму вітається, але якщо у вас є якості, зазначені нижче, ви маєте великі шанси, щоб здійснити свою мрію і влаштуватися в ІТ-компанію.

Гнучкість мислення. Це означає вміння творчо підходити до проблем, розглядати їх із різних сторін і знаходити можливі варіанти їхнього вирішення.

Уміння закривати завдання «під ключ». Якщо ви беретеся за певний проєкт, ви вмієте докладати максимум зусиль, щоб завершити його і вже не повертатися до нього в майбутньому.

Високий рівень мотивації. Людину з високим рівнем внутрішньої мотивації відрізняє те, що вона вміє відчувати задоволення безпосередньо від виконання самого завдання, і не менше задоволення відчуває від пошуку рішень і власне від досягнення результату. Бо якщо у вас спостерігається лише фінансовий інтерес до сфери ІТ через високий рівень зарплат, який прив’язаний до курсу долара – це не найкраща мотивація. В будь-якій професії не уникнути важких робочих буднів, проблем або навіть провалів. І якщо в ІТ-сфері вас цікавлять лише гроші, подібні труднощі призведуть до вигорання і розчарування.

Якщо ви не програміст, чи реально влаштуватися в ІТ-компанію?

Навіть дуже реально, бо ІТ-сфера відкрита не лише для програмістів. У вас великі шанси знайти роботу в ІТ-компанії, якщо ви маєте досвід в аналітиці чи маркетингу, працювали (чи працюєте) фінансистом, маєте досвід в сфері продаж і вмієте просувати нові продукти. Або ж ви товариська людина і не уявляєте своє життя без нових знайомств: в такому разі у вас хороші шанси влаштуватися HR-спеціалістом чи піарником. Такі фахівці теж дуже цінуються в ІТ-компаніях.

Подаємось на вакансію

У випадку, якщо компанія стрімко розвивається і їй гостро не вистачає працівників, рекрутери розглядатимуть усі без винятку надіслані резюме. Це робиться для того, щоб не упустити хороших спеціалістів. Але будьте готові до того, що на деякі критичні моменти рекрутери все ж звернуть увагу.

Перерахуємо їх:

  • Досвід роботи – чи він взагалі у вас є, і якщо є, то наскільки відповідає вимогам означеної вакансії;
  • Блок «Особисті дані», або як ви вмієте розповісти про себе в кількох коротких реченнях на початку резюме. Проявіть оригінальність, не копіюйте інформацію з чужих зразків. Рекрутерам завжди цікаво почитати, як той чи інший кандидат вміє подати себе в двох-трьох реченнях;
  • Професійні навички. Ну, тут усе зрозуміло – що ви вмієте, якими інструментами володієте та на якому рівні.

Щоб покращити своє резюме, скористайтеся порадами, наведеними в статті Ознаки успішного резюме: що потрібно і що не потрібно писати. А взагалі, ідеального зразка, як укласти резюме, не існує. І все ж прислухайтеся до наших рекомендацій:

Грамотно структуруйте документ, щоб чітко розмежувати смислові блоки «Особисті дані», «Контакти», «Освіта» і «Досвід роботи».

Будьте чесними і не приписуйте собі той досвід, якого у вас немає. Чесність – доволі дефіцитна річ у нашому світі, погоджуєтесь? Тому вам швидше пробачать відсутність якихось навичок з перерахованих в описі вакансії, ніж спробу «змахлювати» ще на старті;

Яскраві кольори, нечитабельні шрифти – забудьте про це! Не видумуйте «велосипед», намагаючись у такий спосіб виділити своє резюме з-поміж інших. Ідеальний варіант – стандартний чорний шрифт на білому фоні (Calibri, Arial чи Times New Roman).

Оформіть резюме коректно

Як щодо мотиваційного листа?

Якщо в ІТ-компанії, куди ви надсилаєте резюме, не просять долучити до нього мотиваційний лист – значить, не треба цього не робити. Тим паче, мотиваційний лист може зіграти проти самого кандидата. Пояснюємо, чому: якщо лист написаний неграмотно, з купою помилок, це виставить кандидата у непривабливому світлі. Або ж кандидат зарекомендує себе хвальком, розписуючи на всі лади, чому саме він ідеально підходить на цю посаду.

Етапи відбору

Приготуйтеся до кількох етапів відбору в ІТ-компанію. Зазвичай – від трьох до п’яти. Враховуючи сучасні реалії, вони здебільшого відбуваються в онлайн-форматі. Розглянемо коротко кожен з них.

Ознайомчий дзвінок

На цьому етапі з кандидатом зв’язується рекрутер, який інформує про діяльність компанії, команду та проєкт, до якого буде залучений. Будьте готові до того, що запитають про вашу мотивацію – тобто чому ви хочете працювати саме в цій компанії. Поцікавляться також про ваш технічний досвід, рівень володіння англійською, софт скіли (наприклад, вміння працювати в команді і взаємодіяти з іншими людьми, тайм-менеджмент, креативність).

Також очікуйте питання на кшталт як ви діяли в певній ситуації на попередній роботі: що робили, які це принесло результати. Якщо ознайомчий дзвінок минув добре, вас чекає наступний етап.

Технічне завдання

Вам можуть запропонувати виконати тестове завдання або пройти онлайн-тестування. В деяких компаніях застосовуються обидва формати тестування, причому перший варіант – для відбору нетехнічних спеціалістів, другий – для розробників (щоб протестувати теоретичні знання і оцінити практичні навички, тобто написання власне коду).

В разі успішного проходження цього етапу вас запросять на технічну співбесіду.

Технічна співбесіда

На цьому етапі кандидата чекає зустріч із керівником відділу чи керівником команди, в якій він працюватиме. Сама назва цього етапу відбору передбачає, що будуть цікавитися його досвідом, чи ознайомлений він з методиками роботи, які є критично важливими для компанії. Як правило, компанії на цьому етапі мають для кандидатів уже завчасно сформований список запитань.

Якщо кандидат успішно подолав цей етап, його запросять на співбесіду з клієнтом.

Співбесіда з клієнтом (чи HR-спеціалістом)

Зазвичай цей етап передбачає формат онлайн-спілкування. Звичайно, якщо ІТ-компанія шукає спеціаліста на керівну посаду – наприклад, керівника проєкту, який вимушений чимало часу спілкуватися з командою чи клієнтами, такого кандидата, скоріше за все, запросять в офіс, щоб особисто познайомитися з усіма.

Будьте готові, що вам ставитимуть більш особисті питання. Наприклад, чим цікавитеся окрім роботи, який ваш улюблений серіал, яку останню книгу прочитали і т.д. Звісно, ви теж можете ставити питання, які вас цікавлять. Приміром, як влаштовані робочі процеси всередині компанії, які умови роботи, бонуси і т.д.

Які умови роботи

Поради, якщо ви вирішили змінити професію і перейти в сферу ІТ

  1. Складаючи резюме, не знецінюйте свій попередній досвід. Навіть якщо вам здається, що ваші навички і вміння не можна застосувати в новій галузі, це може виявитися хибною думкою. Адже в сфері ІТ присутні нетехнічні спеціалісти, найважливіші навички яких – вміння вибудовувати комунікацію, співпрацювати з медіа, розумітися на юридичних аспектах роботи компанії тощо.
  2. Не бійтеся йти на джуніор-позицію, навіть якщо цілилися «вище». Маючи високу мотивацію і велика бажання навчатися і розвиватися, ви швидко просунетеся кар’єрними сходами.
  3. Не поспішайте одразу записуватися на дорогий платний курс, навіть якщо вам обіцяють після його завершення захмарні перспективи. Спробуйте пройти безкоштовні курси, щоб зрозуміти, наскільки цей напрямок вам цікавий.
  4. Якщо ви гуманітарій за освітою і хочете влаштуватися на нетехнічну посаду в ІТ, не забувайте про ведення соцмереж. В певному сенсі це ваше майбутнє портфоліо. Вмієте грамотно оформлювати тексти і креативити під час пошуку тем для публікацій? Чудово! Це означає, що ви без особливих проблем опануєте посаду піар-спеціаліста компанії.
  5. І найважливіше – пам’ятайте, що змінити професію і перейти в ІТ ніколи не пізно. Особливо якщо відчуваєте, що такі зміни давно назріли. Навіть якщо вам за сорок.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору