UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Це важливо знати кожному
  5. Як все пам’ятати, а не забувати?

Як все пам’ятати, а не забувати?

22.10.2024 38
Як все пам’ятати, а не забувати?

Як все пам’ятати, а не забувати?

22.10.2024     38

В сучасному ритмі життя, коли треба скрізь встигнути і багато чого зробити, наша пам'ять час від часу дає збій. Не завжди пам'ятаємо, де лежать документи, забуваємо про заплановану зустріч, вийшовши з дому, важко згадуємо, чи вимкнули з розетки праску тощо. А причина такого збою – перевтома, часті хвилювання, і, як не дивно, одноманітність.

Щодня протягом трудового тижня ми їздимо на роботу одним і тим самим маршрутом, зустрічаємося з тими самими людьми і в тих самих місцях. Нічого нового, жодної нової інформації для мозку – для запам'ятовування. В результаті, пам'ять слабшає, а її потрібно тренувати і постійно розвивати, якщо не хочете і зовсім втратити. Для зміцнення пам'яті сьогодні є чимало корисних вправ. Але одні з найкращих ті, що трохи «струшують» мозок, змушують його працювати, порушуючи звичні межі пам'яті. Це зовсім не складно. Можна лише змінити звичний для вас маршрут.

Побувати у новому місці. Наприклад, після роботи повертатися додому іншою дорогою. Можливо, це займе трохи більше часу, хвилин 10 – 20, але ваш мозок вже відмітить щось змінилося.

На вхідних завітати до незнайомого місця (на 2-3 години). Непогано було б з'їздити в гості до друзів або рідних, зайти в нове кафе, протестувавши якусь страву чи напій. Зміна звичної картинки позитивно впливає на роботу нашого мозку. І якщо ви сходите туди, де давно не були, мозок сприйматиме це, як щось нове.

Цілий день на незвіданих просторах. Цей крок припускає, що ви поміняєте звичну атмосферу на, можливо, невелику екскурсію в старовинне місце або на поїздку з друзями, або відвідування музею.

Якщо одну з цих вправ робити (ні, не кожен день і не щотижня), хоча б 1-2 рази на місяць, тоді мозок не нудьгує і пам'ять менше підводитиме.

Для тренування пам'яті є ще багато різних вправ: це нові знання (вивчення мов, вирішення складних головоломок і кросвордів, заняття на музичному інструменті), і нові знайомства. Вони також корисні. Головне, щоб обрані заняття були цікавими та захоплюючими.

Більше рухайтесь

Фізичні вправи знімають напругу, подаючи при цьому кисень у мозок, посилюють вплив корисних речовин, які захищають клітини мозку від порушень, що призводять до послаблення пам'яті. І ми набагато рідше забуваємо про щось важливе.


Декілька рекомендацій від експерта

1. Те, що не потрібно пам'ятати, записуйте.

2. Намагайтеся займатися завжди однією справою, не витрачаючи увагу на безліч додаткових.

3. Не поспішайте, звертайте увагу на «дрібниці».

4. Щоб розвантажити ліву півкулю, що відповідає за логіку та розум, і задіяти праву – творчу, спробуйте раз на два дні писати лівою рукою.

Читайте також

  • Читання в юному віці – кар'єра у майбутньому 28 вересень, 2024

    Підвищення по службі чи в іншій діяльності, досягнення популярності, слави тощо – це все кар'єра. А з чого починається це сходження і коли? На це запитання дає відповідь соціолог із Оксфорда Марк Тейлор.

  • Як полегшити вихід на роботу після відпустки? 8 вересень, 2024

    Декілька порад від наших експертів про те, як, повернувшись до роботи, правильно застосувати «відновлений багаж сил».

  • Піднімайся і йди30 серпень, 2024

    Впавши, піднімаємося, обтрушуємо одяг, хочемо зробити крок, але біль у забитих колінах не дає ступити. Адже йти треба, хоча б до медпункту. Одні встають і, перемагаючи біль, йдуть далі, а в інших сил вистачає лише до кабінету лікаря або самому перев'язати собі рани, а деякі не можуть навіть піднятися від сильних забитих місць, розчарування та зневіри. Що робити і як допомогти собі?

  • Розміщення вакансій на сайті Jobs.ua19 серпень, 2024

    Jobs.ua хоче підтримати Кращих Роботодавців і розширити можливості Шукачам роботи у важку хвилину, тому продовжує працювати в галузі працевлаштування та зберігає знижки і можливість безкоштовного розміщення вакансій для роботодавців.

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

↑ Вгору