UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Новини України і світу
  4. Новини
  5. Як запуск 5G вплине на ведення бізнесу в Україні

Як запуск 5G вплине на ведення бізнесу в Україні

28.12.2020 499
Як запуск 5G вплине на ведення бізнесу в Україні

Як запуск 5G вплине на ведення бізнесу в Україні

28.12.2020     499

В нашій країні відносно нещодавно з’явилася технологія 4G, а наступне покоління стільникового зв’язку вже наступає їй на п’яти. Здавалося б, навіщо нам 5G, якщо є 4G? Розглянемо, які перспективи несе в собі впровадження найновішого покоління мобільного зв’язку.

5G та Україна

Головна ціль якнайшвидшого впровадження найновішої технології зв’язку – це створення нових умов для розвитку бізнесу. Міністерство цифрової трансформації України очікує, що перші тендери на закупівлю частот для 5G стануть реальністю вже наприкінці 2021-го року.

Наразі кипить підготовча робота: Мінцифри пліч-о-пліч з мобільними операторами та виробниками обладнання працює над створенням тестових зон, які мають на меті здійснити «обкатку» нової технології. Встановленням експериментальних базових станцій займаються також оператори.

Які переваги має 5G?

Поглянувши на результати тестів мобільних операторів Сполучених Штатів, побачимо фантастичні цифри: середня швидкість передачі даних 5G становить 100-250 Мбіт/с, в той час як пропускна здатність 4G в 5-10 разів менша (15-50 Мбіт/с). А якщо 5G використовує частоти вище 30 ГГц, швидкість передачі інформації може сягнути 1,5 Гбіт/с! Фантастика, чи не так?

Ще двома суттєвими перевагами 5G є можливість одночасного приєднання до мільйона девайсів на квадратний кілометр (4G дозволяє приєднати тільки кілька тисяч) і мінімальна затримка з’єднання у високих діапазонах (менше 1 мс).

І все ж четверте покоління стільникового зв’язку цілком задовольняє потреби звичайних користувачів. Тоді які істотні можливості для ведення бізнесу дає найновіша технологія мобільної передачі даних?

Вишка 5G

Вишка 5G китайського мобільного оператора "China Telecom" в місті Макао


Вдосконалення процесу виробництва

Будь-яке підприємство ставить собі за ціль, зокрема, оптимізувати витрати на виробництво продукції, що в кінцевому результаті призведе до збільшення прибутку. Використання на заводах і фабриках найновіших технологій, таких як ІоТ («Інтернет речей»), штучний інтелект та 5G, дозволять зробити обладнання більш технологічним та ефективним.

Розглянемо побутові ситуації, які наочно демонструють, як застосування нових технологій позитивно відіб’ється на процесах виробництва:

  • Штучний інтелект може допомогти виявляти брак на виробництві;
  • При виконанні шкідливих для людського здоров’я операцій людину можуть замінити роботи з дистанційним керуванням (очевидно, що використання 5G матиме свої переваги);
  • Використання Інтернету речей та датчиків моніторингу виробництва дозволить зменшити споживання електроенергії, оперуючи різними сценаріями завантаження виробництва.

Сфера освіти

Технологія 5G може значно збагатити освітній процес новими можливостями. Наприклад, забезпечення широкосмугового зв’язку для підтримки додатків віртуальної та розширеної реальності, покращення якості дистанційного навчання.

Учні та студенти зможуть віртуально відвідати інші країни чи навіть планети, або ж здійснити віртуальну мандрівку тілом людини. Під час вивчення історії на учнів чекатимуть захоплюючі 3D-подорожі містами Древнього Риму чи Античної Греції (як приклад).

Тобто від впровадження 5G виграють всі сторони освітнього процесу: якісний сигнал під час онлайн-лекцій та презентацій стане реальністю. Вчителі, які викладають на YouTube свої уроки, заощадять чимало часу, оскільки завантаження буде відбуватися дуже швидко.

Симуляція надзвичайних ситуацій та бойових дій стане у нагоді пожежникам та військовим, а хірурги зможуть відточити майстерність, перш ніж приступити до найскладніших операцій. І все це стане можливим завдяки 5G. До речі, створення віртуальних симуляцій стимулюватиме попит на розробників програмного забезпечення для віртуальної реальності, що надасть додаткові можливості для розширення ІТ-індустрії.

Гірничодобувна промисловість

Люди, які працюють у шахтах, піддають ризику своє здоров’я. Як у цій ситуації може допомогти 5-те покоління стільникового зв’язку? Видобуток корисних копалин можна довірити машинам, але в такому разі потрібно забезпечити наявність бездротових мереж із високою швидкістю і якістю зв’язку. Також, як і у випадку з виробничими процесами, застосування дистанційно керованої техніки і систем відеоспостереження дозволять знизити витрати на експлуатацію обладнання.

Internet of things (Інтернет речей)

Для чого потрібна технологія 5G, якщо ми говоримо про Інтернет речей? По-перше, до мережі будуть підключені мільйони пристроїв (!) на кожен квадратний кілометр площі. Всім їм потрібно забезпечити високу і стабільну швидкість передачі даних. По-друге, програми для IoT пред’являтимуть високі вимоги до таких характеристик стільникової мережі, як надійність, доступність та надзвичайно низька затримка сигналу.

Мобільні оператори зіткнуться з проблемою розробки нових бізнес-моделей, адже чимало Іот-девайсів будуть працювати в режимі за потребою. Що ж, нові виклики – це завжди добре, адже вони стимулюють появу і впровадження інновацій.

Отже, підіб’ємо підсумки: запровадження новітньої технології мобільного зв’язку значно змінить ведення бізнесу і призведе до появи нових бізнес-моделей. Швидкісний зв’язок покращить практично всі сфери нашого життя, хоча прогнозується, що 5G з’явиться в Україні не раніше 2022 року. На даний момент у світі вже 37 країн використовують 5G, тому українцям слід поквапитися, якщо ми не хочемо відставати від цивілізованих країн.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору