UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Шукаємо вакансії
  5. Як знайти роботу людині старшого віку

Як знайти роботу людині старшого віку

6.08.2020 422
Як знайти роботу людині старшого віку

Як знайти роботу людині старшого віку

6.08.2020     422

Шукаємо роботу в старшому віці: правила успіху

Гідне працевлаштування — актуальне питання для шукачів з різним досвідом, професійним рівнем і віком. Як показує практика, доволі часто останній фактор заважає отримати запрошення на співбесіду, почати співпрацю з багатьма керівниками, занижує конкурентний рівень. Вдала індивідуальна стратегія пошуку, створення грамотної самопрезентації, гідного резюме допоможуть завити про свій рівень, зацікавити рекрутера попри поширені міфи, хибні уявлення.

Як зробити пошук роботи ефективним

Нерідко, незалежно від віку, претенденти роблять ключові помилки, які заважають знайти достойне місце. Молоді спеціалісти, вчорашні випускники помиляються через брак досвіду, а вчорашні працівники зі стажем — через певну самовпевненість або ігнорування сучасних потреб ринку праці.

Щоб пошук був ефективним, HR-експерти радять витрачати на процес не менше 40 годин на тиждень. Цей час включає не лише аналіз пропозицій рекрутерів, але й самоосвіту, зустріч з потенційними працедавцями, відвідування профільних заходів (ярмарки вакансій, дні відкритих дверей), проходження курсів для підвищення кваліфікації та ін. Не секрет, що більшість надає перевагу формувати виключно молодий колектив, так як така категорія претендентів вважається більш мобільною, психологічно стійкою, вони легше переключаються на різні види занять, мають значний робочий потенціал. Шукач старшого віку при бажанні знайде гідне місце роботи навіть в складних сучасних умовах, але для цього необхідно правильно вибудувати власну самопрезентацію, вибирати найбільш перспективні пропозиції, орієнтуючись на спектр професійних навиків, освіту, власні інтереси і очікування.

Важливі правила пошуку:

  • за отримання хорошого місця доведеться боротись, доводити кращий професійний рівень;
  • необхідно розробити грамотне, інформативне і лаконічне резюме (документ забезпечить до 50% успіху під час пошуку вакансій, саме його наповнення вперше привертає увагу рекрутера);
  • чим більше інструментів задіяно, тим кращим, швидшим буде результат (аналіз періодики, інтернет-ресурсів, самоосвіта, консультування з експертами різних сфер ринку та ін.);
  • не варто приймати рішення, виходячи з того, що є найдоступнішим — потрібно намагатись здобути максимально перспективне, гідно оплачуване місце;
  • чим більше часу витрачено на визначення власних можливостей, професійних переваг, тим вищими будуть шанси;
  • відмови не повинні ставати вироком, знижувати темпи пошуку — їх варто позиціонувати лише як тимчасовий результат на певному етапі.

Молоді спеціалісти нерідко мають низький рівень активності, недостатній об’єм професійних знань, практичних навиків, особливо в контексті вирішення нестандартних задач, і завищену самооцінку. Правильний акцент на перевагах, грамотна, активна організація аналізу вакантних місць, гідна самопрезентація створять міцну базу для отримання позитивного результату без прив’язки до вікового цензу.

Як виграти конкурентну боротьбу і знайти роботу в старшому віці

В більшості випадків найбільшим бар’єром, який заважає вдалому працевлаштуванню, стає саме психологічний. Можна доволі швидко визначити найбільш перспективні сфери роботи, знайти цікаві варіанти для співпраці, але не мати сил для подолання негативних емоцій, невпевненості в собі. Щоб виграти в конкурентній боротьбі, важливо ще на стартовому етапі чітко показати рекрутеру, чому потрібно вибрати саме вашу кандидатуру і що це дасть йому натомість. Правильно оформлена самопрезентація, чітке розуміння власних цінностей, професійних можливостей, акцент на особливих вміннях допоможуть привернути увагу, здобути прихильність. Важливо відразу обережно, в контексті спілкування наголосити на вигоді, яку він отримає — вчасне виконання завдань, вміння правильно діяти в стресових, нестандартних ситуаціях, значний досвід вирішення складних завдань, швидка мобілізація сил.

значний досвід

Щоб максимально швидко знайти гідне місце роботи навіть в солідному віці, ми радимо звернути увагу на такі рекомендації:

  1. Вибираємо найбільш доступні, вигідні сегменти ринку.

Варто розглядати пропозиції, які будуть в реальності доступними для кандидата. Звертаємо увагу на вимоги рекрутера щодо освіти (не варто експериментувати в абсолютно нових сферах, професіях), спектру знань, вмінь, обов’язків.

  1. Активно вивчаємо, удосконалюємо знання про інформаційні технології, роботу з сучасними офісними пристроями.

Виграти конкурентну боротьбу без вміння ефективно працювати з комп’ютером, технологічними пристроями неможливо. Це важливий інструмент, який допоможе збільшити продуктивність праці, зекономити час, крім того, без сучасних інформаційних технологій неможлива результативна робота практично в кожній сфері.

  1. Розглядаємо різні варіанти працевлаштування і при необхідності не припиняємо пошуки.

Як показує практика, кандидатам солідного віку потрібно витратити більше часу на пошуки нового місця роботи, ніж більш молодому спеціалісту. Хибні міфи, стереотипи все ще популярні серед багатьох роботодавців, але при бажанні досягнути поставленої мети реально. При низькій динаміці відповідей і труднощах з запрошеннями на співбесіду ігнорувати менш привабливі пропозиції не варто. В більшості випадків тимчасове працевлаштування на більш низьку позицію (зі збереженням темпів пошуку бажаного місця) допоможе виграти час, правильно оцінити власні ресурси і мобілізуватись для досягнення позитивного результату.

  1. Не забуваємо про саморозвиток, удосконалення професійних вмінь.

Вдалий досвід роботи на аналогічній, суміжній посаді, висока компетенція стануть важливими аргументами для рекрутера. Активний особистісний розвиток і тенденція підвищення робочих навиків будуть значною перевагою перед конкурентами, покажуть потенційному працедавцю високу мобільність, активність, бажання розвиватись.

висока компетенція

  1. Створюємо ефективне резюме, самопрезентацію для співбесіди.

Правильний акцент на перевагах кандидатури, готовність підтримувати цінності компанії, вкладати власні ресурси в її розвиток допоможуть зацікавити рекрутера і виділити власну персону серед маси інших співрозмовників. Важливо чітко розуміти очікування працедавця, зуміти переконати його в винятковості, високих професійних можливостях і перспективності претендента.

Вік — важливий фактор, який враховують рекрутери під час набору персоналу. Дійсно, в деяких випадках співпраця через віковий ценз неможлива. Але не варто забувати, що крім одного працедавця з відмовою, на кандидата чекають сотні інших, які по праву оцінять його вміння і досвід. Головне, грамотно позиціонувати власні професійні вміння і коректно розставити акценти в спілкуванні.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору