UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Новини України і світу
  4. Новини
  5. Збільшення розмірів штрафів разом із зростанням мінімальної заробітної плати

Збільшення розмірів штрафів разом із зростанням мінімальної заробітної плати

25.10.2022 322Автор: Лоліта Платошкіна
Збільшення розмірів штрафів разом із зростанням мінімальної заробітної плати

Збільшення розмірів штрафів разом із зростанням мінімальної заробітної плати

25.10.2022     322Автор: 

Вже з 1 жовтня на українців очікуються зміни розміру мінімальної заробітної плати, а відповідно збільшаться й інші залежні від цього показники. Таким чином разом із зростанням мінімальної заробітної плати збільшаться розміри штрафів за порушення трудового законодавства. Читайте цю статтю на Jobs.ua та дізнавайтесь про фінансову відповідальність роботодавців та розміри штрафів за різні порушення норм трудового договору.

Мінімальний розмір заробітної плати згідно з Держбюджетом на 2022 рік становить:

  • 6700 грн. - щомісячно, що на 200 грн. більше за минулий рік,
  • 40,46 грн. - в погодинному розміру, що на 1,20 грн. вище за минулий рік.

І хоча з 24 лютого введений воєнний стан в країні, проте з 19 липня інспекційне відвідування Держпраці має право перевіряти дотримання вимог щодо  Закону про організацію трудових відносин. Відповідно до розміру місячної мінімальної заробітної плати штрафи за порушення роботодавцями КЗпП також збільшаться й розподіляться наступним чином.

Види порушень та штрафи за порушення трудового договору

Найрозповсюдженішим порушенням є неоформлені працівники та зарплата у конвертах. Штраф за таку провинність буде складати 10 мінімальних зарплат - 67 000 грн. за перше порушення; 30 мінзарплат - 201 000 грн. за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення – за повторне протягом двох років з дня виявлення порушення. Замість двох штрафів – за неоформлених працівників, зарплату «в конвертах» та за недотримання гарантій та пільг мобілізованим працівникам та строковикам – до роботодавців-«єдинників» І-ІІІ групи застосовуватиметься попередження.

Ще одне можливе порушення - недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні. В такому випадку штраф складатиме 3 мінімальні зарплати 20 100 грн.

А от недопущення до проведення перевірки з питань виявлення неоформлених працівників та зарплати «у конвертах» буде вимірюватись штрафом розміром 16 мінзарплат 107 200 грн.

Порушення роботодавцем строків виплати також карається штрафом, навіть під час воєнного стану. 3 мінзарплати 20 100 грн. - саме такий штраф накладає інспекційна служба за його порушення.

Порушення, що так само пов’язане із виплатами - недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці. Штраф - 2 мінзарплати 13 400 грн. за кожного працівника.

Трапляються й такі порушення, як недотримання гарантій та пільг мобілізованим працівникам та строковикам. Штраф накладається розміром 4 мінзарплати 26 800 грн. за кожного працівника. А як вже було сказано вище, до роботодавців – «єдинників» І – ІІІ групи буде застосовуватись лише попередження. 

Щодо інших порушення трудового законодавства, то штрафи складають: 1  мінзарплата за кожне порушення 6 700 грн; 2 мінзарплати 13 400 грн. за повторне порушення протягом року з дня виявлення порушення. 

Вважаємо корисним, дізнатися про розмір штрафів за порушення норм трудового законодавства актуально для роботодавців саме зараз. Сподіваємось, що роботодавці будуть намагатися більш сумлінно відноситись до дотримання умов трудового договору по відношенню до співробітників, а потреб застосовувати подібні штрафи ніколи не буде.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору