UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Вибір професії - список затребуваних професій
  3. Ресторатори, кухарі, офіціанти
  4. Шеф-кухар

Шеф-кухар

Шеф-кухар придумує, вишукує і удосконалює рецепти рідкісних страв. Самовираження нічим не обмежене – професія може стати високим мистецтвом. У багатьох їдальнях, трактирах і кафе шеф-кухар – це кухар з додатковими обов'язками: він сервірує, організовує банкети і керує виробництвом. Він – адміністратор, кухар і завгосп в одній особі, що відповідає за роботу рядових кухарів і офіціантів, технологію приготування страв, закупівлю продуктів.

Специфіка роботи шеф-кухарем:

Шеф-кухар не повинен палити: сигаретний дим притупляє чутливість смакових рецепторів. Теж можна сказати і про алкогольні напої. Навіть ковток пива спотворює відчуття від страви або повністю змінює його. Люди із захворюваннями органів травлення, хворобами шкіри (навіть незначними) просто не допускаються до роботи на кухні. Перевірки ж трапляються нерідко – майже кожні три місяці. З цим у кухарів строго!

Плюсы професії:

  • хороші перспективи професійного росту
  • висока зарплата
Мінуси професії:
  • робота кухаря фізично важка
  • часто доводиться працювати у вечірній і нічний час

Робота для шеф-кухаря:

Ресторани, кафе, їдальні.

Зарплата і перспективи професії шеф-кухаря:

Парадокс: у іменитих закладах кухар-початківець отримує небагато (до $800), але робота вважається престижною. У решті закладів новачок може заробляти від 700$ до 2000$. Проте профі радять молодим шеф-поварам не дивитися на зарплату, а орієнтуватися на місце в перевіреному, престижному ресторані.

Підвищення може бути блискавичним, а навики і тонкощі професії краще вивчати в підмайстрах у відомих шеф-поваров. Можливості додаткового заробітку у кухарів небагато. Банкети, презентації, весілля, фуршети іноді приносять якийсь відсоток кухарям, але частіше доводитися працювати безкоштовно. У деяких ресторанах близько 30% від святкових столів вже включені в зарплату шеф-поварам і персоналу. Іноді все отримує шеф і самостійно розподілять прибуток між кухарями і су-шефами (найпоширеніша форма).

Профільна освіта:

Досить здобути середньо-професійну освіту в коледжі або на короткострокових курсах.

Робота шеф-кухарем в Україні:

Інші професії напряму: Ресторатори, кухарі, офіціанти

А ви знаєте, що професія шеф-кухаря не тільки цікава, але і достатньо складна? Щоб з вас вийшов чудовий Шеф-кухар, потрібно володіти теоретичним і практичними знаннями, а головне - уміти гармонійно їх об'єднувати в процесі роботи.

Також пам'ятайте - успішний Шеф-кухар не може собі дозволити допустити помилку в роботі. Тим більше, якщо ви налаштовані на успішну кар'єру. Адже підвищують тільки кваліфікованих фахівців.

Якщо ж ви вже вирішили, що Шеф-кухар – це ваша майбутня професія, але ще не знаєте, як стати шеф-кухаря, перегляньте пропозиції українських вузів і учбових центрів по підготовці фахівців цієї сфери.


Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

↑ Вгору