UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Робота вашої мрії
  5. Багаторічний досвід фрілансу – розглянемо всі «за» і «проти»

Багаторічний досвід фрілансу – розглянемо всі «за» і «проти»

22.04.2021 335
Багаторічний досвід фрілансу – розглянемо всі «за» і «проти»

Багаторічний досвід фрілансу – розглянемо всі «за» і «проти»

22.04.2021     335

Те, що чимало людей оцінять плюси віддаленої роботи, і вони переважать над мінусами дистанційки – це було прогнозовано ще на початку пандемії. Цьому є чимало причин, чому багато людей воліє працювати віддалено (спеціально не кажемо «з дому», бо фрілансер може працювати звідки завгодно – з кав’ярні, з лавочки в парку, з терміналу аеропорту). Але трапляються й такі працівники, яким дуже складно без товариства, і вони зауважують лише мінуси такої роботи.

Працюючи багато років як фрілансер, вималювались кілька залізних «за» і «проти» даного формату роботи. Тому, перш ніж прийняти пропозицію працювати віддалено, зважте всі плюси і мінуси, щоб потім не пошкодували про те, що перейшли на віддалену роботу.

Поговоримо спершу про мінуси фрілансу.

Страх стати фрілансером

Банальний страх за майбутнє утримує багатьох людей від такого кроку. Бо фрілансер – це не те ж саме, що співробітник, який працює віддалено; такого працівника роботодавець забезпечує усім необхідним для роботи, а фрілансер покладається лише на себе. Тому майте на увазі, що всі виробничі витрати доведеться понести саме вам.

Ох ці родичі!

Вам пощастило, якщо ви, працюючи як фрілансер, не стикалися з нерозумінням родичів, які не можуть взяти в голову, як можна до такого докотитися – тобто не ходити на роботу. Те, що ви повноцінно працюєте, тільки ваше робоче місце знаходиться вдома, буває складно пояснити. Тому врахуйте, якщо з вами проживає більше ніж одна людина, чи зможете ви стримати тиск домашніх, не вступаючи в конфлікти з ними і продуктивно віддаючись роботі?

Робоче місце – це теж важливо

Не розраховуйте, що вийде працювати як і аби-де. Сьогодні ви на кухні, завтра на балконі чи в спальні, і так по кругу… ні, так не вийде. Потрібно персонально ваше місце, де б ви могли зберігати все, що потрібно вам для роботи. На робочому місці навіть мозок активізується для виконання робочих завдань, а на кухні чи в спальні можна легко розслабитися, бо мозок звик сприймати їх як місця відпочинку.

Тайм-менеджмент не на словах, а на ділі

На ділі значно складніше керувати власним часом, ніж це уявляється собі в думках. Дозволили собі згаяти трохи робочого часу на сторонні справи? Будьте готові, що цей час вам доведеться повернути за рахунок вечірнього відпочинку чи зайвої години ранкового сну. З іншого боку, це й на краще, коли такі прикрощі траплятимуться. Тільки усвідомлення цінності втраченого часу найкраще мотивує в робочий час працювати, а в позаробочий час займатися вашими буденними справами.

Кухня – союзник чи ворог фрілансера?

Знову ж таки, в мріях кухня малюється таким затишним комфортним місцем, де працюватиметься найкраще. Хибна думка. Існує великий ризик підсісти на постійні перекуси і чаювання, і результат не порадує – працюється гірше, бо система травлення забирає чимало енергії, та й зайва вага набіжить з часом.

кухня - ворог фрілансера


Як протидіяти кухні, ворогу фрілансера №1? Тримайтеся подалі від неї, установіть ліміт на каву і чай, обідайте і влаштовуйте кава-брейки в певні години. Дисципліна для фрілансера – понад усе.

Рахунки за комуналку – вгору

Оскільки ви працюєте з дому, збільшується витрата електроенергії, газу, води. Працюючи в офісі, таких речей не помічаєш, але вдома одразу стає відчутно, коли приходять рахунки за комуналку.

Крім цих мінусів, на віддаленій роботі складніше стежити за собою, у фрілансерів може послаблюватися імунітет від постійного перебування в чотирьох стінах, а вчитися і розвиватися доведеться за свій рахунок, бо поруч не буде роботодавця, який оплатить навчальні курси чи тренінги.

Плюси фрілансу

Попри всі ці мінуси фріланс має низку беззаперечних переваг. Багато працівників у всьому світі в часи пандемії спробували плюси віддаленої роботи, і не захотіли повертатися до офісу. А чому не захотіли, давайте з’ясуємо.

Для дітей і сім’ї – більше часу

І це справді так, адже скільки часу на звичайній роботі марнується щодня на те, щоб дістатися на роботу і повернутися ввечері назад! Працюючи вдома, ви зможете приділяти більше часу дітям і дружині. З часом ви навчитеся обирати такий час для відпочинку впродовж дня, щоб заодно прогулятися в дитсадок чи школу, а по дорозі з дитиною ще й завітати в магазин і придбати все, що необхідно для вечері і хатніх справ.

Ох, ці щоденні добирання на роботу!

Працюючи віддалено, забуваєш про ці щоденні кошмари добирання на роботу. Ці переповнені маршрутки, вагони метро та тролейбуси; затори на дорогах і пов’язані з цим хвилювання, що знову влетить за спізнення. Ці ранкові підйоми, від яких хочеться застрелитися… Всі ці речі відомі вам? Працюючи дистанційно, ви забудете про них.

І це мрія багатьох людей – скинути з себе цей тягар, тягар п’ять-шість днів на тиждень бути в певному місці і з конкретної години. Погодившись на фріланс, ви забудете ці щоденні добирання на роботу, як поганий сон.

Шопінг – ще один чудовий спосіб заощадження часу

Фрілансери можуть скористатися ще одним чудовим способом заощадження часу. Похід по магазинам в ранкові години позбавляє довгих черг і втомленого, знервованого обличчя касирки. Вдень ви приходите в магазин і в ньому є все, що вам необхідно. І, що дуже важливо в наш час – людей практично немає. Насправді одразу після роботи заходити в супермаркети за продуктами – це погана ідея, бо уникнути великих черг аж ніяк не вдасться. Але людям, які працюють, образно кажучи, з восьми до п’яти, не мають можливості вибирати, коли їм іти в магазин за покупками. Фрілансер має таку можливість.

Спорт і розваги… краще вдень?

Ще один великий плюс фрілансу – ви можете ходити в спортивний зал вдень, коли там буває мінімум відвідувачів; ви можете піти в кінотеатр чи інший розважальний заклад, і відпочити в спокійній безлюдній атмосфері. Ввечері на щось подібне не розраховуйте.

Тренуваннями теж краще займатися вдень, коли організм уже достатньо пробудився, щоб витримувати виснажливі заняття в залі чи на стадіоні. Крім цього, домашні справи ви теж можете виконувати в перерві між робочими сеансами. І розім’ятися заодно не зашкодить, бо сидіння на одному місці шкодить нам значно більше, ніж ми звикли вважати.

Крім цього, всі сторонні спеціалісти, з якими раніше було проблемно сконтактуватися – електрики, замірщики і т.д. – тепер з ними усіма ви можете зустрітися коли завгодно.

Вихідні – це відпочинок, а не шопінг і прибирання

Здійснюючи шопінг на тижні, прибираючи помешкання теж на тижні, ви отримуєте повноцінні вихідні для нормального відпочинку, а не бігання по магазинам і марафон з прибирання. Але такі речі починаєш цінувати тільки тоді, коли отримуєш ці спокійні і розмірені вихідні, без нервів і поспіху, що стільки всього потрібно зробити за два куцих дні.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору