UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Ваше здоров'я
  5. Багатозадачність проти продуктивності: як не нашкодити мозку

Багатозадачність проти продуктивності: як не нашкодити мозку

19.11.2019 840Автор: Олександр Мавлідінов
Багатозадачність проти продуктивності: як не нашкодити мозку

Багатозадачність проти продуктивності: як не нашкодити мозку

19.11.2019     840Автор: 

Сучасні офіси у стилі «опенспейсів», часто нагадують вулик бджіл, біля якого ніколи не стихає гуркіт та гудіння. Загальна робота «не обмежена стінами, та яка дає змогу спілкування колективу та його контролю» стала трендом десятиріччя тому й досі викликає багато суперечок.

Численні опитування працівників, що роблять свою роботу у таких умовах, майже довели факт того, що така організація робочого процесу менш ефективна, ніж забезпечення підлеглих тихшою та спокійною атмосферою для роботи. Опитані працівники з різних країн розповідали про проблеми із увагою, нервові зриви та появу стану неспокою після певного часу роботи у голосній та «різнокольоровій» атмосфері такого спілкування.

Новий тренд, що прийшов слідом за таким «єднанням» колективів – багатозадачність. Вміння поєднати виконання декількох справ одночасно або керування супутніми численними робочими процесами стало ледь не головною «фішкою» успішних робітників. Шукачі, що приходили на співбесіди були шоковані вимогами, бо щоб їх вдало виконувати, демонструючи результативність, потрібно було наслідувати гени Юлія Цезаря – взірця багатозадачності людини.

Нові дослідження та опитування, знову таки, майже поставили під сумнів доцільність такого ставлення до роботи, демонструючи не тільки проблеми зі здоров’ям у багатозадачних працівників, але й суттєве відставання таких персонажів за показниками результатів роботи, від «звичайних» вправних співробітників, концентрованих на виконанні однієї-двох задач.

Проте, відкриті простори залишаються частим явищем у сучасних офісах, а кандидат, що продемонстрував вміння роботи по багатьом задачам одночасно, стає головним претендентом на отримання будь-яких вакансій. Де-які роботодавці вирішують питання виконання багатьох задач одразу правильним чином – використовують автоматизацію, делегуючи безліч рутинних процесів розумним програмам та комп’ютерам. Але це поки що, виключення.

Тож, сучасним робітникам, що змушені працювати у певних умовах загальних просторів та вимог багатозадачності, слід придивитися до свого здоров’я та не навантажувати себе зайвими задачами самостійно.

багатозадачність

Не та «багатозадачність»

Працюючи навіть у спокійному темпі, сучасна людина самостійно навантажує себе декількома справами одночасно. Може робити звіт та відповідати на електронні листи, відвідувати сусідів колег у робочих справах та повертатися до паперових носіїв, відповідати на дзвінки та відправляти важливі факси та файли.

Така робота є небезпечною, й, навіть, без вимог до робочої багатозадачності, може швидко перетворитися на проблему й подальшу депресію.

Щоб уникнути робочого вигоряння, працівникам треба ретельно планувати свою роботу та відводити свій час кожній справі, що вони мають виконати. Звичайно, тут можливий й певний збій але, загалом, людина має намагатися виконувати лише одну справу «тут й зараз».

Те саме стосується й відволікання на мнимий відпочинок. Коли співробітник, щоб відпочити від звіту чи розсилання листів клієнтам, починає дивитися на тому самому моніторі свою стрічку новин у соціальних мережах. Справжнім відпочинком могла стати коротка прогулянка, а така справа, лише навантажує зайвою інформацією мозок та створює зайву напругу для очей, що мають відпочити.

Більш того, такі відволікання вже стають залежністю з якою в провідних країнах борються таким самим чином, як з наркоманією чи алкоголізмом. Й, коли більшість сучасних працюючих людей скаржаться на завантаженість на роботі, слід спитати їх про те, скільки часу та коли вони приділяють неправильним справам та чи взагалі розуміють потребу планування справ окремо одна від одної.

Розуміння того, що технології водночас допомагають розвантажити людину від задач та створюють нові «можливості» для неї відволікатися на зайве та само навантажуватися, вбереже сучасну працездатну людину від безлічі проблем.

Це збереже ваше здоров’я, як фізичне, так й психічне. Організм не буде перевантажуватися й буде не такою легкою здобиччю для багатьох хвороб. Мозок зможе витримати й без того великий потік інформації, зберігаючи потенціал для подальшого ефективного функціювання. Також, максимальна концентрація на виконанні однієї справи допоможе досягати більш значних результатів у роботі, що звичайно відображатиметься на кар’єрі працівника та його фінансових статках.

Кажучи простіше – багатозадачність міф. А, вміння вдало виконувати багато справ «одночасно», полягає в умінні розподілити свій робочий час таким чином, щоб поступово робити все те, що є на сьогодні вашими робочими завданнями.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору