UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Знай свої права
  5. Чи можуть вас звільнити під час війни

Чи можуть вас звільнити під час війни

18.03.2022 491Автор: Лоліта Платошкіна
Чи можуть вас звільнити під час війни

Чи можуть вас звільнити під час війни

18.03.2022     491Автор: 

Не дивлячись на те, що в країні воєнний стан подовжено, більшість українців продовжує працювати. Майже для всіх робітників це дуже важливий аспект і стосується виживання. Велика кількість компаній перевели робочий колектив на віддалену роботу, проте не всі сфери діяльності можна перевести у дистанційну форму роботи. Якщо в нових обставинах підприємство не може функціонувати або якщо неможлива робота частини структурних підрозділів, працівники можуть бути переведені за їх згодою з урахуванням спеціальності і кваліфікації на іншу роботу на тому ж підприємстві на весь час простою або на інше підприємство, в установу, організацію, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця. Тому нагальними хвилюючими питаннями для робітників залишаються: Чи може керівництво звільнити мене? Чи буде заробітна плата виплачуватись? Спробуймо розібратися в цьому разом з Jobs.ua.

За яких умов вас можуть звільнити під час війни

Відповідно Закону України “Звільнення працівників за ініціативою роботодавця з підстав воєнного стану не допускається”. А це значить, що подібне буде вважатися грубим порушенням закону про працю і передбачає кримінальну відповідальність. Вас також не мають права звільняти з робочого місця, якщо вас мобілізовано до лав ЗСУ.  Працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів. До того ж зберігаються за ними місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності й у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали. 

До речі, звільнити вас можуть під час війни лише за конкретною підставою:

якщо згодні обидві сторони,

за власним бажанням робітника,

за відповідними статтями Кодексу законів про працю,

на підставі скорочення штату.

Таким чином, примусове звільнення робітника роботодавцем під час воєнного стану неможливе. І навіть рекомендовано владою зберегти працівників на робочих місцях, наскільки це можливо.

Що робити, якщо мене безпідставно звільнили під час війни

Якщо вийшло так, що ваш роботодавець звільняє вас під час воєнного стану за власним бажанням, то ми радимо:

  1. Дочекатися нормалізації стану та ситуації в країні.
  2. Поскаржитись в інспекцію Держпраці на роботодавця та компанію.
  3. Очікувати рішення Держпраці щодо вашого питання, притягнення до відповідальності роботодавця.

Проте, якщо все ж таки втратили роботу, не забудьте про те, що вам є де отримати соціальну допомогу під час війни. Вона надається тим, хто постраждав через військове вторгнення окупантів. Згідно з розпорядженням Уряду до переліку областей, де діятиме програма, увійшли Волинська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Київська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська області та Київ. Оформити грошову допомогу розміром 6500 ви можете в додатку Дія.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору