UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Ваше здоров'я
  5. Чи варто брати відгул на роботі, якщо відчуваєте стрес?

Чи варто брати відгул на роботі, якщо відчуваєте стрес?

26.01.2021 409
Чи варто брати відгул на роботі, якщо відчуваєте стрес?

Чи варто брати відгул на роботі, якщо відчуваєте стрес?

26.01.2021     409

Стрес може виникнути з різних причин, але так чи інакше він заважає ефективно виконувати робочі обов’язки. В такі моменти навіть не хочеться виходити з дому, не те що займатися робочими питаннями. То чи варто просити керівництво про відгул в такі дні? Чи виграє компанія від цього? Jobs.ua вирішили з’ясувати це.

Емоційні переживання – чи достатня причина для того, щоб взяти відгул?

Надмірний сплеск негативних емоцій, викликаних стресовою ситуацією, не дасть повноцінно займатися роботою. Причини для стресу можуть бути різні: пов’язані з особистим життям (болісна розлука з коханою людиною, хвороба чи смерть рідної чи близької людини), або професійний стрес, викликаний емоційним вигоранням на роботі. Так чи інакше, такий співробітник працюватиме менш ефективно, бо значна частина зусиль витрачається на подолання негативного стану. Щоправда, деякі люди вміють з головою поринати в роботу, ігноруючи стрес чи відсовуючи його на задній план. Але ми говоримо про таких людей, яких стресова ситуація може надовго вибити з життєвої колії.

Тому так – надмірні емоційні переживання є достатньою причиною, щоб попросити в начальника відгул. Тим паче, це дає працівникові відчуття, що компанія піклується про нього, що його проблеми не проігнорують як щось несуттєве. І людині не потрібно брехати про хворе горло чи високу температуру, щоб відпроситися з роботи; вона може чесно повідомити керівнику, що потребує емоційного відновлення.

Відгул по причині стресу – в інтересах компанії чи ні?

Існує таке цікаве поняття, як презентеїзм. Якщо коротко, це змарнований робочий час, адже людина може перебувати в офісі з 8-ї до 5-ї, але тільки три-чотири години вона працюватиме продуктивно. Решту часу можна віднести до фінансових втрат компанії. Щороку компанії втрачають значні суми через презентеїзм. Тому справжній керівник завжди піде назустріч своєму співробітнику, якщо бачить, що людина переживає стресовий стан і їй потрібен відгул.

Як правильно попросити відгул?

Немає нічого поганого, коли ми відчуваємо сум чи надмірне хвилювання. Це свідчить про наш розвинений емоційний інтелект. Якщо ігнорувати свої відчуття і продовжувати відвідувати роботу, наче нічого не трапилося, це може призвести до серйозних наслідків: є ризик зірватися на своїх колегах або впасти у депресію. Обидва варіанти геть небажані, чи не так?

Отже, якщо з’явилася потреба взяти відгул на роботі, бо відчуваєте стрес, не обов’язково розповідати всю історію в деталях. Просто повідомте начальнику, що хочете взяти лікарняний на кілька днів, бо погано себе почуваєте. Якщо бачите, що від вас чекають пояснень, можна додати, що це пов’язано з вашим ментальним здоров’ям, і для відновлення душевних сил вам потрібно відпочити кілька днів від роботи.

Як реагувати керівнику?

До подібного прохання потрібно поставитися, як і у випадку з фізичним нездужанням. Тобто з розумінням і повагою. Це дозволить співробітнику швидше відновитися, бо він знатиме, що його проблема не знецінена. І в жодному разі не потрібно просити працівника виконувати роботу з дому.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору