UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Підводні камені працевлаштування
  5. Чи варто йти в ІТ-сферу після тридцяти п’яти

Чи варто йти в ІТ-сферу після тридцяти п’яти

10.02.2021 698
Чи варто йти в ІТ-сферу після тридцяти п’яти

Чи варто йти в ІТ-сферу після тридцяти п’яти

10.02.2021     698

Кожен вік має свої плюси і мінуси. На стороні молодих людей – енергія, яка б’є фонтаном і нестримне бажання змінювати світ; для людей старшого віку характерна певна консервативність і вже набутий досвід у багатьох сферах життя, який можна протиставити «гарячій» молодості. Ось тут і постає проблема: чи варто задумуватися про те, щоб стати розробником програмного забезпечення, якщо вже виповнилося тридцять п’ять «з хвостиком»?

Підливає у вогонь сказана Марком Цукенбергом фраза, коли йому було двадцять два роки. «Young people are just smarter» – так вважав молодий засновник Фейсбуку, але зараз йому далеко не двадцять два. На даний момент йому тридцять шість років. А що він казатиме через десять чи двадцять років? Дасться чути, як то кажуть.

Стереотипне мислення і сфера ІТ: наскільки вони пов’язані?

Може видатися, що ІТ-компаніям вигідніше наймати молодих людей, які тільки позакінчували вузи, але не можуть похвалитися значним досвідом. Побутує хибна думка, що людям після тридцяти п’яти складніше вписатися в корпоративну культуру, що вони можуть почуватися не в своїй тарілці поруч з двадцятилітніми, і взагалі – меми, знайомі тридцятилітнім+, безнадійно застаріли, а жарти про Простоквашино чи Єралаш будуть незрозумілі молодому поколінню.

Копнувши глибше, виявимо ще одну проблему: молоді засновники знаменитих компаній на кшталт Марка Цукенберга чи Павла Дурова стають обличчями ІТ-індустрії та її символами. І будь-які сказані ними слова тиражуються в свідомості молодих людей, які хочуть бути схожими на них. І якщо Цукенберг сказав, що молоді люди значно розумніші, значить, так і є. Але чи відповідають його слова дійсності?

Коментуючи наведену вище фразу Цукенберга, хочеться зауважити, що можна серйозно помилятися навіть у тому випадку, якщо ти геніальний двадцятитрьохлітній мільярдер і засновник компанії, яка десятиліттями формуватиме тренди в світі комп’ютерних технологій. Тому як тут не з’явитися упередженості по відношенню до людей, вік яких перетнув позначку в тридцять п’ять років, у молодих айтішників, які хочуть наслідувати своїх кумирів у всьому?

А що ж кажуть дослідження?

У Великобританії компанія CWJobs провела цікаве дослідження. Були опитані кілька тисяч людей середнього віку, яким ставилося питання: «Чи часто ви відчуваєте прояви упередженості щодо свого віку?» Опитування показали, що в ІТ-індустрії показник дискримінації стосовно віку становив значно більшу цифру, ніж в інших сферах діяльності (41% проти 27%). Що цікаво, прояви ейджизму стосувалися значно молодших людей. Цей показник виявився заниженим на 7-10 років у порівнянні з іншими сферами діяльності. Тобто навіть тридцятилітні зіштовхувалися з проявами ейджизму, не кажучи вже про значно доросліших колег.

Можна подумати, що подібна ситуація тільки у Великобританії. Але в Кремнієвій долині знайдеться багато компаній, в яких середній вік працівників становить тридцять років або менше тридцяти. Як приклад – дітища Ілона Маска «Tesla» та «SpaceX». Але є компанії, середній вік працівників яких становить 36-38 років (ІВМ, Oracle, HP).

Щоб встигати за молодими, треба рухатися значно швидше

Технології настільки швидко прогресують і рухаються вперед, що досвід, набутий в минулих десятиліттях, можна вважати застарілим. Всі інновації націлені в майбутнє, а досвід, яким би він не був цінним, все ж таки опирається на минулі досягнення, якими нікого не здивуєш в сфері ІТ. Розповідаючи молодим програмістам про те, що ви колись виробляли на Пентіумі з dial-up підключенням, в найкращому випадку дочекаєтеся поблажливої усмішки, і аж ніяк не побожного захоплення.

Саме тому десятиліття досвіду в ІТ-сфері не вважаються настільки цінними, як, приміром, в медицині чи науці. Тому будьте готові до того, що, прийшовши в ІТ-індустрію після тридцяти п’яти, вам доведеться бігти вдвічі швидше, ніж вашим молодим колегам.

Бігти швидше


Що кажуть самі айтішники, яким за тридцять п’ять?

Якщо поговорити з людьми середнього віку, які працюють в ІТ, думки тут будуть різнитися. Хтось скаже, що не стикався з проявами ейджизму в свій бік, хтось скаже, що такі ситуації траплялися. Але це багато в чому залежить від корпоративної культури всередині компанії, і доволі часто це можна виявити ще на стадії співбесіди. Те, як ейчари спілкуватимуться з вами, чи звертатимуть увагу на ваш вік, чи одразу зазначать, що в їхній компанії на вік не звертають уваги, а все, що ви не знаєте, підтягнеться в процесі роботи. Якщо ви почуєте такі слова на співбесіді, вважайте, вам пощастило – ви потрапили в чудовий колектив.

Але в будь-якому випадку доведеться тримати руку на пульсі, бути в курсі останніх трендів і розбиратися в інноваціях не гірше за молодих колег. Якщо потрапите в колектив, де відсутні прояви ейджизму, в усіх незрозумілих питаннях вам допоможуть розібратися ваші молодші колеги. Просто треба не соромитися своїх пробілів у знаннях і сміливо запитувати те, чого не знаєте. В нормальному колективі вам завжди підуть назустріч.

То чи варто йти в сферу ІТ, якщо вам більше тридцяти п’яти? Звичайно, варто, адже вік – це тільки цифра, умовна позначка на лінії життя. І хоча складно уявити, що тридцятилітніх спеціалістів молоді ейчари чи девелопери порахують безнадійно застарілими, все ж подібне може трапитися. Тому, якщо ви надумали після тридцяти п’яти круто змінити своє життя, будьте готові до проявів ейджизму зі сторони молодших колег, які вважатимуть, що всі, кому більше за тридцять – безнадійно застарілі мамонти.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору