UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Це важливо знати кожному
  5. Чим звичка регулярно читати може допомогти вам в карʼєрі

Чим звичка регулярно читати може допомогти вам в карʼєрі

28.10.2023 595Автор: Лоліта Платошкіна
Чим звичка регулярно читати може допомогти вам в карʼєрі

Чим звичка регулярно читати може допомогти вам в карʼєрі

28.10.2023     595Автор: 

За даними Українського інституту книги читання книжок займає 9 місце у списку щоденного дозвілля українців. Зазвичай читацька поведінка формується в дитинстві й тільки від неї залежить, як часто людина буде читати в дорослому віці. Проте розвинути цю корисну звичку ніколи не пізно і знайти себе в різноманітті жанрів літератури.

І, хоча, читання не є основною причиною збільшення фінансового достатку, однак більшість українців згодні з твердженням, що читання книжок допомагає зробити життєвий вибір, коли цього вимагають обставини й позитивно впливають на професійне зростання людини. В цій статті на Jobs.ua ми докладно розглянемо, чим звичка регулярно читати може допомогти кожному професійно розвиватися, зростати та ставати кращим експертом у своїй справі.

Читання не завжди має очевидний вплив для більшості українців. Ймовірно, тому, що не у всіх сформована звичка читати щоденно та немає улюблених книжок, що сформували світогляд людини. Як тільки знаходяться такі книжки в читацькому досвіді, одразу людина відчуває вплив та значення читання в її житті.

Користь читання для професійного зростання

Якщо у вас з’явилась думка, що тільки бізнес література здатна вплинути на ваше професійне та кар’єрне зростання, то ви значно помиляєтесь. Практично кожна книга здатна дати читачу свій урок, змусити задуматися про потрібні важливі речі. Життєвий досвід не обмежується лише професією. А така спроба винятково ділової мудрості може призвести до звуження поглядів на життя. Тому не ігноруйте інші літературні жанри, вони цілком можуть виявитися більш корисними для вашого професійного розвитку.

Розвиток креативного мислення

Книга — це безумовний ресурс натхнення, креативного мислення. Регулярне читання літератури покращує уяву читача та підвищує креативність. Адже коли ми читаємо, то залучаємо уяву, фантазію, у думках мимовільно формується картина всього, що описується чи, навіть, відбувається в дрібних деталях. У голові читача постає образ головного героя з особливими характеристиками. Цей процес дуже корисний, саме він тренує мозок та розвиває творчу мускулатуру.

Покращення пам’яті

Користь читання полягає й у тому, що під час цього процесу ми концентруємося на зміст твору. Зараз все більше людей відчувають проблеми з концентрацією, тому навичка концентрації під час читання книги виявиться корисною.

Покращення концентрації та уваги

Чи помічали ви, як під час процесу читання нам доводиться вчитуватись та концентруватись на змісті твору чи описових деталях. Завдяки читанню ми маємо практику концентрації уваги. А якщо ви ще і слухаєте аудіокниги, то залучається ще й слух, ви тренуєте слухову концентрацію та пам’ять.

Збільшення словникового запасу

Ще одна причина, чому корисно читати книги полягає в тому, що таке заняття допомагає поповнити словниковий запас. Мозку людини щоденно доводиться сприймати великий потік інформації, і книги — одне із його джерел. У творах іноді трапляються застарілі слова, жаргонні, професійні, які у повсякденному житті ми можемо й не використовувати. Завдяки цьому процесу відбувається візуальне запам’ятовування, розширення словникового запасу та підвищення рівня загальної грамотності. Така візуальна наочність дозволяє розвиватися і навичкам правильного вираження власних думок усно.

Допомагає зняти стрес, розвантажитись

Книга — антистрес. Чи помічали ви, як після прочитаної книги у вас раптом покращувався настрій. Купа інформації, що сиплеться на нас з усіх сторін вдень, робочі завдання заганяють людей в постійний стрес, коли, навіть, вдома, ви відчуваєте себе напружено й не можете розслабитись. Читання книг — це ще один спосіб добре провести час, забути про робочі справи, а негаразди, зануритись в абсолютно інший світ, що допоможе вам відпочити й набратися сил. Після цікавої книжки ви обов’язково відчуєте душевний підйом, будете мати над чим порозмислити й, навіть, поспілкуватися чи обговорити з друзями, чи колегами.

Начитаність, впевненість у собі

Завдяки начитаності у спілкуванні ми можемо продемонструвати глибоке знання будь-якої теми, можемо продемонструвати свою ерудицію. Це створює для нас відчуття впевненості та зібраності. Крім того, визнання оточуючими ваших знань позитивно позначається на самооцінці людини та оцінці вас іншими.

Розвиває критичне мислення

Люди зазначають, що читання ще й допомагає краще зрозуміти себе, поставити собі важливі життєві питання, розібратися у своїх думках та почуттях, змінити погляди на життя. У читача є неймовірна можливість побути на місці будь-якого персонажа, обрати його кут зору та запитати себе: «А як вчинив би саме я на місці цього героя?». Відповідь може бути дуже несподіваною, неочікуваною. В такій ситуації нерідко знаходяться для себе корисні підказки щодо того, якою має бути поведінка у майбутньому та, яке рішення варто прийняти.

Як сформувати звичку читати більше

Якщо у вас з’явилось бажання читати більше, то візьміть собі до уваги наступні наші поради, які допоможуть сформувати звичку читати більше.

Читання книжок

Ставте для себе читацькі виклики

У кожної людини існують улюблені автори, бажані книги, які хотілося б прочитати, але постійно відкладаються до кращого часу. Сформуйте список цих книжок і розподіліть їх по місяцях відповідно вашій середній швидкості читання. Можете також зробити читацький щоденник, що буде стимулювати ваше бажання читати більше.

Визначте найкращий час для читання

Для кожної людини існує свій час активності й навіть найкращий час для читання. Комусь зручніше читати зранку на шляху до роботи. Хтось може виділити час на обідній перерві, а хтось полюбляє залишитися наодинці з книгою ввечері. Один виняток: не читайте в ліжку, особливо після важкого робочого дня.

Починайте читання з невеликих обсягів

Починайте формувати корисну звичку читання з малих обсягів. Це не буде викликати ефект того, що ви примушуєте себе виконувати завдання. І не буде сильно набридати чи віднімати час.

Читайте те, що вас цікавить

Читайте улюблене, читайте те, що вас може зацікавити: авторів, жанри, теми. Це допоможе полюбити читання.

Читайте не більше однієї книги за раз

Краще не читайте понад однієї книги, ви почнете швидко втомлюватись, плутатись та психологічно сприймати, що ви не просуваєтесь в читанні. Тож краще сконцентровуйтесь на одній книжці.

Як ви вже зрозуміли, читати книжки — корисна звичка, яку можна почати формувати в будь-якому віці, маючи бажання. Якщо ви не здатні приділяти цьому різновиду дозвілля багато часу, то спробуйте приділяти щоденно, але потроху. Така дрібна звичка не відніме у вас багато зусиль та часу та не буде дратувати вас надмірно. Якщо не маєте часу на читання, то зробіть вибір в сторону аудіокниги. Ефект буде менший, але й свою користь такий різновид читання принесе.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


Часто шукають

↑ Вгору