UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Це важливо знати кожному
  5. Чому гроші не здатні зробити нас по-справжньому щасливими

Чому гроші не здатні зробити нас по-справжньому щасливими

12.05.2021 500
Чому гроші не здатні зробити нас по-справжньому щасливими

Чому гроші не здатні зробити нас по-справжньому щасливими

12.05.2021     500

Забираючись по кар’єрних сходинках нагору, будуючи свій власний успішний бізнес, люди зауважують, як добре живуть ті, хто стоїть вище по соціальній драбині. Бачачи життя класу люкс ззовні, а не зсередини лімузину, може скластися хибна думка, що більша кількість грошей автоматично дорівнює більшій кількості щастя. Але ж насправді це не так, і давайте разом з Jobs.ua з’ясуємо, чому великі гроші автоматично не дорівнюють великому людському щастю.

Гроші і задоволення

Так, за гроші можна придбати безліч задоволень. І чим більше грошей, тим розкішніші задоволення можна собі організувати. Але задоволення – це ще не щастя. Щастя – це відчуття внутрішньої свободи, гармонії, спокою і рівноваги; коли ваш розум чистий і ясний, і навіть невелика дрібниця на кшталт травневого грому може зачарувати вас і підняти вам настрій. Ось що таке щастя. А задоволення – це тільки тимчасове пригнічення емоційних подразнень, і якщо позбавити людину її залежностей (алкоголь, комп’ютерні ігри, азартні ігри), вона буде мучитися і почуватися неповноцінною. Тобто щастя тут по суті і близько нема.

Гроші і щастя – чому ці речі насправді несумісні?

Діоген жив у бочці і почувався щасливим, Сковорода тікав від світу, хоча світ іноді й примудрявся його піймати, і теж почувався щасливим… Здавалося б, такі розумні люди, а жили аби як – не шукали протекції у сильних світу цього, не намагалися дурити інших людей, щоб заробити собі гроші і статки. І почувалися при цьому щасливими.

Чому так? Чому люди, які заробляють більш ніж пристойно, досить часто не почуваються щасливими? По-перше, вони відчувають брак свободи. Так, в чомусь свободи куди більше, а в чомусь і менше, бо фінансові питання, та й усі інші питання, пов’язані з роботою чи бізнесом, теж забирають досить часу. По-друге, можливість банально купити усі доступні задоволення, які може забажати найвибагливіша душа, а це, в свою чергу, призводить до безкінечного пошуку задоволень. Британський комік Джиммі Карр із властивою йому гостротою зауважив якось зі сцени (цитата приблизна, не дослівна): «Якщо в тебе багато грошей на кокаїн, значить, бог посилає сигнал зверху, що ти почав заробляти дуже багато». І в цьому зауваженні криється коріння проблеми – коли з’являється багато грошей, з’являється водночас багато спокус. Якщо не вистачає сили волі тримати свої пристрасті під контролем, великі суми грошей можуть призвести до великої біди (наприклад, нічна п’яна їзда на лексусах і мерседесах з перевищенням швидкості).

Суспільство і гроші

Нас програмують на те, щоб ми почувалися нещасними. Нещасна людина перебуває в хронічному стресі, а в стресових ситуаціях ми більше потребуємо їжі і різних задоволень, щоб якось тримати себе на плаву. Глянцеві журнали, соцмережі продукують безкінечну гонку за задоволеннями та успіхом. Але вони не кажуть нам головного – за щастя гроші не купиш, хоча багато людей намагалися це зробити.

Так, звичайно, в житті потрібно працювати, потрібно займатися улюбленою справою, потрібно заробляти гроші для комфортного життя своїх близьких і самого себе, але завжди варто пам’ятати, що здатність радіти маленьким приємнощам, здатність радіти життю не купиш за будь-які гроші. Але цьому можна запросто навчитися. Читайте наші статті в рубриці «Це важливо знати кожному», в якій публікується чимало пізнавальних матеріалів по саморозвитку та розкриттю власного потенціалу.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору