UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Поради шукачу
  5. Чому надкваліфікація заважає під час пошуку роботи

Чому надкваліфікація заважає під час пошуку роботи

3.06.2020 350
Чому надкваліфікація заважає під час пошуку роботи

Чому надкваліфікація заважає під час пошуку роботи

3.06.2020     350

У сучасному світі часто зустрічаються парадоксальні речі. Наприклад, у сфері пошуку роботи можна побачити, що людина з якісною освітою, цінним досвідом, важливими уміннями довго не може знайти працевлаштуватися… Виходить так, що ці «скарби» не тільки не допомагають, а, навпаки, заважають. Таке явище отримало назву «надкваліфікація» (від англ. overqualified).

Чому поширюється надкваліфікація?

У деяких країнах це явище все більш поширюється у зв’язку з тим, що кількість випускників вищих навчальних закладів зростає швидше, ніж кількість робочих міст, які потребують такої підготовки, в економіці. Відмова претенденту на вакансію з причини надкваліфікації в західних країнах – звичайна справа.

У нас вона теж поступово набирає поширення. Якщо прочитати коментарі на профільних сайтах та форумах, можна дізнатися, що люди не отримують роботу, тому що вони overqualified. Тобто роботодавцям потрібен хтось інший, з меншим бекграундом.

Як міркує роботодавець?

Чому не беруть на роботу «надкваліфікованих» працівників? Зазвичай працедавці пояснюють свої дії одним із таких міркувань:

  • якщо кандидат претендує на посаду, нижчу за його професійну кваліфікацію, скоріше за все, йому майбутня робота не сподобається, отже, не буде бажаної мотивації;
  • якщо люди йдуть на пониження професійного статусу, то роблять це тимчасово, поки не знайдуть щось краще, а знову шукати й навчати нового співробітника складно й дорого;
  • досвідченими та розумними фахівцями важко керувати. Вони завжди мають власну думку й готові сміливо її висловити. Не для всіх такі працівники будуть бажаними;
  • не кожен керівник готовий співпрацювати з сильним підлеглим, особливо якщо інтуїтивно відчуває власну слабку підготовку. Тоді здобувача сприймають як потенційного конкурента на свою посаду;
  • іноді припускають, що кваліфікований кандидат причетний до якогось негативу на попередньому місці роботи. Виникають сумніви: наприклад, можливо, він має проблеми зі спиртним чи нечистий на руку та ін.
  • насамперед спростіть своє резюме, виведіть з нього інформацію про якісь додаткові досягнення, регалії;
  • надсилайте кожному роботодавцю резюме, що відповідає кваліфікації, зазначеній в оголошенні про вакансію. Не варто розсилати всім той самий документ та виділяти в ньому компетенції та досвід, що перевищують вимоги вакансії. Бажано вказати, що саме сподобалося в тій роботі, на яку претендуєте;
  • якщо є можливість, поясніть потенційному роботодавцю справжні причини прийняття рішення піти на пониження статусу. Можливо, ви вирішили змінити свою професійну область, або втомилися від корпоративних інтриг та бажаєте працювати в невеликій компанії, або втратили бажання продовжувати працювати керівником, натомість є прагнення повернутися в «поле».

Усі ці припущення часто заважають взяти на роботу справді гарного фахівця. Свою відмову працедавці пояснюють «турботою» про кандидата, бажанням не дати йому працювати на посаді, яка для нього не є гідною.

надкваліфікація

Що робити претенденту з великим досвідом?

Пропонуємо кілька порад для кандидатів на вакансії, які вважають себе overqualified:

Добре продумайте свою розмову з роботодавцем, і ваш високий рівень кваліфікації не стане перешкодою, яку не можна подолати. Якщо він вважатиме, що ви не затримаєтесь надовго, запропонуйте підписати довгостроковий контракт.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору