UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Особисті якості на роботі
  5. Чому нам подобається багатозадачність

Чому нам подобається багатозадачність

28.07.2021 534
Чому нам подобається багатозадачність

Чому нам подобається багатозадачність

28.07.2021     534

І власне – чому? Хіба не тому, що хочеться робити багато справ – і одночасно? Як Юлій Цезар, приміром, який пишався тим, що вмів робити кілька справ водночас. Він хитрив, звісно, адже на гладіаторських боях він розбирав кореспонденцію і відповідав на листи. Саме звідси й беруться ці чутки про його нібито видатне досягнення. Але режим багатозадачності насправді можна прокачати. Давайте розглянемо, як це зробити.

Наш мозок

Наш мозок – дивовижний орган. Він містить приблизно 9-10 мільярдів нейронів, уявляєте? Мільярд – це цифра з дванадцятьма нулями. Навіть уявити таку цифру складно.

А тепер уявіть – щоб прокачати мультизадачність, вам доведеться прокачати мозок. Прокачати різні його ділянки, які відповідають за ті чи інші функції. Зробити самому собі апґрейд власного мозку. Круто звучить? І це ж реально! І це насправді набагато простіше, ніж можна собі уявити.

Ви ж знаєте, що мозок можна умовно розділити на певні ділянки, які відповідають за ті чи інші функції? Наприклад, префронтальна кора, яка відповідає за планування складної когнітивної поведінки, прояви особистості, прийняття рішень і регулювання соціальної поведінки. Основним призначенням вважається узгодження думок і дій відповідно до внутрішніх цілей.

Уявляєте собі, якого багатопотокового процесу мислення можна досягнути, розвиваючи свою власну префронтальну кору?

Або зона Брока, приміром (або ж Центр Брока) – ділянка кори головного мозку, що розташовується в задньо-нижній частині третьої лобової звивини лівої півкулі (у правшів), роботою якого забезпечується моторна організація мовлення і переважно пов'язана з та синтаксичними кодифікаціями. Кодифікація, кому цікаво – це зведення законів, система умовних знаків (символів, позначень) для передачі, обробки та зберігання (запам'ятовування) різноманітної інформації (з Вікіпедії).

Або гіпоталамус – невелика область в проміжному мозку, що містить в собі велику кількість груп клітин (понад 30 ядер), які регулюють нейроендокринну діяльність мозку і гомеостаз організму. Нейроендокринну – тобто наші з вами гормони, які впливають на настрій та фактично усі фізіологічні процеси в організмі.

Цікава інформація? І так – з кожною ділянкою мозку, яка відповідає, як уже було сказано, за ті чи інші моменти в нашій безпосередній життєдіяльності. А до чого все це, власне? А до того, що можна навчитися прокачувати мозок, тобто створювати в ньому нові нейронні зв’язки. Чим більше нейронних зв’язків – тим більше «розігнаний» ваш мозок. І, відповідно, мультизадачність.

МОзок - сила

Деякі важливі нюанси про багатозадачність

По-перше, нереально важко (і чи потрібно насправді?) виконувати справи, які схожі між собою. Тобто – які задіюють ті ж самі ділянки мозку. Наприклад, ви зауважували, як складно одночасно говорити по телефону і відписувати комусь листа чи відповідати в месенджері?

Тому найкраще поєднувати ті справи, які активують різні ділянки мозку. Наприклад, те ж саме вже згадане розпивання чаю і читання книги. Ви ж одночасно робите дві речі – окрім зосередження на читанні, вашому мозку потрібно стежити за тим, щоб піднести чашку до рота, випити, не розілляти, вправно поставити на стіл, і через деякий час повторити все знову?

А бувало у вас таке, що ви «зачитувались» і забували про чашку в руках? В автора статті – було таке. І не раз. Це означає, що в цей момент ваша чи моя багатозадачність «дала збій».

Тоді виникає цілком закономірне питання – а як тоді робити, щоб ця багатозадачність не давала збій? І в повсякденних дрібничках, як одночасне розпивання напою і залипанням в телефон чи в монітор, чи в значно складніших справах, в яких дійсно потрібно не ловити ґав, а робити все швидко, вміти швидко переключатися між завданнями і зберігати високий рівень працездатності?

Давайте розглянемо деякі корисні поради.

Мультизадачність… в повсякденних дрібницях

Тренуйте мультизадачність в повсякденних справах. Тільки обережно, не обпечіться. Жарт, але й не жарт. Чому так? Бо коли ви п’єте, приміром, каву чи чай за ноутбуком чи телефоном, переглядаючи стрічку новин чи щось інше – ви вже по факту займаєтеся двома справами одночасно. Тому й «не обпечіться», бо, зачитавшись чи задивившись у якесь відео, можна забути, що чашка поруч на столі стоїть, і випадково її змахнути… добре, що на руку, а не на ноутбук, чи ні? Обпечена рука заживе за тиждень, а новий ноутбук купувати – задоволення не з дешевих.

Повсякденні тренування – залог успіху

Тому такі повсякденні мультизадачні справи – потрібно тренувати щоденно. Як це зробити?

Попиваючи ту ж саму каву за комп’ютером, постійно тримайте в голові ще одну «ниточку думки», що чашка у ваших руках. Пробігаючи очима якийсь текст чи дивлячись відео, ви повинні тримати в своєму умі той факт, що чашка перебуває у ваших руках. Або ж стоїть надто близько від комп’ютера. І якщо ви змогли досягнути того рівня, що можете не випускати з голови цю думку, коли зависаєте за ґаджетом – вас можна привітати: певний бар’єр у вмінні виконувати багатозадачні справи ви вже подолали.

Багатозадачність – різна

Мова зараз про те, що вміння дуже швидко переключатися між робочими завданнями – це вона, та сама багатозадачність, до якої так багато людей прагне. Бо це дійсно дуже корисне вміння – жонглювати в своїй голові одночасно кількома речами. От як жонглер м’ячиками чи іншими предметами жонглює. Це ідеальна ілюстрація до усього, сказаного вище. Адже жонглер одночасно не торкається до всіх м’ячиків одразу, так? І не важливо, скільки їх перед ним миготить у повітрі – три, п’ять, сім. Він нікого з них особливо не виділяє, і йому це не потрібно. Він вміє, він навчився тримати їх всі в повітрі водночас.

Тому беріть приклад із цих вправних і спритних людей. Навчіться жонглювати ідеями і думками в голові, щоб ви без проблем могли займатися кількома справами водночас.

Нагостріть свій розум, бо це можливо. Його реально можливо нагострити і виточити, як це ви робите з кухонним ножем. Ніж сам по собі не наточиться, правильно? Його потрібно взяти і нагострити. Те ж саме з розумом – щоб його нагострити, тренуйте мозок з усіх можливих сторін: виконуйте задачки, квести і головоломки. Навіть взяти той самий ПлейМаркет чи ЕплСтор – що тут, що там можна скачати і встановити безліч цікавих програм, які тренують когнітивні навички. І в тому числі – на багатозадачність.

Постійність, сталість і терпіння

Це означає, що ви ставите собі щодня зранку одну й ту саму ціль – тренувати багатозадачність всіма можливими способами. Кожного дня. Це навіть не обговорюється. Тільки так ви зможете зауважити, як через кілька тижнів ви швидше і легше виконуєте звичні вам завдання, а через деякий час – додаєте елемент творчості, якщо раніше такого не було.

Ось як треба діяти: встановили кілька навчальних програм на свій смартфон? Чудово. Тепер пообіцяйте собі, що будете щодня – між справами та на відпочинку – приділяти вправам, які вам пропонуються. На швидкість реакції, на запам’ятовування, на логіку і так далі.

Річний план

Поставте собі ціль – 365 днів.

365 днів, тобто один рік.

За цей рік ви щодня виконуватимете щоденний набір вправ. У кількох програмах, і по черзі. Це ж багато часу не займає, ці вправи. Їх можна виконувати перед ранковою кавою (чи разом з нею), як ранковий ритуал перед роботою.

Потренували мозок, влаштували йому своєрідну розминку – і приступайте до основної роботи.

Чи коли добираєтеся на роботу в громадському транспорті. В метро, приміром. Не стрічку новин безцільно гортати, а «позависати» в навчальних програмах. Все залежить від вас. Наскільки сильно ви хочете прокачати свій розум.

І в тому числі – на багатозадачність.

І наостанок – цікавий факт.

Знаєте, чому Юлій Цезар розбирав кореспонденцію на гладіаторських боях, та ще й відповідав на листи, замість того щоб спостерігати як гладіатори гамселять самих себе внизу на ринзі не на життя, а на смерть? Та тому що він жив у Древньому Римі, а в ті часи гладіаторські часи надзвичайно шанувалися. Як у нас, приміром, Олімпіада або ж Чемпіонат Європи з футболу. Навіть далекі від футболу люди дивилися гру нашої збірної, чи не так? Так от, про Цезаря: він не був любителем боїв, але мусив приходити в Колізей, бо інакше його б не зрозуміли люди. Прості люди, та й не тільки прості. Тому й брав із собою роботу, щоб не «простоювати». І зауважте цікаву річ, до речі: імператор Риму, всемогутня людина… і водночас підневільна.

Бо не прийдеш на бої раз, другий – і люди не зрозуміють. І не проголосують.

Так що… Думайте, тренуйтесь, аналізуйте, і навчайтесь.

І буде багатозадачність, і буде все інше.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору