UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Навчання, розвиток, підвищення кваліфікації
  4. Вибір професії
  5. Чому навчати дітей розвивати власні проекти – це вкрай важливо

Чому навчати дітей розвивати власні проекти – це вкрай важливо

22.08.2021 461
Чому навчати дітей розвивати власні проекти – це вкрай важливо

Чому навчати дітей розвивати власні проекти – це вкрай важливо

22.08.2021     461

Добігає кінець літа, ми перебуваємо на порозі осені. Настання «золотої» пори року – безумовно, у кожного з нас це також асоціація з новим навчальним роком. Jobs.ua за допомогою цієї статті хочуть нагадати усім батькам, як це насправді важливо – змалку навчати дітей працювати над власними проектами. Працювати і отримувати задоволення, звісно ж.

Власна діяльність і робота – яка між ними відмінність?

Працювати навіть на дуже грошовій роботі – це престижно і статусно, але навіть така робота відрізняється від власної діяльності. Власної справи, якщо хочете. В чому ж відмінність? А відмінність в тому, що від власної справи відчуваєш натхнення і піднесеність, яку складно відчути в процесі виконання чужої роботи, нехай вона й виконується якісно і професійно. І що по-справжньому відрізняє власні проекти від робочої рутини – це те, що такий проект виконується добровільно, а не через те, що ви зобов’язані, і ви робите свій проект самостійно (або співпрацюєте з іншими людьми).

Тому навчити дітей переносити це вміння в доросле життя, тобто вміння працювати над власним проектом, та ще отримувати від цього моральне задоволення – насправді це безцінно. Тому всіляко розвивайте самостійність у своїй дітей. Це одне з найважливіших завдань, які постають перед батьками ще тоді, коли їхнім малюкам виповнюється 3-4 роки. Але й винагорода буде значна: ваша дитина зможе самостійно вирішувати в житті завдання будь-якої складності.

Як навчити дітей розвивати власні проекти?

Приміром, ви зауважили, що ваша дитина любить конструювати. Є такі діти, які не так люблять гратися вже сконструйованими будиночками, як будувати їх. В такому випадку познайомте власну дитину з архітектурою, будівництвом та інженерією. Всіляко заохочуйте її в цьому напрямку – даруйте цікаві книги з відповідної тематики, підказуйте корисні канали на ютубі та тік-тоці. До речі, той же самий тік-ток можна налаштувати відповідним чином, щоб дитина не лише залипала у ґаджети (а хто з дітей не залипає?..), а ще й навчалася чомусь корисному; щоб з дитинства вчилася знаходити – і знаходила! – потрібну інформацію, вміла її аналізувати і застосовувати у реальному житті.

Ваше завдання – підштовхнути у вказаному напрямку; роз’яснити, якщо щось незрозуміло; підказати і справедливо оцінити результати діяльності і досягнення; а для дитини навіть невелике досягнення – це вже Досягнення. І досить часто ми, дорослі люди, не розуміємо таких речей (наче забули той факт, що теж колись були дітьми).

Не оцінки, а власна діяльність

І ще про важливе – давайте поміркуємо на тему оцінок і чому їхнє значення не варто перебільшувати.

Привчайте дитину, щоб вона простіше ставилася до оцінок. Не так оцінки, як вміння самостійно вирішувати ту чи іншу проблему – ось що дійсно важливо. І чим би ваша дитина не захоплювалася, чим би не займалася – надавайте їй всі можливості для цього. І якщо ваш школяр чи школярка з регулярною періодичністю змінюють свої захоплення – це теж добре, це теж нормально. Це нормально, якщо дитина мріяла стати продавцем морозива, через рік чи два вона вже хоче стати кінологом, а ще через деякий час, подивившись фільми про детективів, вже хоче стати детективом.

Тому, повторимося, навчіть дитину захоплюватися власною діяльністю, а що це за діяльність – це вже інше питання. Ваш син любить комікси? Купуйте йому комікси, заодно й самі поцікавтеся цим питанням. Ваша донька малює в альбомі зображення суконь і платтячок, хоче стати дизайнеркою одягу? Чудово! Зробіть усе від вас залежне, щоб її мрія стала реальністю. І щоб у майбутньому вона заробляла на життя улюбленою справою, а не мучилася б на неулюбленій роботі вісім годин щодня і п’ять днів на тиждень.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору