UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Цікаво про бізнес
  4. Чоловіки, які змінили світ
  5. День Знань – згадуємо найкращих українських педагогів ХХ століття

День Знань – згадуємо найкращих українських педагогів ХХ століття

1.09.2021 429
День Знань – згадуємо найкращих українських педагогів ХХ століття

День Знань – згадуємо найкращих українських педагогів ХХ століття

1.09.2021     429

Почалася осінь, міста і села України заполонили святково вбрані школярі. Тож Jobs.ua сердечно вітають усіх причетних із Днем знань, а також пропонують пригадати найкращих українських педагогів минулого століття, і їхній внесок у систему педагогічного виховання.

Василь Сухомлинський

Педагоги – одна з найблагородніших професій, хіба не так? Адже вчителям доводиться працювати з найкрихкішим «матеріалом» у світі – дитячими душами. І при необережному підході їх легко пошкодити. Але мова точно не про Сухомлинського. Цей видатний український педагог навіть одну з книг своїх назвав настільки поетично, настільки з любов’ю, що сумнівів не залишається в тому, що його вихованцям надзвичайно пощастило зростати і навчатися у школі, в якій працював Василь Олександрович.

«Серце віддаю дітям». Так звучить назва одного з найвідоміших педагогічних творів Сухомлинського – людини, яка дійсно усе своє життя присвятила служінню дітям. В цій книзі-підсумку своєї педагогічної діяльності, адже вона написана уже в зрілому віці, педагог обстоює думку, що кожна дитина повинна мати щасливе дитинство, і таке дитинство можуть (і повинні) їм забезпечити дорослі. «Школа під блакитним небом» Сухомлинського – це творча лабораторія, в якій діти з радістю навчаються (через гру), пізнають багатство природи і світу, вчаться фантазувати.

Василь Сухомлинський – яскравий приклад того, як багато може зробити одна людина. Павлиська середня школа, в якій він працював після Другої світової війни, була нічим не примітним шкільним закладом. Поки її не очолив Василь Олександрович, який пропрацював директором у цій школі решту життя, і зміг перетворити її на взірцевий заклад освіти. Через десять років після того, як Сухомлинський очолив школу, йому присудили звання заслуженого вчителя УРСР. Уявляєте шалений темп його праці, якщо за десять років йому присуджують одну з найвищих нагород у тогочасному СРСР, яку міг отримати звичайний вчитель? А Героя Соціалістичної праці йому присудять ще через десять років.

Серед інших відомих книг заслуженого українського радянського педагога – «100 порад учителю», «Батьківська педагогіка», «Методика виховання колективу». Якщо відкинути наліт радянської ідеології, його твори несуть цінність і для сучасної молоді, адже Сухомлинський завжди навчав дітей любові до рідного краю і традицій, навчав любити природу і, таким чином, пізнавати красу світу. Актуальні речі у всі часи, чи не так?

Антон Макаренко

Теж український радянський педагог, адже народився на Харківщині. Це один із засновників системи дитячо-підліткового виховання. Макаренко, до слова, вважається одним з найвидатніших педагогів світу. Йому вдалося те, що не вдавалося педагогам попередніх епох, які до безпритульної дітвори могли застосовувати хіба що каральну педагогіку (різки, різноманітні покарання, позбавлення вечері перед сном і т.д.). Але Макаренко пішов зовсім іншим шляхом: розроблені ним у 1920-х роках, буремних у всіх відношеннях десятилітті, теорія і методика виховання в колективі та теорія сімейного виховання і досі є предметом досліджень науковців з багатьох країн світу. Їх так і називають – макаренкознавці.

Так чому Макаренко такий видатний педагог, що вважається одним з найвидатніших у світі? Цьому чоловікові, цій людині вдалося неможливе – у започаткованих ним дитячій колонії та дитячій комуні він зумів підняти із самісінького дна життя тисячі малолітніх правопорушників. Створені ним заклади стали взірцевими, а безпритульні діти, яким світила в’язниця і тюремне життя, за допомогою Антона Семеновича, його мудрому педагогічному керівництву ставали зразковими громадянами: опановували професії, створювали сім’ї і жили достойно, повністю позбавляючись кримінального минулого. Якщо ви хочете більше дізнатися про це, читайте його магнум опус «Педагогічну поему» (1931). По цій книзі навіть відзняли фільм, який вийшов на екрани у 1956-му році. Антона Семеновича Макаренка зіграв радянський актор театру і кіно Володимир Ємельянов.

Так, життя і педагогічна діяльність цих педагогів була невіддільна від ідеології «країни Рад», бо ці українці жили і творили в минулому столітті, і застали ще Російську імперію (щоправда, Сухомлинський застав її ще в досить малому віці). І все ж ці педагоги народилися на українській землі, з дитинства ввібравши в себе звичаї і культуру, мову і все найкраще, що є в нашого народу.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору