UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Все про професії
  5. Десять професій в IT для людини з будь-яким дипломом

Десять професій в IT для людини з будь-яким дипломом

18.10.2022 554
Десять професій в IT для людини з будь-яким дипломом

Десять професій в IT для людини з будь-яким дипломом

18.10.2022     554

Виділимо десять професій зі сфери ІТ, які може отримати людина з будь-яким дипломом. І коротко їх охарактеризуємо, щоб ви змогли їх «приміряти» на себе, або ж порадити опановувати одну з цих професій своїм дітям, родичам чи друзям.

1. Розробка сайтів, фронтенд

Програмувати сайти – не стільки про технічний бік справи, хоча тут теж доведеться попітніти, вивчаючи мову програмування JavaScript та супутні технології, щоб верстати сучасні інтерактивні сайти. Але фронтенд-розробнику важливо володіти творчою уявою, щоб творити справжню магію на сайті, оживляти елементи сайту і виконувати багато інших цікавих задач.

А що стосується технічної сторони саме цієї професії, то не настільки тут складна математика, щоб хапатися за голову і дорікати собі, чому не судилося народитися математичним генієм. Або, принаймні, обдарованим до технічних наук. Але поспішаємо запевнити вас у тому, що з основами дискретної математики розбереться історик, філолог чи інший гуманітарій. Візьмемо, наприклад, логічні оператори «І» (позначається так: ||) та «АБО» (позначається так: &&). І якщо ми знаємо, що логічний оператор «І» має менший пріоритет перед оператором «АБО», то у виразі з їхнім застосуванням ми спершу перевіримо аргументи оператора «АБО», а потім перейдемо до порівняння аргументів оператора «І». Звучить, можливо, трохи незрозуміло, але якби ви ближче познайомилися з логічними операторами JavaScript і специфікою їхнього застосування, ви побачили б, що насправді все не так складно, як здається на перший погляд. Так до чого все це? А до того, що технічну сторону цієї професії може опанувати навіть гуманітарій, хоча це й може забрати у нього більше часу, ніж у «технаря». Але це не є чимось нереальним, ось у чому річ. І якщо згадати для балансу за професію бекенд-розробника, тут уже потрібно добре розумітися на логіці та алгоритмах, вміти працювати з різними структурами даних і налагодити роботу з ними – коротше, для творчості тут простору не так вже й багато. Не те що у фронтенді, важливим завданням якого є створити максимально привабливу картинку для майбутнього користувача сайту. І якщо ви, потрапляючи на якийсь сайт, почуваєтеся на ньому комфортно – наче вдома, тепло й по-домашньому, – це означає, що веб-дизайнер разом із фронтенд-розробником виклалися на всі сто.

Тобто креативність – це одна з ключових відмінностей фронтенду від бекенду. І якщо у вас із розвитком уяви все гаразд, то на професію фронтенд-розробника, загалом, може претендувати людина з будь-яким дипломом. Але з опануванням JS таки доведеться попітніти, це факт.

2. Проджект-менеджер

Цей фахівець займається плануванням та організацією роботи над проєктом. При цьому він повинен зробити все від нього залежне, щоб вкластися в бюджет і дедлайни. Тобто це людина, на якій лежить велика відповідальність: керувати командою (чи командами), визначати цілі та їхню пріорітетність, встигати ще й комунікувати як із розробниками, так і з клієнтами. І, звичайно, успішно довести проєкт до логічного завершення.

Кому підійде ця професія? Якщо ви вмієте знаходити вихід із безнадійних ситуацій, вмієте нівелювати конфлікти, які можуть виникнути в команді, або ж домовлятися з вередливими клієнтами – це професія ніби створена для вас. Також проджект-менеджеру потрібно володіти розвиненою емпатією, інтуїтивно відчувати дипломатичні тонкощі і вміти давати раду з бюджетами будь-якої складності.

Серед ключових компетенцій цього ІТ-спеціаліста назвемо наступні:

  • Раціональне планування бюджетом та управління командою;
  • Вміння згуртовувати команду і мотивувати їх, заряджати на результат;
  • Вміти вести переговори і вирішувати конфлікти.

3. Бізнес-аналітика

Звичайно, в будь-якій ІТ-компанії не лише розробка застосунків чи сайтів займає важливе місце. Не менше уваги потрібно приділяти бізнес-процесам, і за це відповідає бізнес-аналітик. Обробка, документація та інтерпретація бізнес-процесів – це його сфера діяльності, і навчитися цій професії може загалом людина з будь-яким дипломом.

Щоб краще розуміти, які навички і вміння потрібні для цієї професії, поглянемо на ключові компетенції бізнес-аналітика:

  • Уважність і розвинене абстрактне мислення;
  • Володіння англійською, вміння презентувати свої ідеї та пропозиції;
  • Вміти вести переговори та бути комунікабельним;
  • Самоорганізація і тайм-менеджмент;
  • Вміння швидко навчатися теж буде великою перевагою.
Бізнес-аналітика

4. HR-спеціаліст

Фахівці з пошуку персоналу – дуже важливі люди для компанії. Вони здатні сильно вплинути на розвиток своєї компанії, підшукавши на певні позиції саме тих людей, які там потрібні. Які ключові компетенції потрібні, щоб стати професійним ейчаром? Це:

  • Розвинена комунікація;
  • Вміння співпрацювати з іншими задля досягнення спільної цілі;
  • Навички швидкої адаптації до реалій сьогодення;
  • Вміння слухати інших і постійна робота над собою.

5. Фахівці із глобальної мобільності

Релокація працівника в іншу країну – це непроста справа. Саме для того, щоб релокейт відбувся максимально комфортно, й потрібні такі фахівці. Ця професія підійде людині з будь-яким дипломом, але спеціалісти з глобальної мобільності повинні бути допитливими, охоче занурюватися в дослідження інших країн, специфіки їхнього законодавства та інших подібних нюансів. Звичайно, оволодіти англійською доведеться, адже ви багато спілкуватиметесь з громадянами інших країн.

До ключових компетенцій віднесемо:

  • Критичний та аналітичний аналіз ситуації;
  • Здатність до планування та готовність діяти в повній невизначеності;
  • Звичайно ж, комунікація – куди без неї?
  • Знаходження балансу між зацікавленими сторонами;
  • Не зайвим також буде досвід в консалтингу і розуміння принципів change-менеджменту.

6. HR Business Partner

Ще одна цікава ІТ-спеціальність, опанувати яку не допоможе жоден диплом, а от власні навички і риси характеру – ще й як. Якщо прицілюєтеся на цю позицію, будьте готові разом із топменеджментом та керівниками нижчої ланки працювати над розвитком потенціалу як окремих працівників, так і цілих команд. Ваша задача полягатиме у тому, щоб відстежувати тенденції і настрої команди розробників; вміти передбачити, хто хоче звільнитися, а кому варто допомогти з прокачкою потрібних скілів тощо.

Звісно, й ключові компетенції відповідні:

  • Розвинена комунікабельність;
  • Вміння правильно порадити, етично й екологічно;
  • Вміти управляти відносинами в колективі і моніторити «температуру по палаті».

7. Фахівець у сфері маркетингу

Звичайно ж, куди без маркетолога, адже ІТ-послуги потрібно вміти продавати і просувати. Любите бути в курсі останніх трендів, розумієте, що можете зацікавити людей скористатися товарами чи послугами компанії? Значить, вам чудово підійде професії маркетолога. Серед ключових компетенцій цього спеціаліста звернемо вашу увагу на наступні:

  • Вміння презентувати свої ідеї в усній та письмовій формі;
  • Вміння створювати й редагувати контент, віддаючи при цьому велику увагу деталям;
  • Критичне мислення і здібності до організаційної діяльності (управління проєктами і не тільки);
  • Інклюзивність та осмислення різноманітності.

8-9. Копірайтер та SMM-спеціаліст

Ці професії, як бачите, зазначені в одному пункті, адже вони мають багато спільного. Що SMM-спеціалісту, що копірайтеру доведеться чимало часу затрачати на створення цікавого контенту. Ці професії може опанувати з нуля людина з будь-яким дипломом, але з любов’ю до друкованого слова і творчого самовираження, цікавістю до світу і останніх трендів, навичками роботи з цифровими платформами (напр., соцмережі).

10. Learning Specialist

І наостанок – ще одна цікава професія. Немає різниці, який у вас диплом: ця професія ніби створена для вас, якщо ви понад усе на світі полюбляєте вчитися, обожнюєте підбирати і комбінувати між собою різні методики навчання. Для багатьох ІТ-компаній важливим питанням було і лишається створення такого навчального середовища, в якому її працівники могли б розвиватися швидко, якісно і комфортно. Це можуть бути курси з вдосконалення навичок програмування, організація майстер-класів з англійської мови тощо.

До ключових компетенцій віднесемо:

  • Любов до навчального процесу, вміння побудувати цікаву навчальну програму;
  • Ефективне використання різних навчальних методик;
  • Системне мислення і гнучкість в прийнятті рішень;
  • Навички комунікації та презентації.

Сподіваємося, ця стаття мотивує вас звернути погляд в бік ІТ-професій. І неважливо, який у вас диплом... або навіть декілька.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору