UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Ваша зарплата
  5. Доплати, надбавки, премії під час війни

Доплати, надбавки, премії під час війни

25.06.2022 395Автор: Лоліта Платошкіна
Доплати, надбавки, премії під час війни

Доплати, надбавки, премії під час війни

25.06.2022     395Автор: 

Через воєнні дії робітники та роботодавці опинились в досить непростих економічних умовах. Деякі підприємці були вимушені переорієнтовувати чи перебазувати власний бізнес. Все це завдало сильного удару по  фінансовій стороні бізнесу. І хоча поступово український бізнес відновлює роботу та повертається до життя, більшість працівників потребують фінансової допомоги. Найголовнішим завданням для роботодавців на етапі відновлення бізнесу в свій звичайний режим є повернення робітників на робочі місця (віддалено або фізично) повноцінні виплати заробітних плат робітникам. До речі, багато хто з робітників і під час війни намагався виплачувати заробітні плати та податки. Дехто з них підтримував своїх співробітників додатковими виплатами, що утримували та підтримували співробітників в цей непростий час. Розбираємось, щодо доплат, надбавок, премій та інших виплат під час війни, що здатні підтримати робітників.

преміальні

Виплати доплат, надбавок під час війни

Під час війни багато питань стосується й додаткових виплат: преміальних, надбавок чи іншої додаткової допомоги. Якщо колективний договір та Положення про оплату праці передбачає додаткові доплати чи надбавки одноосібно, то роботодавець не може відмінити чи скасувати їх  виплати. Будь-які зміни чи скасування необхідно погоджувати з профспілкою чи представниками трудового колективу. Він має ухвалити з ними рішення, оформити його протоколом, після чого окремим документом вносяться зміни до актів компанії про оплату праці. До того ж відповідно закону під час війни ​​співробітників потрібно повідомити про те, що змінюються істотні умови праці за 2 місяці.

Якщо під час війни роботодавцем все ж таки внесені зміни та скасування виплат, доплат та надбавок, то про повернення цих надбавок можна говорити тільки через внесення змін до протоколу та положень.

Якщо доплати, надбавки, премії роботодавець скасував через призупинення дії певних положень колдоговору у зв'язку з введенням воєнного стану, то такі зміни діють лише у період воєнного стану.

Робітник також може розраховувати на нецільову благодійну допомогу від роботодавця. Про те, як роботодавець може підтримати працівників під час воєнного положення, надавши разову нецільову благодійну допомогу читайте на нашому сайті Jobs.ua. Щоб отримати разову нецільову благодійну допомогу співробітник повинен подати заяву, у якій зазначити: своє прохання про фінансову допомогу, вказати обставини, які спричиняють виплату нецільової благодійної допомоги.

За преміювання повну відповідальність несе роботодавець, держава не гарантує цього виду заохочення. Але деякі види премій за погодженням з трудовим колективом також вносять до колдоговору, Положення про оплату праці чи Положення про преміювання. Йдеться про систематичні премії, які виплачують за досягнення певних показників або за результатами роботи за певний період (наприклад, річна винагорода). Якщо розмір премії закріпили в локальному акті, керівник не може переглянути його одноосібно. А от якщо в колдоговорі або відповідному положенні певний вид премії не передбачили, її призначення та виплата цілком можуть залежати від керівника. Часто керівники самостійно ухвалюють рішення про заохочення працівників за успіхи в роботі або про виплату премії до дня народження компанії, професійного свята тощо. Призначення таких премій оформлюють наказом по організації. КЗпП передбачає можливість депреміювати працівника на період дії дисциплінарного стягнення. Протягом строку дії дисциплінарного стягнення заходи заохочення до працівника не застосовуються. Зі статті 151 КЗпП Щоб не виникало непорозумінь, пропишіть норму про депреміювання окремим пунктом у колдоговорі чи відповідному положенні та визначте перелік премій, яких роботодавець може позбавити працівника у разі оголошення догани.

Що робити, якщо скасовані надбавки, преміальні

Скасування роботодавцем надбавок, премій тощо - справа неприємна, проте цілком очікувана. Роботодавці намагються втриматись на плаву та хоч якось закрити основні фінансові питання. В цей час робітникам необхідно акумулювати власні зусилля та зосередитись на повноцінному поверненні до роботи. Адже саме від цього наразі залежить перемога країни та кожного. Чим робітник може допомогти собі в цей непростий час?

Скористатись одноразовою грошовою виплатою від держави в застосунку Дія розмір 6500 гривень для тих, хто перебуває в тих містах, де ведуться бої з окупантом. Як вже було зазначено вище, скористайтесь разовою нецільовою допомогою, подавши заяву.

Сконцентруйтесь на роботі, саме робота може стати тією опорою, яка допоможе впоратися зі стресом, дасть стабільність і сили продовжувати жити далі в нинішніх реаліях. Зараз не час вчитися чогось нового. Щоб бути корисним та продуктивним, займайтеся своєю звичною справою. Обов'язково пишіть список, що потрібно зробити, а потім зазначте зроблене. Хваліть себе. Розповісти комусь, що ви зробили, це не хвастощі. У цій ситуації це мотивація, яка дає ще більше енергії для подальших дій. Не відмовляйтеся від думки, що ви працюєте для того, щоб тримати себе в тонусі. Говоріть це собі прямо, а не вуалюйте. Не звалюйте на себе дуже багато роботи відразу. Поділяйте все на маленькі завдання, не втомлюйтесь. Якщо щось не встигли за день, перенесіть це на завтра. Відпочивайте й бережіть себе.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору