UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Роботодавцю
  4. Мотивація співробітників
  5. Як роботодавець може підтримати працівників під час воєнного положення

Як роботодавець може підтримати працівників під час воєнного положення

29.03.2022 376Автор: Лоліта Платошкіна
Як роботодавець може підтримати працівників під час воєнного положення

Як роботодавець може підтримати працівників під час воєнного положення

29.03.2022     376Автор: 

Воєнний стан в країні диктує нові умови для працівників та нові трудові відносини між роботодавцем та робітником. 15 березня Верховна Рада України прийняла законопроєкт №7160 "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану". На роботодавця при цьому випала нелегка доля підпорядкувати відносини відповідно законопроекту, створити сприятливі умови для працівників, усунути проблеми кадрового дефіциту, налагодити документацію тощо. Проте, як показує практика, роботодавець, що завжди виказував піклування про колектив, здатен організувати ці процеси швидко та ефективно.

Як вже зазначалось Урядом раніше, найкращою підтримкою для працівників будь-якої організації чи компанії під час війни стане збереження робочих місць, відновлення та оптимізація всіх робочих процесів відповідно нових умов, своєчасні виплати заробітної плати працівникам. Чим ще роботодавець може підтримати своїх працівників під час воєнного стану, читайте в цій статті на Jobs.ua.

Відпустки

На період воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарних дні. Проте роботодавець на прохання працівника може надавати відпустку без збереження заробітної плати.

Також на період воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток, крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах віднесених до критичної інфраструктури.

Разова нецільова благодійна допомога

Якщо роботодавець має можливості та намір, він може надати працівникам разову нецільову благодійну допомогу. Така благодійна допомога може бути грошова чи не грошова. Якщо її розмір у 2022 році не перевищує 3470 гривень, то бухгалтер не включає до оподатковуваного доходу працівника. Нецільову благодійну допомогу вважають разовою тільки якщо дотримані умови: вона виплачується окремим працівникам; необхідність у допомозі виникла несподівано; керівник підприємства на власний розсуд приймає рішення видати НБД і визначає її розмір. Щоб отримати разову нецільову благодійну допомогу робітнику необхідно подати заявку на нецільову благодійну допомогу та вказати причину та обставини, що спричиняють потребу в виплатах. На кшталт, у зв’язку зі скрутним матеріальним становищем під час воєнного стану. Щоб виплатити разову нецільову благодійну допомогу всім працівникам, зробіть виплати розміром 3470 гривень у різні місяці, але поступово. Це дасть змогу не оподаткувати таку благодійну допомогу як заробітну плату.

Матеріальна допомога працівникам

Роботодавець або керівник відділу - та людина, що повинна бути в курсі внутрішніх проблем своєї команди. Особливо тих, хто залишається на робочих місцях та продовжує працювати. Якщо ви знаєте про матеріальні потреби ваших працівників і маєте можливість їх забезпечити, то це також буде приємна турбота та потрібна допомога в цей важкий час.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору