UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Навчання, розвиток, підвищення кваліфікації
  4. Додаткова освіта
  5. Ефективне навчання для дорослих

Ефективне навчання для дорослих

14.02.2020 808
Ефективне навчання для дорослих

Ефективне навчання для дорослих

14.02.2020     808

Сьогодні ті, кому більше 30-ти років до зміни професії чи до навчання чомусь новому вже ставляться простіше, ніж раніше. Теперішній освітній ринок наповнений програмами, курсами, тренінгами, майстер-класами на будь-який смак. Розглянемо кілька порад, як зробити вибір і отримати знання, які знадобляться в майбутньому.

Такого різноманіття варіантів навчання, як представлено зараз, ми ще не бачили. З появою онлайн-формату отримання освіти стало простіше і доступніше. Не потрібно нікуди їхати, йти, підганяти відпустку під сесію. Все під рукою, є в смартфоні. Вчися, коли, як і чому хочеш.

Постпрофессіональна освіта знайома зараз багатьом. Подібне навчання дозволяє випередити конкурентів у своїй галузі й дає можливість «приміряти» інші сфери діяльності. Можна вчитися у теоретиків і практиків, користуватися освітніми платформами й майстер-класами, тощо. І тут головне у цьому різноманітті не заплутатися і вибрати те, що є цінним. Разом з jobs.ua розглянемо загальні правила вибору навчального контенту, якими краще не нехтувати на перших порах. Коли ви навчитеся добре орієнтуватися в темі, більшість пунктів відпадуть самі собою.

Ставимо конкретну мету

Дайте собі чітку відповідь на питання: для чого вам необхідно збагатити себе новими знаннями? Можливо ви хочете навчитися в'язати теплі светри, щоб дарувати онукам на Новий рік, або опанувати техніку йоги.

Продумайте, скільки часу і грошей готові витратити

Знання можна отримати як за один день, обмежившись оглядом інформації та складанням плану дій, так і за кілька місяців, осягаючи ази крок за кроком під наглядом кураторів. Та ж історія з грошима: чи хочете ви «придбати» собі мотивацію у вигляді постійного зворотного зв'язку і підтримки за гроші, або готові самі себе надихати й виправляти помилки, але при цьому хочете скоротити витрати.

Визначте необхідність документа після закінчення

Наприклад, ви мрієте стати коучем. Але мало хто з клієнтів в майбутньому захоче проходити коучингову сесію у фахівця без диплома ISF. До того ж, необхідність отримання «корочки» робить освіту більш тривалою і дорожчою, але мета, як то кажуть, виправдовує засоби.

Оберіть метод навчання та спеціаліста

Тут важливо керуватися не першим враженням, а добре вивчити фундамент, на основі якого буде проходити навчання. Чи буде це особистий досвід побудови відділу продажу чи авторська методика дихальної практики, яка добре зарекомендувала себе. Або ж фахівець буде спиратися лише на власну прожиту історії, яка не співпадає з вашими цінностями та цілями.

Вивчайте обіцяний результат

Це може бути щось відчутне, наприклад, картина, написана в певній техніці, набір знань, який дозволяє виконувати більш складні проекти. Перед зануренням в програму подумайте, що зможете робити з отриманими даними. Чи будуть вони показником того, яку мету ви перед собою поставили? Поцікавтеся, чи відпрацьовуватимуться ваші знання в процесі навчання на конкретних прикладах.

Дізнайтеся про дії після закінчення навчання

Навчання завершене. Варто поцікавитися, чи зможе фахівець супроводжувати вас далі для досягнення поставлених цілей (якщо процес досягнення цілей більш тривалий, ніж курс навчання)? Чи вплине підтримка при вашому першому самостійному запуску проекту? Грамотний наставник зацікавлений в тому, щоб ваші починання завершилися успішно.

З відповідальністю підходьте до початку навчання

Вивчити, застосувати, подивитися результат. Коль ви вже так далеко зайшли, зробіть все, що від вас залежить, щоб витягти максимум користі. Якщо ж зрозуміли, що автор курсу не виправдовує очікувань, програма не дає тих знань, про які заявлялося, йдіть. Більшість фахівців і шкіл пропонують незадоволеним слухачам повернення грошей.

Отже, тема, курс і фахівець обрані, ви вже відвідали перші заняття (в очному або онлайн-форматі). Якщо всі етапи пройдено правильно, нові знання будуть свіжим ковтком повітря, який спонукає до грандіозних звершень. Знання – не єдине, що ви отримуєте в процесі. Ви знайомитеся з новими людьми, які захоплені тією ж темою. Вам є з ким поділитися успіхами і обговорити труднощі. Ця сторона навчання дуже цінна, тому використовуйте її в повній мірі.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору