UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Ваше здоров'я
  5. Емоційне здоров’я: що це таке та як його вберегти?

Емоційне здоров’я: що це таке та як його вберегти?

5.06.2020 743Автор: Олександр Мавлідінов
Емоційне здоров’я: що це таке та як його вберегти?

Емоційне здоров’я: що це таке та як його вберегти?

5.06.2020     743Автор: 

Емоційне виснаження – це не просто тимчасова втома, що може минути, якщо трохи відпочити. Щоденні виклики нашого сучасного та доволі жвавого життя, обумовлюють існування людини у постійному стані стресу. Навіть, невеличкі негаразди здатні вплинути на емоційний стан особистості, а що вже й казати про вплив світових економічних криз, військових конфліктів, соціальних потрясінь.

Страхи перед втратою роботи чи заробітків з бізнесу, вантаж відповідальності перед близькими, що несе кожна доросла людина, новини, які здебільше напружують в очікуванні нових негаразд та побутові негаразди – все це виснажує психіку та руйнує емоційну цілісність людини не гірше, аніж серйозні фізичні навантаження чи реально небезпечна для життя обстановка.

Дехто, з дивуванням читатиме попередні рядки, не розуміючи нащо «так нервувати» з щоденних клопотів, які, й насправді й складають більшу частину сучасного життя пересічного землянина. Така непорушність емоцій та психічного стану під час періодів нестабільності – гарний показник високого рівня емоційного здоров’я. Але, така витримана реакція на події зовнішнього світу – не є безконечною , якщо не слідкувати за цим аспектом свого життя, людина несподівано звертає увагу на те, що цей рівень знижується в арифметичній прогресії, часто несучи із собою навіть панічні атаки та тривалу депресію.

Загрози емоційному здоров’ю людини

Справжній сильний стрес, є першим ворогом рівноваги психічного та емоційного здоров’я людини. Не слід вважати, що «сильним» стресом може бути лише дійсно трагічна чи небезпечна подія або знаходження людини де-який час в умовах, які можна порівняти з бойовою обстановкою.

Сімейні скандали (не побутове буркотіння, а справжні драми), звільнення з роботи, суттєві чи раптові фінансові проблеми, фізична хвороба чи навіть, різка зміна місця та звичного способу існування – все це, наскакує на людину несподівано, загрожуючи тривалими проблемами в найближчому майбутньому або, й зовсім, ставить особу перед глухою стіною проблем, вирішити які, вона не розуміє як.

Звичайно, спосіб життя, що називають, нездоровим, доволі сильно «допомагає» появі такого стану. Регулярне вживання алкоголю, поганий режим сну, незбалансоване харчування, нестача фізичних навантажень та брак свіжого, «позаміського», рівно, як й інші «фейкові компенсатори» позитивних вражень мають ризики перетворитися на «агентів стресу» та розпочати повільне й непомітне накопичення негативу психіки та занепад рівню фізичного стану.

Якщо чесно, то сучасний світ у тому вигляді, який ми маємо наразі, налічує безліч аспектів, здатних із часом допомогти похитнути емоційний стан людини, починаючи справжнє руйнування її здоров’я.

То, що робити для «відновлення» запасу емоційної стійкості?

емоційне здоровя

Незважаючи на унікальність кожної окремо взятої життєвої ситуації, є певні загальні рекомендації, слідування яким реально здатне допомагати у протидії емоційному виснаженню.

«Правильна» інформація

Доволі складно в наш інформаційний час, уникати впливу інформації, що лише напружує та ставить перед фактом наявності тих чи інших проблем та ризиків. Проте, навмисне дозування новин та вибір джерел отримання інформації може зменшити навантаження на психіку людини. В двох словах це звучить так: менше негативу, та більше позитивної інформації. Останню вам можуть надавати улюблені справи, якась зацікавленість, що зможе відволікати від «правдивого та лячного» світу навколо.

Саморегуляція

Самоконтроль та власна мотивація себе самого, також допоможуть впоратися з негативними емоціями, від подій, що відбуваються навколо вас у зовнішньому світі. Спорт та заняття улюбленим хобі, увага до близьких, зацікавленість в пізнаннях нового (не новин) – все це грає на вашому боці та з часом, дозволяє навчитися самостійному контролю. Професійні курси медитації – ідеальний варіант, про який також не слід забувати при нагоді.

Здоровий спосіб життя

Не зловживайте шкідливими звичками, а краще – намагайтеся них позбутися. Не зволікайте від спорту, не «сидіть на дивані», не нехтуйте правильним режимом сну та намагайтеся більш менш правильно харчуватися. Це не нудно – це обумовлює ваш гарний емоційний стан та, «якби натякає» на більш тривале життя.

Все просто? Так воно й є. Проте, все це «легко ускладнює» лише єдиний фактор –запобіжник правильним діям – сама людина. Тож, не треба шукати причин нічого не міняти, краще почати робити хоч щось негайно, та знайти радість в цій праці над збереженням свого емоційного здоров’я, а значить й життя.

Читайте також

  • Як полегшити вихід на роботу після відпустки? 8 вересень, 2024

    Декілька порад від наших експертів про те, як, повернувшись до роботи, правильно застосувати «відновлений багаж сил».

  • Піднімайся і йди30 серпень, 2024

    Впавши, піднімаємося, обтрушуємо одяг, хочемо зробити крок, але біль у забитих колінах не дає ступити. Адже йти треба, хоча б до медпункту. Одні встають і, перемагаючи біль, йдуть далі, а в інших сил вистачає лише до кабінету лікаря або самому перев'язати собі рани, а деякі не можуть навіть піднятися від сильних забитих місць, розчарування та зневіри. Що робити і як допомогти собі?

  • Розміщення вакансій на сайті Jobs.ua19 серпень, 2024

    Jobs.ua хоче підтримати Кращих Роботодавців і розширити можливості Шукачам роботи у важку хвилину, тому продовжує працювати в галузі працевлаштування та зберігає знижки і можливість безкоштовного розміщення вакансій для роботодавців.

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

↑ Вгору