UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Цікаво про бізнес
  4. Чоловіки, які змінили світ
  5. Феномен успіху найбагатшої людини в історії – засновника Amazon Джеффа Безоса

Феномен успіху найбагатшої людини в історії – засновника Amazon Джеффа Безоса

31.08.2020 1225
Феномен успіху найбагатшої людини в історії – засновника Amazon Джеффа Безоса

Феномен успіху найбагатшої людини в історії – засновника Amazon Джеффа Безоса

31.08.2020     1225

Навряд чи засновник найбільшої в світі онлайн-платформи для електронної торгівлі міг уявити на початку дев’яностих, що стане найбагатшою людиною в історії людства. Але потенціал інтернету, коли він тільки набирав обертів, Джеффрі Безос швидко оцінив.

Як минало дитинство найбагатшої в світі людини

Засновник Амазону посунув Білла Гейтса з п’єдесталу найбагатшої людини в світі, адже статки Джеффа Безоса оцінюють приблизно в 200 млрд. доларів (перша людина в світі, яка досягла цієї позначки!), а капіталізація самої компанії на січень 2020 року становила 929,6 млрд. доларів. Подумати тільки – майже один трильйон доларів, якщо не рахувати якихось там сімдесят мільярдів!

Народився майбутній фінансовий геній 12 січня 1964 року в місті Альбукерке (так-так, те саме Альбукерке, яке прославили творці серіалу «Пуститися берега»), штат Нью-Мексико. Хлопчик рано проявив зацікавленість технікою. Жвавий розум і надзвичайна допитливість, яка частенько межує з фанатичністю – ось що вирізняє видатних людей. Маленький Джеффрі був наділений цими якостями сповна. З викруткою в руках він ходив по будинку і розкручував все, що чого могли дотягнутися його дитячі руки.

Батьки рано зауважили його потенціал, і ще з п’яти років вони твердили сину, що він є їхньою опорою, і вся надія тільки на нього. Батько надав йому для дослідів гараж, та й дідусь теж всіляко заохочував технічні нахили онука, і вони спільними зусиллями удосконалили міні комбайн, вітряк і навіть гусеничний трактор.

Після закінчення школи юний Джеффрі без проблем вступив до Прінстонського університету – одного з найстаріших і найпрестижніших вузів Сполучених Штатів, який входить в Лігу плюща. Під час навчання в Прінстоні він швидко зрозумів, що опинився серед обдарованих студентів, які розбираються в технічних дисциплінах набагато краще, ніж він сам. Тому Джефф вирішив переключити свою увагу на комп’ютерні науки.

Amazon.com – як усе починалось

Правду кажуть – як назвеш корабель, так він і попливе. Джеффрі Безос назвав свою фірму на честь річки Амазонки, найповноводнішої ріки в світі (цим пояснюється її характерний логотип – хвиляста стрілочка під назвою компанії). З часом так і сталося – заснована ним компанія досягла небачених висот.

Перш ніж створити Амазон, Безос після закінчення університету встиг попрацювати на Волл-Стріт на різних посадах. Він навіть доріс до посади віце-президента компанії D. E. Shaw & Co, але покинув її в 1994 році, щоб заснувати інтернет-магазин з продажу книг. Джефф Безос вирішив зупинитися на продажу книг, оскільки цей бізнес передбачав дві великі переваги – низька ціна книг і величезний асортимент.

Щоправда, Безос починав свій шлях в онлайн-бізнесі не з пустого місця – стартовий капітал налічував 300 тисяч доларів. Але він настільки поспішав запустити сайт, щоб випередити конкурентів, що сайт в багатьох моментах виявився «сирим»: наприклад, покупці могли замовити від’ємну кількість книг. Звичайно, з часом все встало на свої місця, але свою початкову ціль Безос досягнув.

Амазон


Феномен успіху інтернет-компанії Джеффрі Безоса

Коли сайт стартував – а це відбулося в 1995 році – його асортимент налічував більше мільйона книг. Клієнти шукали книги через пошуковий рядок на сайті, здійснювали оплату кредиткою і отримували товар через кілька днів. Левову частку замовлень розміщали на Амазоні оптовики і видавці, тому Безосу навіть не був потрібен склад для зберігання книг – його компанія отримувала книги і одразу надсилала їх клієнтам.

Засновник Амазону належить до числа першопрохідників, які заклали основи онлайн-комерції. Він одним з перших розробив принципи роботи з клієнтами, які шукали товар за різними формами пошукових запитів. Для покупців, які приходили на сайт за конкретною книгою, існувала величезна база даних; а хто хотів знайти почитати щось цікавеньке, Amazon.com пропонував списки бестселерів, списки лауреатів книжкових премій чи найбільш згадані в пресі книги. Серед інших нововведень – центр рекомендацій, який пропонував користувачам ту літературу, яка базувалась на їхніх смаках і здійснених раніше покупках. Також онлайн-магазин став пропонувати солідні знижки – 10-30% на більшість найменувань, що швидко вивело Амазон в лідери на ринку інтернет-торгівлі.

Серед інших інновацій Безоса – йому вдалося створити повноцінну спільноту користувачів, які ділилися на сайті рекомендаціями щодо прочитаних книг. Зараз цим нікого не здивуєш, це загальноприйнята практика, але в середині дев’яностих він був першим, хто це зробив.

Звичайно, з часом Безос розширив асортимент товарів на Амазоні, і зараз тут можна придбати практично все, що душа забажає. Але починав він саме з книг, за що йому великий уклін від усіх любителів літератури.

Принципи успіху засновника Amazon

Які основні моменти можна виділити з феноменального успіху найбагатшої людини в світі?

1. Вибір другої половинки для життя

Джефф Безос мріяв зустріти особливу жінку, і він її зустрів. Навіть після розлучення – а подружжя Безосів прожили разом 24 роки – він і його екс-дружина Маккензі залишилися друзями. Коли в 2018 році Маккензі вирішила віддати на благодійність не менше половини від свого 37-мільярдного статку, який дістався їй після розподілу майна, Джеффрі заявив, що пишається вчинком своєї колишньої дружини.

2. Багатозадачність може зашкодити

Засновник Амазону стверджує, що потрібно максимально концентруватися на тому, що робите в даний момент. Розпилення уваги на кілька задач одразу знижує ефективність, що в підсумку дасть гірший результат.

3. Наявність альтернативи

«Майте запасні варіанти на випадок невдачі», стверджує Джеффрі Безос. На питання від журналістів, ким би він став, якби задумка з інтернет-торгівлею провалилася, мільярдер відповів, що став би успішним програмістом… або барменом. Ну дуже Джеффрі полюбляє готувати коктейлі!

4. Не бійтеся ризикувати

Ми часто чуємо цю пораду від успішних людей. І справді, перед нами завжди постає вибір – ризикнути і спробувати зробити те, що виходить за рамки наших звичних уявлень, чи залишитись в своїй звичній затишній гавані, де не дмуть суворі вітри, але й нових горизонтів теж не відкриєш.

Тож поміж синицею в руках і журавлем в небі Джеффрі Безос безперечно обере журавля в небі. Чому ж так? Бо він належить до тих людей, які знайдуть спосіб впіймати цього самого журавля.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору