UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Роботодавцю
  4. Світова практика
  5. Фінські компанії приглядаються до нічного режиму роботи

Фінські компанії приглядаються до нічного режиму роботи

31.08.2022 334
Фінські компанії приглядаються до нічного режиму роботи

Фінські компанії приглядаються до нічного режиму роботи

31.08.2022     334

Цікавий тренд намічається на фінському ринку праці. Фінські компанії всерйоз розглядають можливість переходу на нічний режим роботи, щоб заощаджувати на електроенергії. Кошти, зекономлені у такий спосіб, виявляться немалими навіть для невеликих компаній. Детальніше про це – в матеріалі від Jobs.ua.

Чому вигідно працювати вночі?

Безумовно, компаніям вигідно переходити на нічний режим роботи, адже вночі електроенергія коштує в рази менше. Звичайно, нічний режим роботи не надто корисний для людей, але якщо говорити про економічну вигоду компаній – вона суттєва. Економісти компаній, які продають електроенергію, підрахували: для невеликого підприємства, яке споживає 500 мегават/рік, економія становитиме 50 тис. євро; великі компанії, потреби яких в електроенергії вимірюються гігаватами, можуть економити мільйони євро щороку.

Чи багато компаній зможуть перейти на нічний режим?

Звичайно, не всі компанії зможуть здійснити перехід на нічні зміни. Приміром, для компаній, структура виробництва яких не дозволяє зміщувати виробничий процес на інші години. А ось компанії, виробничий процес яких є доволі гнучким, без особливих проблем зроблять цей крок назустріч значній економії коштів. Також виграють ті підприємства, виробничі процеси яких є повністю або частково автоматизованими.

Електроенергетичні компанії теж виграють?

Для компаній, які продають електроенергію, такий стан справ теж є вигідним з огляду на декілька моментів. По-перше, нічний «трафік» електроенергії в промислових масштабах врівноважить різницю між її денним та нічним споживанням, що вплине на зниження ціни на електрику. По-друге, електроенергетичним компаніям нічне споживання ел/енергії вигідне також тим, що зменшуються витрати на фінансування – адже для оплати застави, необхідної на біржі електроенергії, не потрібно так багато капіталу.

Чи вигідно це працівникам?

Якщо не розглядати питання про вплив нічної роботи на людський організм, з фінансової точки зору працівникам теж вигідний нічний режим праці. Вночі та у вечірні години та сама робота оплачується за вищими ставками, тож чимало працівників можуть без зайвих питань погодитися на це. Все, що для цього потрібно буде зробити компаніям, в яких вони працюють – це переукласти з ними трудові договори, щоб перевести їх на нічну роботу.

Чи потрібно Україні замислитися над цим питанням?

Зважаючи на те, що електроенергія в нас теж недешева, і в майбутньому її ціна лише зростатиме – для багатьох українських компаній цей крок теж може виявитися рятівним у багатьох моментах. А заощаджені за електроенергію кошти можна буде спрямувати на вирішення інших проблем: модернізацію виробництва, фінансового стимулювання працівників, вихід на міжнародні ринки.

Насправді складно спрогнозувати, наскільки вигідним може виявитися нічний режим роботи для українських компаній. З боку уряду поки що не лунало подібних заяв, з боку українського бізнесу – теж. Але якщо нічний режим роботи «приживеться» у Фінляндії, українським компаніям теж варто буде поставити собі питання, чи не перейняти їм фінський досвід.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору