UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Цікаво про бізнес
  4. Чоловіки, які змінили світ
  5. Френк Замбоні – той, хто приборкав лід

Френк Замбоні – той, хто приборкав лід

27.09.2021 432
Френк Замбоні – той, хто приборкав лід

Френк Замбоні – той, хто приборкав лід

27.09.2021     432

Багатьом із нас подобається бувати на катку, подобається кататися на ковзанах по гладенько залитому льоду. А роблять його таким гладким і рівним спеціальні машини – льодові комбайни, або ресурфейсери. Поговоримо про їхнього творця – цікаву і непересічну людину, життя якого може служити яскравим прикладом того, що великого успіху можна досягнути навіть на порозі п’ятдесятиліття. Детальніше – в матеріалі Jobs.ua.

Творець льодового комбайну – хто він?

Френк Замбоні – унікальна людина. Він не був хокеїстом чи фігуристом, але його включено до Світової зали слави фігурного катання (2006) та до Зали слави хокею Сполучених штатів (2009). Компанія, яку він створив, досі належить його родині, а його самого називають «невидимим чарівником льоду». Знайомтеся, Френк Замбоні – чоловік, який винайшов льодовий комбайн.

Цей американець з італійським корінням з дитинства дружив із механізмами: ще підлітком він влаштувався в автомайстерню, згодом разом з братом він звернув увагу на виробництво охолоджувального обладнання.

Пам’ятаєте «Кульбабове вино» Рея Бредбері, а саме з яким благоговінням зазирали брати Сполдінги в льодовню? В ті часи, про які пише Бредбері, а саме – 1920-ті роки ХХ ст. – американські продавці фруктів та овочів для транспортування продукції використовували бриловий лід. Такий лід користувався великим попитом, і саме на цей бізнес звернули увагу брати Замбоні. Ідея створення машини, яка б ефективно чистила лід на льодових майданчиках, прийшла значно пізніше – в 1940-х роках.

Брати Замбоні та найбільший каток в Америці

В 1940-му році підприємливі брати збудували найбільший каток в США на той час, який отримав назву «Країна льоду» (Iceland). Людйе на катку не бракувало, він користувався великою популярністю. І все було б чудово, але тут з’явилася проблема. Оскільки бажаючих покататися на ковзанах не бракувало, лід потрібно було регулярно чистити. А на його чистку витрачалося багато часу – більше десяти чоловік займалися цим мінімум півтори години.

Такі простої в роботі катка були неприпустимими, і Френк задумався над тим, як вирішити цю проблему. Через два роки він створює перший прототип такої машини, але він виявляється невдалим. Друга спроба забрала ще п’ять років, і аж в 1948-му році Френк нарешті випускає льодовий комбайн, який за десять хвилин виконував ту саму роботу, що десять чоловіків за півтори-дві години!

«Замбоні» – льодові комбайні, відомі у всьому світі

Так почалося сходження братів Замбоні до вершин світового бізнесу. З кожним роком попит на льодові комбайни зростав, і в 1950-х роках брати відкрили ще один завод у Канаді, а також філіал у Швейцарії, який займався реалізацією комбайнів у Європі. Справа братів Замбоні процвітає й досі, хоча їм доводиться конкурувати з іншими фірмами.

Загалом Френк Замбоні прожив довге і успішне життя – він помер у 1988-му році, у віці 87-ми років, а його прізвище знають шанувальники льодових видів спорту з усіх куточків світу. До речі, комбайни інших компаній іноді помилково називають «Замбоні», і воно й не дивно, адже першою людиною в світі, яка приборкала лід, став саме він – Френк Замбоні.

(На фото – льодовий комбайн компанії «Замбоні», модель 552 Electric)

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору