UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Все про професії
  5. Фріланс в Україні та світі: хто більше

Фріланс в Україні та світі: хто більше

11.02.2020 527Автор: Олександр Мавлідінов
Фріланс в Україні та світі: хто більше

Фріланс в Україні та світі: хто більше

11.02.2020     527Автор: 

Популярний тип працевлаштування та виконання чималих видів робіт – фріланс, все більше розповсюджується напрямками економік різних країн світу. Україна – не виключення, але вітчизняні фрілансери поки що не можуть конкурувати у питанні своїх здобутків з іноземними колегами.

Як дізнався Jobs.ua, один з відомих українських інформаційних майданчиків, що працюють онлайн та мають окремий сектор, присвячений пошукам роботи та кандидатів на вакансії, провів власне дослідження, узнав певні цікаві факти вітчизняного та іноземного фрілансу.

Так, виявилося, що серед спільноти українських фрілансерів майже 84% мають повну вищу освіту, в той час як всесвітній показник становить лише 79% «освідчених» людей, що займаються фрілансом. Серед популярних напрямків людської зайнятості, як в Україні так й по всьому світу, найбільше доходів приносить програмування. Таку інформацію презентувала всесвітньовідома платіжна система Payoneer, яка провела власні дослідження в сфері роботи фрілансу, вивчаючи рівень оплати послуг, умови праці людей, наявність гендерної нерівності та інші важливі аспекти.

Виявилося, що міленіалів та представників «покоління-Z» (народжених з 1980-2000 рр та після 2000р) – більшість серед фрілансерів. Вони складають найбільшу частину робочої сили напрямку, як на міжнародному ринку фрілансу, так й в Україні.

Щодо заробітків, то тут середній місячний дохід українських фрілансерів продемонстрував такі результати, що залежать від напрямків діяльності людини:

  • різні напрямки програмування – 2 100 доларів США;
  • управління проектами – 1 500 доларів США;
  • контроль якості – 1 450 доларів США;
  • високі технології – 1 300 доларів США;
  • маркетинг та рекламні вакансії – 1 050 доларів США;
  • переклади та створення мультимедіа – 950 доларів США;
  • копірайтинг й створення текстового контенту а, також, графічний та веб-дизайн – 800 доларів США;
  • підтримка клієнтів, продажі та робота з фінансами – 650 доларів США.

При цьому, найбільш улюбленими областями діяльності в українських фрілансерів виявилися наступні:

  • графічний та веб-дизайн;
  • програмування;
  • IT;
  • створення мультимедіа;
  • маркетинг та копірайтінг.

Саме тут, в таких індустріях працює сьогодні більш ніж79% опитаних фрілансерів України. При тому, у таких сферах діяльності, як створення мультимедіа, переклади, управління проектами, підтримка клієнтів, продажі та фінанси погодинні ставки заробітних плат фрілансерів України суттєво відстають від світових стандартів.

Щодо гендерної рівності, то тут дослідники продемонстрували такі результати. Погодинна ставка жінок-фрілансерів, що працюють в Україні та в інших країнах світу склала:

  • у Північній Америці – 42 долари США за годину;
  • в Європі – 23 долари США за годину;
  • у країнах Африки та на Близькому Сході – 20 доларів за годину;
  • в Україні – 16 доларів за годину.

У той самий час, погодинні розцінки на роботу чоловіків-фрілансерів склали трохи більші суми, які суттєво відрізнялися лише у випадках африканських країн та країн Близького Сходу. Також, виявилося, що й в Україні, й у світі жінки заробляють більше ніж чоловіки, як раз в найбільш затребуваній ніші графічного та веб-дизайну. Ця середня сума – 18,8 доларів США за годину, у той час, як чоловіки лише 17,7 доларів США за той самий період.

Більш складніша ситуація із нерівністю віковою. На ринках фрілансу, як України, так й світу фрілансери віком старше 45 років, становлять менше ніж 10% всієї загальної кількості. Домінуючою віковою групою стають люди віком 25-34 роки. В Україні вони займають 51% від усіх копірайтерів, в світі - 48%.

Досить популярним видом пошуку такого типу роботи, залишається пошук роботи за рекомендаціями. Таким чином, постійно мають замовлення більш, ніж 15% українських працівників фрілансу.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


Часто шукають

↑ Вгору