UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Роботодавцю
  4. Світова практика
  5. Горизонтальна ієрархія на прикладі ІТ-компанії 10Pines

Горизонтальна ієрархія на прикладі ІТ-компанії 10Pines

7.05.2021 823
Горизонтальна ієрархія на прикладі ІТ-компанії 10Pines

Горизонтальна ієрархія на прикладі ІТ-компанії 10Pines

7.05.2021     823

Уявіть компанію, яка не має гендиректора і керівників різних рангів, натомість всі рішення приймаються разом усією командою. В світі мало хто практикує подібну організаційну структуру, бо вона теж, на жаль, не позбавлена певних недоліків. Але переваги горизонтальної ієрархії очевидні: гнучка система управління, прозорий розподіл прибутку між усіма працівниками.

Давайте разом із Jobs.ua на прикладі ІТ-компанії 10Pines познайомимося ближче з подібною моделлю управління компанії.

Хто такі 10Pines?

Це аргентинська ІТ-компанія, яка займається розробкою сервісів електронної комерції. Наприклад, програмісти 10Pines роблять онлайн-карти лояльності і спеціальні додатки, та й іменитими клієнтами можуть похвалитися – Старбакс і Бургер Кінґ теж звертаються до них за ІТ-послугами.

Компанія налічує 85 людей, і всі рішення приймаються спільно всіма співробітниками. Це дуже гнучкий стиль управління, бо горизонтальна модель управління – це можливість врахувати думку кожного працівника не на словах, а на ділі. Співробітники 10Pines самі вибирають між собою людей, які будуть займатися юридичною стороною діяльності компанії, чи візьмуть на себе роль «партнерів», тобто домовлятимуться про зустрічі з клієнтами і заключатимуть вигідні договори. Половина прибутків компанії кожного року розподіляється між співробітниками.

Інші особливості горизонтальної моделі управління

Звичайно, поговоримо про зарплату. Рішення про перегляд зарплат розглядаються тричі на рік. Новачки можуть подавати свою кандидатуру на підвищення зарплати, або ж їхні наставники можуть зробити це від їхнього імені. До речі, стажери не беруть участь у засіданнях компанії – вони отримають таке право, коли завершиться їхній випробувальний термін.

На щомісячних зібраннях співробітники компанії приймають ключові рішення: окреслюють коло потенційних клієнтів, вирішують, як розпорядитися фінансами і т.д. Ну а ті рішення, які в компаніях з вертикальною ієрархією приймаються начальниками та менеджерами нижчої ланки, делегуються безпосередньо працівникам.

«Легко відчути себе шахраєм»

Один із розробників 10Pines – Аріель Уманскі – два рази за п’ять років відмовлявся від підвищення своєї зарплати. Вдруге він відмовився в грудні 2020 року, пояснивши це тим, що в нього не кращі показники в роботі, ніж у його колег-програмістів. Він порахував, що «легко відчути себе шахраєм», і що це неетично – підвищувати собі зарплату на 7%, якщо твої успіхи в роботі важко назвати видатними.

Недоліки горизонтальної моделі управління

Подібна модель добре працює в невеликих компаніях, кількість співробітників яких не перевищує 100 чоловік. Якщо подвоїти кількість співробітників 10Pines, критерії до кандидатів знизяться, бо стане важче приймати людей на роботу. Чим більше людей в компанії, тим більше вона бюрократизується і костеніє.

Але це не всі проблеми. Компанія може почати, наприклад, ігнорувати інтровертів, або ж з’явиться ризик появи групового мислення, коли працівники прийматимуть такі рішення, які не прийняли б поодинці. Але в невеликих колективах, як бачимо на прикладі аргентинської ІТ-компанії, горизонтальна ієрархія – або соціократія, як її називають працівники 10Pines – має свої беззаперечні переваги.

Читайте також

  • Читання в юному віці – кар'єра у майбутньому 28 вересень, 2024

    Підвищення по службі чи в іншій діяльності, досягнення популярності, слави тощо – це все кар'єра. А з чого починається це сходження і коли? На це запитання дає відповідь соціолог із Оксфорда Марк Тейлор.

  • Як полегшити вихід на роботу після відпустки? 8 вересень, 2024

    Декілька порад від наших експертів про те, як, повернувшись до роботи, правильно застосувати «відновлений багаж сил».

  • Піднімайся і йди30 серпень, 2024

    Впавши, піднімаємося, обтрушуємо одяг, хочемо зробити крок, але біль у забитих колінах не дає ступити. Адже йти треба, хоча б до медпункту. Одні встають і, перемагаючи біль, йдуть далі, а в інших сил вистачає лише до кабінету лікаря або самому перев'язати собі рани, а деякі не можуть навіть піднятися від сильних забитих місць, розчарування та зневіри. Що робити і як допомогти собі?

  • Розміщення вакансій на сайті Jobs.ua19 серпень, 2024

    Jobs.ua хоче підтримати Кращих Роботодавців і розширити можливості Шукачам роботи у важку хвилину, тому продовжує працювати в галузі працевлаштування та зберігає знижки і можливість безкоштовного розміщення вакансій для роботодавців.

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

↑ Вгору