UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Роботодавцю
  4. Методи управління персоналом
  5. Гострі реакції на стрес і як їм протидіяти

Гострі реакції на стрес і як їм протидіяти

14.12.2022 311
Гострі реакції на стрес і як їм протидіяти

Гострі реакції на стрес і як їм протидіяти

14.12.2022     311

Уявімо ситуацію: ваш колега з якоїсь причини демонструє гостру реакцію на стрес. Перебуваючи в екстремальному стані, він може скоїти чимало дурниць. Поруч є тільки ви, і тільки ви можете врятувати ситуацію, якщо знатимете, які бувають гострі реакції на стрес і як їм протидіяти. З’ясуємо разом із Jobs.ua, як ефективно діяти в різних ситуаціях.

Згубна трійця психологічних станів

Виділимо такі види гострих реакцій на стрес:

  • Ступор;
  • Підвищена збудливість;
  • Афективний стан (агресія).

Люди по-різному проявляють гострий стрес. Отримавши погану звістку (не дай боже, звісно), хтось впаде у ступор, хтось хапатиметься за голову руками і вириватиме волосся, хтось буде трощити все навколо, і під гарячу руку цій людині краще не потрапляти. Агресію більшість людей, швидше за все, вважатимуть найгіршим проявом гострої психологічної реакції на стрес. Але це не зовсім так, адже ступор чи підвищена збудливість теж можуть вкрай небезпечними для людини, яка відчуває такі пікові, граничні стани своєї особистості.

Як розпізнати ці три стани?

Виділимо найважливіші ознаки, за якими без проблем відрізните підвищену збудливість від агресії:

Агресія, ознаки: роздратованість, незадоволеність вкупі з гнівом; нанесення оточуючим ударів руками чи якимось предметами; словесні образи, груба лайка; напруга у м’язах і підвищення кров’яного тиску.

Підвищена збудливість, ознаки: різкі рухи, безцільні і беззмістовні дії (напр., ходити по колу, хапатися руками за волосся і терти обличчя; підвищена мовлєннєва активність (людина говорить без зупинки, може говорити чи бурмотіти якісь нісенітниці; може не реагувати на оточуючих, не помічає їх і не зважає на їхні прохання, зауваження чи накази.

Ступор, ознаки: раптове зниження або відсутність мимовільних рухів та мовлення; відсутність реакції на зовнішні подразники (світло, шум, дотики); «заціпеніння» в певній позі, стан повної нерухомості.

Перша допомога при гострих реакціях на стрес

Ступор

Зігніть потерпілому пальці на обох руках і притисніть їх до долоні. Великі пальці виставте назовні. Кінчиками великого і вказівного пальців помасажуйте потерпілому точки, розташовані на лобі, над очима. Мається на увазі строго посередині між лінією росту волосся і бровами, чітко над зіницями. Долоню вільної руки покладіть на груди потерпілому. Підлаштуйте своє дихання під його дихальний ритм. Людина, яка перебуває в ступорі, може бачити і чути. Тому кажіть йому на вухо тихо, повільно і чітко те, що може викликати сильні емоції (навіть негатив, якщо знаєте, що сказане подіє напевно). Можна плеснути води в обличчя або легенько поплескати по щоках.

Пам’ятайте про те, що потрібно в будь-який спосіб викликати реакцію в потерпілого, вивести його із стану заціпеніння.

Підвищена збудливість

Перебуваючи позаду потерпілого, просуньте свої руки йому під пахви, притисніть його до себе і злегка припідніміть, щоб він став на пальці ніг. Утримуйте так декілька секунд. Можна спробувати інший варіант: підхопивши його так само позаду, швидко покласти на долівку, притиснути його плечі до землі і поставити три питання: «Ти мене розумієш? Ти мене чуєш? Ти мене бачиш?»

Після його стверджувальних «Так!» скажіть голосно і чітко: «А зараз встань і заспокойся! Візьми себе в руки!»

Агресія

Попросити всіх вийти з приміщення, бо при подібній реакції на стрес потрібно звести до мінімуму кількість оточуючих біля потерпілого. Дайте людині в такому стані «випустити пар» (зім’яти пластикову пляшку, побити подушку і т.д.). Доручіть йому роботу, що пов’язана з високим фізичним навантаженням.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору