UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Все про професії
  5. Графічний дизайнер: розповідаємо про цю захоплюючу професію

Графічний дизайнер: розповідаємо про цю захоплюючу професію

3.12.2020 3206
Графічний дизайнер: розповідаємо про цю захоплюючу професію

Графічний дизайнер: розповідаємо про цю захоплюючу професію

3.12.2020     3206

Звичайно, не для всіх ця професія виявиться захоплюючою. Але вона зацікавить тих, хто хоче розробляти креативний графічний контент. І займатися дизайном – це не просто малювати картинки і створювати привабливі шрифти: робота графічного дизайнера охоплює значно ширшу сферу діяльності.

Що входить в обов’язки графічного дизайнера?

Ця професія об’єднує в собі багато видів діяльності. Якщо говорити про поліграфію, графічний дизайнер розробляє макети книг і журналів, займається оформленням рекламних проспектів, календарів і буклетів, продумує дизайн упаковок та сувенірної продукції.

Різноманітність виконуваних проєктів сподобається людям, які не люблять рутинну та одноманітну роботу: сьогодні ви розроблятимете айдентику нового бренду, а завтра виконуватимете проєкт для студії флористики. Тобто навички графічного дизайнера знадобляться всюди, де потрібно створити щось красиве, оригінальне і привабливе.

Айдентика – створення фірмового стилю компаній

Важливим напрямком графічного дизайну є айдентика, тобто розробка корпоративного стилю компанії, куди можна віднести створення привабливого логотипу, колірної гами, шрифтів і т.д. І тут дизайнер може продемонструвати весь свій креатив і таланти, бо всі ми чудово знаємо, якою силою володіє впізнаваність бренду. Приміром, чашка кави в Старбаксі коштує значно дорожче, ніж у звичайній кав’ярні, а за новенький айфон доведеться сплатити значну суму. І все тому, що ви хочете випити не просто каву, а придбану у всесвітньовідомому Старбаксі, і купуєте не просто телефон, а престижну продукцію компанії Apple. А в продуктовому магазині ви швидше оберете Кока-Колу, ніж звичайну газовану воду, чи не так?

Впізнаваний бренд - це сила!


Перш ніж приступити до розробки фірмового стилю компанії, графічний дизайнер досліджує ринок і специфіку даного бренду, вивчає конкурентів, щоб не повторити випадково їхні задумки, продумує концепцію майбутнього дизайну. Зазвичай це буде кілька варіантів, які неодноразово обговорюватимуться з клієнтом і командою. Будьте готові вносити немало правок в процесі роботи.

Плюси і мінуси роботи графічного дизайнера

Серед плюсів виділимо наступні переваги даної професії:

  • Можливість працювати віддалено, і одночасно займатися як роботою в певній компанії, так і брати для себе додатково фріланс замовлення;
  • Різносторонні проекти, які ніколи не дадуть заскучати;
  • Ви постійно вивчатимете щось нове, і цей процес триватиме безкінечно;
  • Ваша майстерність зростатиме, відповідно, зростатиме розмір заробітної плати.

Мінуси професії:

  • Багато часу доведеться проводити за комп’ютером;
  • Непорозуміння з клієнтами, коли вони хочуть надто багато або самі не знають, що хочуть; інколи клієнт сам не може пояснити, як він бачить дизайн свого сайту чи продукції; будьте готові до того, що ледь не щодня доведеться вносити нові зміни, а також виконувати багато варіантів дизайну, щоб задовольнити найвибагливішого клієнта;
  • Якщо ви за вдачею перфекціоніст і хочете, щоб все було ідеально, вам постійно хотітиметься переробити готовий проєкт, щось додати і покращити; будьте готові знизити свої очікування і пам’ятайте, що створення ідеального продукту – це доволі розмите поняття. Одні люди скажуть, що ви перевершили самого себе, іншим не припаде до смаку обраний вами шрифт чи варіант логотипу.

Які навички потрібні для опанування графічного дизайну

  1. База графічного дизайну – це колористика та основи композиції, живопису і малюнка; а також види і жанри графіки і графічних технік;
  2. Володіння професійними програмами для графічного дизайну – Аdobe Illustrator, Аdobe Photoshop, Аdobe InDesign, Corel Draw (та чимало інших, але ми перелічили найважливіші);
  3. Знати основи маркетингу, щоб розуміти ключові принципи, які сприяють успішному просуванню продукту на ринку;
  4. Володіти англійською мовою не на початковому рівні;
  5. Розуміти психологію покупця.

Окрім цього, потрібно володіти почуттям стилю, мати критичне мислення, дотримуватися навичок тайм-менеджменту. В нагоді стануть також вміння малювати від руки, досвід роботи в рекламному бізнесі та поліграфії, знання програм 3D-моделювання.

Зарплата графічного дизайнера

На заробітну плату дизайнера впливають багато факторів: наскільки відомою є компанія, в якій працюєте, рівень навантаження та набутий досвід, наповненість портфоліо. Зрозуміло, що чим кваліфікованішим буде фахівець, тим більшу зарплату він отримуватиме. В Україні молодий спеціаліст може розраховувати на зарплату в розмірі 12 тис. гривень і вище. Відомі київські агентства запропонують досвідченому дизайнеру зарплату в середньому від 1000 до 3000 тис. доларів, хоча в особливих випадках ця цифра буде значно більшою.

Де вчитися на дизайнера

Можна опановувати цю професію самостійно, можна піти вчитися на спеціальні курси. Найважливіше – це ваша зацікавленість і мотивованість опанувати цю цікаву сферу діяльності. Крім того, вам доведеться присвячувати цій професії чимало часу, навіть якщо сягнете рівня висококваліфікованого спеціаліста.

В Інтернеті можна розшукати чимало безкоштовних курсів, які дадуть вам розуміння, в якому напрямку рухатися. І пам’ятайте, що майбутнього роботодавця не цікавитимуть дипломи університету чи кількість пройдених курсів: його цікавитимуть роботи у вашому портфоліо. В процесі опанування професії графічного дизайнера можна виконати кілька безкоштовних проєктів, щоб наповнити портфоліо і збагатитися практичним досвідом. Шукайте курси, які пропонують такий формат навчання.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору