UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Все про професії
  5. Хто такий Full-stack developer, скільки він заробляє і як ним стати

Хто такий Full-stack developer, скільки він заробляє і як ним стати

22.10.2023 399
Хто такий Full-stack developer, скільки він заробляє і як ним стати

Хто такий Full-stack developer, скільки він заробляє і як ним стати

22.10.2023     399

Однією з найпривабливіших позицій в сфері ІТ була і залишається професія фул-стек розробника. Але як стати настільки універсальним фахівцем? Розповідаємо, хто такі full-stack developer’и, скільки вони заробляють і як ними стати.

Фул-стек розробка – це про універсальність

Якщо коротко, фул-стек розробка поєднує в собі два напрямки: фронтенд- і бекенд-розробку. Тобто розробник створює не лише візуальну складову програми – той самий користувацький інтерфейс, який ми бачимо на екрані і з яким можемо взаємодіяти (фронтент). Серед інших його обов’язків – створення бекенду і бази даних кожного сайту, які користувач не бачить, але без яких не функціонуватиме жоден сайт.

Окрім згаданих технологій, фул-стек розробник повинен глибоко розумітися на архітектурі та життєвому циклі розробки програмного забезпечення. Фактично, такий спеціаліст може без проблем займатися одним проєктом від старту до фінішу. Саме тому програмістам-новачкам слід задуматися над тим, щоб стати універсальним розробником. Не вивчати лише один бекенд чи фронтенд, а поглиблювати свої знання настільки, щоб стати в цій сфері незамінним спеціалістом. Фул-стек розробники саме такі – незамінні. Та й ІТ-компаніям в багатьох ситуаціях вигідніше наймати саме фул-стек фахівців, хоча і не завжди.

Скільки заробляє full-stack developer?

Що цікаво, бекенд-розробники отримують найвищі зарплати, а не фронтенд- чи фул-стек розробники. Станом на літа медіанна зарплата трьох професій становить:

  • в джуніорів: фронтенд-розробники отримують в середньому 950 дол., фул-стек розробники – 980 дол., бекендщики – 1000 дол.;
  • в мідлів: фронтенд-спеціалісти – 2500 дол., фул-стек розробники – 2475 дол., бекенд-спеціалісти – 2800 дол.
  • в сеньйорів: фронтенд-спеціалісти і фул-стек розробники – 4750 дол., бекенд-девелопери – 5000 дол.

Зазначимо, що цифри, наведені вище – це «чиста» зарплата, тобто після сплати податків. Окрім високої зарплати, роботодавці також можуть запропонувати бонуси та програму страхування, гнучкий графік роботи і сприяння в навчанні. Всі ці речі в сукупності становитимуть не меншу цінність, ніж сама зарплата.

Як бачимо, фул-стек спеціалісти набагато вигідніші в плані найму, ніж фронтенд- та бекенд-розробники. Але є й інший бік медалі – двоє людей виконають вдвічі більше роботи, ніж одна людина. Тому для деяких проєктів краще розподіляти функціональні обов’язки між кількома спеціалістами, аніж доручати всі завдання одному фул-стек девелоперу.

Скільки потрібно навчатися?

Цілком очевидно, що на фул-стек розробника потрібно довше навчатися. Бекенд- і фронтенд-розробники вже через півроку, а то й раніше, можуть пробувати свої сили на фрілансі. Але вивчення всього спектру необхідних технологій фронтенду і бекенду займе не менше року. Це за умови, якщо ви сумлінно навчатиметесь і не закинете справу на пів дорозі. Звичайно, це відносні цифри, адже комусь треба довше вчитися, щоб опанувати потрібну навичку, а хтось хапає все на льоту. Орієнтуйтеся на свій темп і графік прогресу, не дивіться на інших. Натомість переймайте їхній досвід і вміння, вчіться в них, а не комплексуйте, що у вас повільніше виходить навчатися. Тайм-менеджмент і графік навчання – два найвірніші помічники, якщо вирішили опанувати професію full-stack developer’а.

Які стеки технологій потрібно знати?

Наразі існує багато технологічних стеків, щоб успішно реалізувати себе як фул-стек розробника. Виділимо трійку найпоширеніших: MEAN, MERN, LAMP.

Для оволодіння стеком MEAN вам доведеться вивчити такі технології: MongoDB, Express.js, Angular, Node.js. Для опанування стеком MERN на додачу до MongoDB, Express.js та Node.js доведеться вивчити React. І, нарешті, технологічний стек LAMP, який складається з Linux, Apache, MySQL, PHP.

Повторимося, це лише найпопулярніші стеки технологій, один з яких доведеться опанувати full-stack розробнику. Не забуваємо також, що бути розробником означає постійно вчитися чомусь новому. Можливо, з часом з’являться нові технологічні інструменти, і їх теж доведеться вивчити, щоб іти в ногу з часом і зберігати актуальність на ринку праці.

Хард і софт скіли, необхідні full-stack розробнику

Помилково вважати, що фул-стек розробнику знадобляться лише хард скіли. Мовляв, потрібно вміти писати код, і більш нічого. Але давайте поміркуємо: окрім знання мов програмування та фреймворків, окрім розуміння принципу роботи баз даних та інших технічних моментів хіба не потрібно чітко висловлювати свої думки? А вміння слухати інших та ефективно співпрацювати з усією командою, від тім ліда до джуніор-спеціалістів? А додамо ще вміння проявляти наполегливість, коли потрібно, вміння працювати під тиском та розв’язувати проблеми, що охоплює аналітичне мислення. Творчість, адаптивність і терпіння – теж запишемо сюди. От і виявляється, що софт скіли теж необхідні такому ІТ-фахівцю.

Які можливості відкриває професія full-stack developer?

Так, знати і вміти потрібно багато, щоб стати фул-стек розробником. Але й великі можливості відкриваються перед цими ІТ-спеціалістами. І це може бути як горизонтальний розвиток кар’єри, так і вертикальний. Горизонтальний – якщо розробник захоче перейти від одного технологічного стека до іншого, опанувати нову мову програмування чи фреймворк, щоб збільшити свою цінність на ринку праці. Наприклад, початківець обирає вивчати фронтенд-розробку, вивчає «золоту зв’язку» HTML + CSS + JavaScript, а потім переходить до вивчення мови Python, щоб опанувати бекенд. Це і є той самий горизонтальний розвиток. І можливості для розвитку тут фактично безкінечні.

Якщо говоримо про вертикальний розвиток, ви можете вирости від позиції джуніора до Senior full-stack developer. За п’ять-шість років це реально зробити, якщо є мотивація. Якщо й посада сеньйора набридне, можна розглянути позицію керівника команди чи архітектора програмного забезпечення. Можна навіть стати керівником проєкту або продукту, де ви більше займатиметеся стратегічним плануванням і управлінням ресурсами.

Гендерні стереотипи і професія full-stack developer

Хочеться порадити дівчатам і жінкам не боятися опановувати мови програмування. Ви можете розібратися в будь-якій технології, що стосується програмування, якщо сильно цього захочете. Для підтвердження цих слів зазирніть на ютуб-канал ужгородського розробника «Фрілансер по життю» і подивіться інтерв’ю з жінками, які працюють в ІТ. Почерпнете для себе порцію натхнення і мотивації.

Гендерні стереотипи

До речі, якщо вирішите опановувати професію full-stack розробника з фронтенду, згаданий ютуб-канал стане вашим незмінним помічником. А лайв-стріми автора каналу зі створенням сайтів сподобаються кожному новачку. Крім того, автор регулярно проводить стріми з розбором чужих робіт. Маючи великий досвід в сфері фронтенду, йому є що сказати про роботи новачків. Критичні зауваження та цінні поради – і все безкоштовно. Виявляється, безкоштовне і якісне навчання теж існує.

Курси, навчання, книги – за що братися початківцю?

Якщо маєте можливість заплатити за хороші ІТ-курси – платіть. Не маєте можливості чи бажання витрачатися – дивіться ютуб-канали, присвячені вивченню JavaScript, Python та інших мов програмування.

Серед книг, які варто прочитати кожному фул-стек девелоперу, найперше назвемо «Ти не знаєш JS» автора Кайла Сімпсона. Ця книга дасть глибоке розуміння JavaScript. Для вивчення бекенду зверніть увагу на книгу Майка Кантелона «Node.js in Action». А якщо вирішите писати бекенд не на JavaScipt, а на мові Java, прочитайте «Java: The Complete Reference» Герберта Шилдта.

Окрім «Фрілансера по життю» зверніть увагу на такі ютуб-канали, як Traversy Media та The Net Ninja. Тут ви знайдете навчальні посібники і велику кількість відеоуроків, які пояснюють початківцям різні аспекти веб-розробки.

Але пам’ятайте, що переглянуті уроки і прочитані книги не замінять практики. Практика щодня, багато практики, ще більше практики. Дивіться, читайте, аналізуйте, не бійтесь помилятися. Адже без помилок, тобто багів, неможливо уявити професію full-stack розробника. Не забувайте також звертатися за порадою до друзів програмістів, якщо такі люди є у вашому оточенні. Знайдіть серед них ментора, який може суттєво допомогти в навчанні.

Нагадуємо, що познайомитися з іншими статтями, які розповідають про перспективні професії, можна в розділі Все про професії.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору