UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Навчання, розвиток, підвищення кваліфікації
  4. Вибір професії
  5. Хто такий ІТ-аналітик – все про професію

Хто такий ІТ-аналітик – все про професію

31.01.2023 1441
Хто такий ІТ-аналітик – все про професію

Хто такий ІТ-аналітик – все про професію

31.01.2023     1441

Посередниками між розробниками і замовниками в світі ІТ виступають представники декількох професій. Однією з таких професій є ІТ-аналітик. Розповідаємо, в чому полягають його обов’язки, які перспективи відкриваються перед ІТ-аналітиками і не тільки.

Бізнес-аналітик в ІТ – хто він такий і чим займається

Якщо коротко сформулювати його обов’язки, вони полягають в дослідженні проблеми замовника і пошуку максимально ефективних рішень. Це потрібно для того, щоб створити концепцію майбутнього продукту і список вимог до нього, на які згодом орієнтуватимуться розробники при створенні цього продукту. І ніби просто все звучить, але для пошуку ефективних рішень бізнес-аналітику потрібно володіти знаннями та навичками не лише в сфері інформаційних технологій, а й фінансів та маркетингу, програмування та тестування.

Чи є ця професія престижною в світі ІТ? Так, безумовно. Опанування цієї професії відкриває великі кар’єрні можливості, водночас потребуючи певні якості від працівника. Потрібно бути проникливим, уважним, відповідальним та сумлінним.

Робочі будні ІТ-аналітика

Щоб краще зрозуміти, навіщо такому спеціалісту потрібні згадані вище навички – уважність, відповідальність тощо, поглянемо, з яких етапів складаються робочі будні ІТ-аналітика:

  • З’ясувати потреби замовника, зрозуміти проблему, яку він хоче вирішити;
  • Самотужки чи з допомогою команди сформулювати концепцію вирішення проблеми;
  • Розробити чітке і зрозуміле технічне завдання, послуговуючись різними техніками бізнес-аналізу (побудова моделей процесів та структур, створення прототипу користувацького інтерфейсу, сценарії використання);
  • Оцінити тривалість робіт та інших витрат для виконання проєкту;
  • Розписати специфікацію, деталізувавши кожну вимогу;
  • Супроводжувати розробку програмного забезпечення на всіх етапах, виступаючи посередником між замовником і командою програмістів.

Як бачимо, обов’язків у бізнес-аналітика вистачає. Це дає нам змогу виділити ті сфери відповідальності, які перебувають в його підпорядкуванні:

  • Здійснювати аналіз бізнес-потреб замовника;
  • Складати вимоги до майбутнього проєкту, виявляти проблемні області і пропонувати можливі рішення;
  • Виокремлювати вимоги за їхньою спеціалізацією (бізнес-вимоги, функціональні, не функціональні тощо) і здійснювати управління ними.

Якщо говорити про типовий робочий день бізнес-аналітика, він виглядає приблизно так: проведення зустрічей з командою розробників та замовниками, пропрацьовування концептуальних рішень, робота з інструментами бізнес-аналізу (побудова схем, діаграм, прототипів), опрацювання технічного завдання і специфікацій за певними стандартами.

Особисті якості ІТ-аналітика

Кому ідеально підійде ця професія? Людям, яким притаманні такі особисті якості, як:

  • Наявність аналітичного мислення;
  • Вміння занурюватися в невідому область, вміння відносно легко і без проблем розбиратися з нюансами досліджуваної тематики;
  • Любов до навчання і комунікативних навичок;
  • Вміння приймати оптимальні рішення, балансувати між потребами замовника і запитами команди розробників;
  • Уважність до деталей, вміння доступно формулювати свої ідеї;
  • І, звичайно ж, наша улюблена англійська, куди без неї? Чим краще нею володієте, тим легше буде вибудовувати робочі процеси, навчатися і розвиватися як професіонал.

І ще про англійську мову

Розповідаючи про цю професію, не можемо оминути це важливе питання. Чому? Тут є декілька причин. По-перше, для багатьох компаній на ринку ІТ це основна мова для спілкування. І якщо розробнику чи тестувальнику можна знати англійську на рівні трохи вище базового – хоча й тут не все так просто, то бізнес-аналітику англійська потрібна куди більше. Другий важливий момент полягає в тому, що велика кількість цінної інформації для представників цієї професії доступна лише англійською мовою. І навіть якщо ви відшукаєте якісь переклади, читати в оригіналі, звісно ж, набагато кращий варіант.

Яке майбутнє цієї професії?

Якщо вірити експертам ІТ-галузі, в майбутньому затребуваність цієї професії лише зростатиме. Якщо говорити про світовий ІТ-ринок, потреба в таких фахівцях спостерігається й зараз. Якщо вас приваблює цей напрямок, скаржитись на зарплатню та кар’єрні перспективи не доведеться. Щодо другого – звичайно, це залежатиме передусім від компанії, в якій працюватимете.

Бізнес-аналіз

Що цікаво, для опанування цієї професії не обов’язково вивчати спеціальності, які тісно пов’язані з цією галуззю. Хоча найлегше опанувати професію ІТ-аналітика тим людям, які отримали диплом в галузях комп’ютерних наук чи телекомунікацій. Вони ж матимуть більше шансів на працевлаштування. Але не варто засмучуватися, якщо ви здобували чи здобуваєте іншу вищу освіту. Наполегливість в здобутті професії і пошуку привабливих вакансій здатна компенсувати відсутність потрібного диплому.

А як щодо вакансій бізнес-аналітика?

Якщо говорити конкретно про цю професію, то ситуація з вакансіями набагато краща, якщо порівнювати з багатьма іншими ІТ-професіями. І якщо в останні пів року (чи навіть трохи більше) багато людей кинулися опановувати фронтенд- чи бекенд-розробку, цій професії припало значно менше уваги. Так, з ринком праці в нашій країні зараз сутужно, навіть якщо говорити про динамічну і передову сферу ІТ. Очевидне тут тільки одне – якщо ви дійсно прагнете опанувати цю професію і стати затребуваним фахівцем, на вдалу вакансію ви рано чи пізно натрапите.

Можливо, для цього доведеться відвідати не одну співбесіду. Але й тут можна знайти свої переваги: побувавши на декількох співбесідах, ви краще зрозумієте для себе, які вимоги ставляться компаніями до посади ІТ-аналітика. Це допоможе краще збагнути, які навички треба підтягнути і які прогалини в знаннях потребують уваги.

Переваги і підводні камені цієї професії

Вже в самій назві професії криється сама її суть – аналіз всього, що потрапляє в професійне поле зору ІТ-аналітика. Проникати в саму суть проблеми і з’ясовувати, як все влаштовано; описувати складні речі за допомогою простих наочних моделей, діаграм та схем – людям з аналітичним складом розуму вирішувати такі задачки в радість, як вважаєте? Тим паче, вершина професіоналізму бізнес-аналітика – це пошук найбільш вдалих рішень, налагодження ефективної комунікації між розробниками та клієнтами, побудова ефективних каналів комунікації.

Такий спеціаліст повинен любити спілкування з людьми, адже йому постійно доводиться спілкуватися із зовсім різними людьми. Але це також дає справжню владу над проєктом, надає ваги і статусу його роботі.

Але й своя ложка дьогтю є, як же інакше? Серед основних недоліків професії назвемо складність в спілкуванні з клієнтом, особливо якщо трапляється надто прискіпливий і вибагливий замовник. Або ж обмеження в бюджеті і термінах виконання, що теж діє на нерви і випробовує психологічну стійкість бізнес-аналітика.

Ще одним недоліком можна назвати величезні обсяги інформації, з якими постійно має справу такий фахівець. Додамо сюди ознайомлення з новими технологіями та підходами, які потрібно впроваджувати в свою роботу, щоб не відставати від реалій, і отримаємо повний набір недоліків цієї професії. Зрештою, кожна професія має свої недоліки, як і переваги. Питання в тому, чи готові ви з ними миритися і чи зможете з ними впоратися.

Як почати опановувати професію ІТ-аналітика?

В новачків є декілька варіантів, як розпочати кар’єру в цій сфері. Розглянемо їх докладніше.

  1. Вам не хочеться кодити, але хочеться працювати в ІТ. Якщо вам більше до душі спілкування з іншими людьми – це непоганий старт для початку. Але не забуваємо, що певний набір специфічних знань потрібно буде опанувати. І якщо вам близький світ бізнесу, а не технологій, це не становитиме серйозних проблем. Принаймні, в більшості випадків.
  2. Людина без ІТ-освіти, але яку можна назвати висококваліфікованим фахівцем в певній сфері діяльності. Такі спеціалісти повинні розбиратися в нюансах бізнес-процесів, вміти знаходити спільну мову з клієнтами. Але всі інші необхідні знання та навички доведеться підтягнути. Наприклад, налаштування процесів автоматизації, навички роботи з великими обсягами інформації тощо.
  3. Перекваліфікація з інших ІТ-професій. Візьмемо для прикладу тестувальників. Спеціалісти такого профілю непогано розбираються у внутрішній ІТ-кухні, тому з таким бекграундом набагато легше стати бізнес-аналітиком, ніж опановувати професію з нуля. Тестувальників ця професія може привабити ширшими кар’єрними перспективами та можливостями для професійного розвитку.

Підіб’ємо підсумки

Опанувати цю професію цілком реально, але наявність технічного бекграунду та знання англійської буде величезним плюсом. Такі фахівці затребувані на ринку ІТ та отримують пристойну винагороду за свою працю. Елемент творчості в роботі бізнес-аналітика присутній, але більш важливими є вміння аналізувати інформацію, шукати вдалі рішення та успішно комунікувати з усіма зацікавленими сторонами.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору