UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Робота вашої мрії
  5. Художник-декоратор – як перетворити творче хобі в професію

Художник-декоратор – як перетворити творче хобі в професію

15.02.2021 856
Художник-декоратор – як перетворити творче хобі в професію

Художник-декоратор – як перетворити творче хобі в професію

15.02.2021     856

Художники – універсальні майстри, бо полотном для художника може слугувати будь-яка поверхня. Адже оздоблювати можна не лише полотно, картон чи папір; «полотном» для художника може бути скло, декоративні матеріали, стіни будівель, будь-який предмет та поверхня, які можна прикрасити вигадливим і стильним малюнком.

Розпис кімнат – віталень і дитячих, прихожих та кухонь… Мрія, а не робота, чи не так? Що цікаво, такою спеціалізацією можуть похвалитися не надто багато художників, бо це доволі вузька ніша. А додайте ще розпис комерційних приміщень (барів, ресторанів і т.д.), і вималюється доволі оплачувана робота, якщо не виставляти скромну ціну за свою працю. То як перетворити творче здібності в перспективну професію, коли хочеться, щоб творче хобі приносило не лише душевне задоволення, а й фінансову вигоду?

Любите малювати? Чудово! Перетворіть хобі в захоплюючу професію

Що цікаво, для цього не потрібно мати спеціальну освіту. Замовники не проситимуть показати диплом про закінчення вузу; їх цікавитиме, чи зможете втілити в життя їхні задумки. Тому просто треба наважитися зробити перший крок в цьому напрямку. Поцікавтеся в друзів і знайомих, чи не потрібно комусь розписати стіну. Перші кілька робіт можна навіть виконати безкоштовно або за невелику оплату. Або навіть за майбутню рекламу вдячних клієнтів, що теж окупиться в майбутньому.

Як бути з конкурентами?

Цікава ситуація вимальовується з питанням конкуренції. В кожному бізнесі, як відомо, знайдеться чимало конкурентів, з якими доведеться постійно змагатися за клієнта. Цей процес не переривається ніколи, але у випадку з художниками-декораторами є цікавий нюанс: кожен художник володіє своїм стилем, тому, запросивши розписувати своє помешкання двох майстрів, клієнт отримає дві унікально оздоблені кімнати.

Тому в середовищі таких митців інші художники-декоратори сприймаються швидше як колеги, ніж як конкуренти. Насправді всім вистачить стін для оздоблення, а на кожного майстра знайдеться свій замовник.

Кому найлегше опанувати професію декоратора

Взагалі всім людям, хто тяжіє до живопису. Але якщо новачку доведеться багато вчитися з нуля, то художники з дипломованою освітою можуть приступати до роботи хоч завтра. Крім професійних художників, без проблем розписувати стіни зможуть майстрині манікюру, митці народних ремесел, які оздоблюють посуд чи декоративні статуетки; а по великому рахунку – кожен, хто може взяти в руки пензлі і створити привабливе зображення. Тим паче, з сучасними технологіями вам не знадобиться розмальовувати велику стіну лише за допомогою пензлів: для цієї роботи краще підійде компресор та аерограф.

Яку оплату виставляти за свої роботи?

Оскільки це ручна праця, оздоблення кожної стіни в чомусь унікальне. Тому художникам важливо навчитися достойно оцінювати свою роботу. Адже буває так, що деякі митці не вміють продавати свої послуги. Вони соромляться називати пристойну ціну, а це знижує цінність їхньої роботи. Чому знижується цінність? Тому що грошовиті клієнти навіть не зможуть похвалитися своїм гостям, що, мовляв, за цю красу вони виклали кругленьку суму!

Наприклад, за розпис стіни в 15 кв. метрів встановлюйте оплату не нижче ніж 500-700 грн. за 1 м2. Це мінімальний поріг для оплати такої відповідальної роботи. Звичайно, не кожна людина зможе найняти митця для оздоблення свого житла, але й свій час і свої вміння теж потрібно цінувати. А загалом ціна повинна залежати від складності робіт: чим більше часу займе відтворення дрібних деталей, тим більшу оплату виставляйте за свою працю.

Складний декор


Що робити, якщо надумали стати замозайнятим художником?

Звичайно, відшукати перших клієнтів і налагодити потік замовлень. Дякуючи соцмережам і месенджерам, можна безкоштовно рекламувати себе, підключаючи до цієї справи друзів та знайомих. Навіть якщо тільки десять друзів зроблять перепост вашого оголошення, його побачать тисячі людей. Без сумніву, серед них знайдуться охочі замовити у вас оздоблення вітальні чи дитячої кімнати.

Паралельно ознайомлюйтеся із законодавством, щоб підготувати відповідні документи і зареєструватися як фізична-особа підприємець. Як бути зі сплатою податків і веденням фінансової документації? Можна скачати і встановити на телефон додаток з бухгалтерського обліку чи опанувати ведення бухгалтерії за допомогою Excel.

Спеціальних вимог для виконання подібної роботи не існує. Ви заключаєте договір на виконання послуг, в якому прописуються умови виконання роботи, вказують строки і сума замовлення. Лишається приступити до роботи і отримати оплату.

Звичайно, таку роботу можна виконувати неофіційно, але письмове підтвердження зобов’язань замовника перед виконавцем робіт дозволить почуватися впевненіше: ви знаєте, що ваша праця захищена юридично і клієнт виплатить вказану в договорі суму. Нормально також брати передоплату – наприклад, 50% від вартості робіт.

Якісні матеріали

Якісні матеріали та інструменти – запорука успіху, тому для підбору матеріалів та інструментів варто віднестися відповідально. Для розпису стін знадобиться аерограф та компресор. В комплекті вони дадуть повноцінний інструмент. Аерограф розпиляє фарбу за допомогою повітря, яке подає компресор. Причому компресор повинен бути легким і водночас мати високу продуктивність, щоб можна було працювати з великою площею. Фарби повинні бути якісні і безпечні, не містити шкідливих компонентів.

Крім інструментів і фарб, вам знадобиться чимало підручних матеріалів: драбинка, штатив, скотч і проектор (останній для того, щоб переводити малюнок на стіну). Зрозуміло, що для цих потреб краще мати власну машину, ніж щоразу винаймати таксі. Але для початку і такий варіант цілком підійде.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору