UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Ваше здоров'я
  5. Хвороби офісних співробітників та їх профілактика

Хвороби офісних співробітників та їх профілактика

30.03.2020 600
Хвороби офісних співробітників та їх профілактика

Хвороби офісних співробітників та їх профілактика

30.03.2020     600

Професійні хвороби — одна з побічних рис, яка супроводжує процес розвитку кар'єри. Особливо актуальна ця проблема для офісних працівників. Малорухливий спосіб життя і постійне сидіння перед монітором дуже швидко призводять до формування специфічних синдромів і захворювань. Варто ознайомитися з найпоширенішими недугами офісних працівників, а також вивчити заходи їх профілактики.

«Букет» професійних хвороб

Робота в офісі сьогодні вважається однією з найпоширеніших. Багато процесів комп'ютеризовані — від ведення документації до складання проектів і креслення. Така зайнятість передбачає тривале сидіння і обмеження рухливості, що не може не позначитися на здоров'ї негативним чином. Серед найбільш характерних захворювань, до яких схильні офісні працівники, особливо варто відзначити:

  1. Симптом сухого ока.
  2. «Мишачу» хворобу.
  3. Тромбоз, остеохондроз.
  4. Збої у травленні.
  5. Алергію.
  6. Хронічну втому.

Варто детальніше ознайомитись з ознаками цих проблем, причинами, які до них призводять, і заходами профілактики. Адже простіше хворобу попередити, ніж вилікувати.

Симптом сухого ока

Симптом сухого ока

Тривале сидіння перед монітором комп'ютера призводить до проблем з органами зору. Крім зниження гостроти, часто виникає так званий симптом «сухого ока». А в холодну пору року, коли різко падає вологість, він відчувається ще сильніше, виникають больові відчуття. Око пересихає, внаслідок чого з'являється відчуття «піску».

Профілактичні заходи включають в себе рекомендації щодо:

  • правильної організації робочого місця. Потрібно стежити, щоб монітор ПК розташовувався на відстані витягнутої руки, а центр екрана знаходився на рівні очей користувача;
  • регулярної гімнастики для очей. Відповідні вправи можна знайти в інтернеті;
  • використання спеціальних крапель для зволоження очей.
  • забезпечити більше вільного простору на робочому столі для вільних маневрів рукою;
  • потрібно стежити, щоб кисть і лікоть розташовувалися на одній лінії, чітко паралельно;
  • придбати бездротову мишку, ергономічну клавіатуру.
  • виключити шкідливі перекуси, наскільки можливо;
  • їсти домашню їжу невеликими порціями і кілька разів на день;
  • ввести в раціон більше овочів і клітковини;
  • замість печива і цукерок перекушувати фруктами, горіхами.
  • регулярно провітрювати приміщення;
  • влаштовувати щоденне вологе прибирання робочого місця;
  • по можливості слід перенести копіювальну техніку в окреме приміщення.

Також не варто без рекомендацій лікаря використовувати судинозвужувальні препарати для усунення почервоніння. Обов'язково потрібно регулярно відвідувати офтальмолога і носити окуляри, якщо вони прописані.

«Мишача» хвороба

За кумедною назвою ховається серйозна проблема. При роботі з комп'ютерною мишкою рука знаходиться в неприродному положенні. З часом може з'явитися біль у кисті, набряк, оніміння і втрата чутливості. Такі симптоми свідчать про защемлення нерва або порушення кровообігу. Мовою лікарів, недуг класифікується як одна із форм артриту.

Попередити «мишачу» хворобу можна за рахунок дотримання кількох рекомендацій:

При тривалій роботі обов'язково потрібно періодично робити невелику розминку і вживати більше продуктів, багатих на вітаміни В6, 12.

Тромбоз та остеохондроз

Сидіння в незручній позі стає причиною застою крові, виникнення напруги в м'язах спини, розвитку сколіозу, прогину попереку тощо. Наслідком цього є розвиток таких небезпечних захворювань, як остеохондроз, тромбоз, варикоз.

Заходи профілактики в цьому випадку зводяться до таких висновків: організація зручного робочого місця і виконання регулярної розминки. Слід стежити, скільки часу ви проводите в одній і тій же позі, частіше змінювати її.

Збої в роботі травлення

Згідно зі статистикою, з цими проблемами стикається до 50% офісних працівників, стаж роботи яких більше 5 років. Причини появи збоїв у травленні банальні — перекуси всухом'ятку, зловживання снеками, занадто важка вечеря перед сном і недостатня фізична активність.

Попередити розвиток проблем можна, відрегулювавши власний режим:

І варто переглянути своє меню на вечерю, виключити важкі страви, віддати перевагу легкому салату і білку (м'ясу, рибі).

Алергія не рідкість

Алергія не рідкість

Погана вентиляція офісного приміщення, наявність оргтехніки, що працює на чорнилах, нерегулярне чищення кондиціонерів призводять до того, що підвищується концентрація різних токсичних речовин, пилу. Вони і стають причиною виникнення астми і алергії.

Щоб попередити появу хвороб, варто дотримуватися кількох рекомендацій:

Якщо алергія вже є, потрібно обстежитися у лікаря і попросити ліки для зниження чутливості.

Хронічна втома

Ця проблема, поряд з депресією, дуже поширена серед офісних працівників. Стреси на роботі, недолік сну, сонячного світла і елементарного відпочинку призводять до зниження вироблення серотоніну. Звідси підвищена дратівливість, мігрень, зниження працездатності і інші симптоми.

Попередити наступ депресії і полегшити ознаки хронічної втоми можна регулюванням свого розпорядку. Наприклад, потрібно завести традицію раз на тиждень відпочивати з колегами або друзями, ділити відпустку на кілька частин і використовувати їх протягом року. А якщо виникла стресова ситуація, то не варто стримувати емоції, потрібно дати їм вихід через фізичне навантаження.

В цілому всі рекомендації дуже прості, доступні для реалізації. І якщо постійно практикувати їх, то можна дійсно знизити ризик розвитку цілого букета хвороб.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору