UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Навчання, розвиток, підвищення кваліфікації
  4. Вибір професії
  5. Job Shadowing: як вибрати професію, спостерігаючи

Job Shadowing: як вибрати професію, спостерігаючи

2.09.2021 821
Job Shadowing: як вибрати професію, спостерігаючи

Job Shadowing: як вибрати професію, спостерігаючи

2.09.2021     821

Ми вчимося чомусь новому, зокрема наслідуючи приклад інших, більш досвідчених у певній професії людей. На Заході цей процес навчання навіть назвали спеціальним терміном – Job Shadowing. Це популярна методика навчання персоналу, і в цьому матеріалі давайте детальніше розберемося в тому, як цей метод працює, а також дізнаємося його переваги і як до нього правильно підготуватися.

Job Shadowing, або спостереження за фахівцем

Якщо ви, припустимо, навчаєтеся в університеті і потрапили на проходження подібної програми – вважайте, вам поталанило. Job Shadowing допоможе вам краще познайомитися з професією, яку ви опановуєте. Суть цього методу – спостереження за роботою працівника компанії і вивчення особливостей його посади. І якщо ви подумали, що це те саме, що практика та стажування – це зовсім не так. Вони відрізняються між собою деякими ключовими моментами.

В чому полягають відмінності від практики і стажування?

На практиці чи під час стажування ви виконуєте певні завдання чи доручення, якими вас навантажує ментор і який стежить за процесом виконання, щось підказує і підправляє. Але Job Shadowing – це дещо інша методика, яка не передбачає вашої активності в робочому процесі; ви на декілька днів чи тижнів стаєте «тінню» досвідченого співробітника, стежите за його роботою у реальній робочій атмосфері. Проте відсутність власної активності не означає повну безмовність чи бездіяльність. Ви маєте право ставити питання, які стосуються робочих моментів, не лише співробітнику, до якого прикріплені, а й іншим працівникам. Ви також маєте право цікавитися особливостями іншої посади, якщо бачите, що дана посада підходить вам краще.

Отже, бачимо суттєві відмінності між практикою і стажуванням – з одного боку, та Job Shadowing – з іншого.

Як поводитися за методикою Job Shadowing?

В принципі, нічого складного. Ви спостерігаєте за діями працівника, можете ставити йому питання – як протягом дня, так і наприкінці, а також після завершення програми. Чи можна стати «тінню» будь-якого працівника компанії? Так, звичайно, але все залежить від того, які навички і компетенції вам потрібно сформувати, а також від того, чи короткотривала програма чи ні. Якщо короткотривала – ви отримаєте загальне уявлення про спеціальність, яку плануєте опановувати, якщо довготривала – ви зможете здобути навички, важливі для цієї спеціальності.

Які переваги такої методики? По-перше, ви реально побачите, підходить вам конкретна професія чи ні. По-друге, ви оціните свої навички і знання, здобуті в школі чи ВНЗ (і поза ними), і чи можете ви застосувати їх на прикладі конкретних робочих завдань (адже під час проходження програми Job Shadowing ви будете бачити усе, що робить не тільки працівник, за яким ви закріплені, а й решта працівників навколо вас). По-третє, спроба вибрати професію, спостерігаючи – це чудовий варіант, щоб обрати кар’єру у певній професії, перш ніж почнете розсилати своє резюме. Крім того, під час проходження програми ви зможете завести цінні знайомства, які стануть в подальшому у нагоді.

Чи варто намагатися створювати доброзичливу атмосферу? Ну це не ваш клопіт, особливо якщо ви ще студент чи навчаєтеся в школі. Але запастися вдалими жартами (та й самому не розгубитися у підходящий момент) в будь-якому випадку зайвим не буде. Жарти завжди допомагають розрядити ситуацію чи зняти напругу, тільки не забувайте, що ними теж потрібно вміти скористатися.

Чудовий жарт - це чудово!

Підготовка до Job Shadowing – з яких етапів складається?

Узгодьте свій графік наперед, щоб уникнути жодних непорозумінь. Для студентів та старшокласників ідеальний час для проходження програми – це час канікул (і не лише літніх); для працівників, швидше за все, лише на час відпустки. Заздалегідь погодьте дні і години відвідування офісу з тим працівником компанії, до якого будете прикріплені; це потрібно для того, щоб він був на робочому місці у ці дні; за кілька днів до старту програми зателефонуйте до нього і поцікавтеся, чи все в силі. Адже будь-що може трапитися – працівник може захворіти або піти у раптову відпустку, якщо у його житті сталося щось непередбачуване. Все може трапитися, тому цей момент теж потрібно враховувати.

Збір інформації про компанію. Безумовно, краще наперед довідатися про компанію, в якій будете проходити програму, про фахівця, за яким вас прикріплять (а раптом ви несуміжні за темпераментами, хоча, з іншого боку, потрібно вміти уживатися з людьми без озирання на їхній темперамент). Так ви отримаєте загальну картину і не будете ставити працівникам компанії очевидні питання: ви ж не хочете, щоб вас позаочі назвали Капітаном Очевидністю? Тим паче, ваша обізнаність продемонструє певний рівень вашої компетенції.

Одяг. Що стосується дрес-коду – ознайомтеся з корпоративним стилем компанії (якщо він є). Можливо, ви надто волелюбні, а компанія не дотримується чітко визначеного дрес-коду. Вітаємо, в такій компанії вам працюватиметься значно приємніше. Зрештою, ці та інші питання, що стосуються корпоративної культури, можна уточнити в кар’єрного консультанта.

Підготуйте список запитань та відповідей. Запитань – до працівників компанії, причому не забувайте ставити питання дозовано, а не атакувати одразу за усім списком (бо якщо ви добре підготувалися до проходження програми, у вас буде багато запитань до вашого спеціаліста). А щодо відповідей – підготуйте також відповіді на питання, що стосуються ваших кар’єрних планів, чого ви очікуєте від професії, який у вас досвід і т.д. Зрозуміло, що відповіді не потрібно завчати дослівно, але ви повинні бути готовими, що вас про це запитають.

Можете покластися на пам’ять, звичайно, але краще записувати важливі речі, щоб потім не перепитувати, та й взагалі – занотоване краще запам’ятовується. Додаткові питання, знову ж таки, теж занотуєте в процесі.

Як долучитися до подібної програми?

Чудово, якщо у вашій школі чи ВНЗ таку ініціативу запровадить хтось із вчителів чи викладачів. Якщо у вашому навчальному закладі не чули про Job Shadowing і не планують запроваджувати щось подібне, дійте самостійно. Проведіть моніторинг в соціальних мережах, знайдіть консультанта, який порадить вам компанію, в якій ви зможете пройти програму.

Можливо, вас цікавить робота у великій організації чи держустанові. Поцікавтеся на урядових сайтах подібними ініціативами. Повірте, можна знайти цікаві програми, які принесуть вам досвід і корисні знайомства.

По завершенню програми не забудьте подякувати спеціалісту за отриманий досвід і можливість дізнатися про цю роботу більше. Чи потрібно підтримувати зв’язок із працівником компанії після проходження програми? Так, це буде не зайвим. Згодом, коли шукатимете куди працевлаштуватись, ваш екс-наставник зможе допомогти практичними порадами.

Що цікаво, не лише школярі та студенти можуть долучитися до подібних ініціатив. Якщо ви – досвідчений працівник, але вирішили змінити професію, Job Shadowing – теж чудовий вибір для вас. В яку професію захотіли перейти, яку галузь освоїти? ІТ-сфера, туризм, власна справа? Напевно у вас є друзі в обраній вами професії, чи не так? Поговоріть з ними, поясніть ситуацію і приступайте до справи, користуючись вищенаведеними рекомендаціями.

Читайте також

  • Як полегшити вихід на роботу після відпустки? 8 вересень, 2024

    Декілька порад від наших експертів про те, як, повернувшись до роботи, правильно застосувати «відновлений багаж сил».

  • Піднімайся і йди30 серпень, 2024

    Впавши, піднімаємося, обтрушуємо одяг, хочемо зробити крок, але біль у забитих колінах не дає ступити. Адже йти треба, хоча б до медпункту. Одні встають і, перемагаючи біль, йдуть далі, а в інших сил вистачає лише до кабінету лікаря або самому перев'язати собі рани, а деякі не можуть навіть піднятися від сильних забитих місць, розчарування та зневіри. Що робити і як допомогти собі?

  • Розміщення вакансій на сайті Jobs.ua19 серпень, 2024

    Jobs.ua хоче підтримати Кращих Роботодавців і розширити можливості Шукачам роботи у важку хвилину, тому продовжує працювати в галузі працевлаштування та зберігає знижки і можливість безкоштовного розміщення вакансій для роботодавців.

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

↑ Вгору