UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Цікаво про бізнес
  4. Секрети успіху великих компаній
  5. Лайфхак від Vans: як заробити мільярди доларів на підлітках

Лайфхак від Vans: як заробити мільярди доларів на підлітках

6.04.2021 675
Лайфхак від Vans: як заробити мільярди доларів на підлітках

Лайфхак від Vans: як заробити мільярди доларів на підлітках

6.04.2021     675

Давайте розберемося, як так сталося, що маленький магазинчик зміг перетворитися у великий бізнес, а цей молодіжний бренд давно полюбився молоді на всіх континентах.

Засновники Vans

Коли зустрічається кілька видатних особистостей, в результаті завжди виходить щось грандіозне. Так сталося в цій історії, але для доленосної зустрічі знадобилися роки. Ці роки брати Ван Дорени не втратили даремно. Вони встигли здобути багатий досвід під час роботи в солідній фірмі з виробництва взуття, і їхній досвід згодом став цінним капіталом, який вони привнесли в новостворену компанію. Пол і Джеймс – засновники молодіжного бренду Vans, який поповнив четвірку лідерів з випуску молодіжних кедів (після Randy’s, Keds та Converse).

У взуттєвому бізнесі Пол пройшов шлях від самих низів: в 14 років він почав працювати прибиральником у взуттєвій фірмі Randy’s, а через 20 років став віце-президентом компанії. Компанія, у якій він працював, теж не пасла задніх, і на початку шістдесятих займала третю позицію в списку найбільших взуттєвих компаній США.

Можливо, Пол і Джеймс так і працювали б на фірму Randy’s, якби не одна ситуація. Компанія володіла збитковою фабрикою, і братам Ван Доренам доручили важливу справу: вдихнути в неї життя.

Як гадаєте, їм це вдалося? Так! За вісім місяців їхня фабрика випередила по всіх показниках основне підприємство Randy’s. Ці місяці стали поворотним пунктом в житті братів: вони вирішили заснувати власну компанію.

Пол і Джеймс були спостережливими людьми. Вони зауважили, що основна доля виручки потрапляє в кишені продавців взуття, але не виробників. Тоді було прийняте рішення: не тільки виробляти взуття, а й безпосередньо реалізовувати його покупцям.

Крім братів Ван Доренів, до заснування компанії причетні ще двоє людей. Це друг сім’ї Гордон Лі та підприємливий інвестор Серж Д’Елія. Доленосна зустріч відбулася, і люди, які володіють різними талантами (Пол-бізнесмен, Джеймс-інженер, Гордон – спец по тонкощах виробництва) об’єдналися, щоб спільними зусиллями реалізувати власні мрії.

Новаторські рішення Vans

Давайте розберемося, які сміливі рішення допомогли маленькій сімейній компанії підкорити вершини світового бізнесу. Кеди, які змінюють свій колір, співпраця із зірками скейтбордингу і навіть своя власна команда в цьому виді спорту – не всі інноваційні рішення Vans.

Якісна підошва – якісні кеди

Якщо ви ходили в кедах влітку, ви знаєте, про що мова. Неякісна підошва швидко стирається від постійного контакту з розпеченим асфальтом, тому дешевими кедами довго не покористуєшся. Потрібна міцна підошва, яка б справлялася з викликами розпеченого літнім сонцем міста.

Пол і Джеймс чудово розуміли подібні нюанси. Тому вони одразу поставили собі за ціль, щоб їхні кеди відрізнялися зносостійкістю, були міцнішими ніж взуття конкурентів. Сказано – зроблено. Серж Д’Елія взяв на себе питання поставок надміцної парусини з Японії, а Джеймс виготовив уже легендарну «вафельну» підошву з вулканізованої резини, товсту і надійну. От що значить – в команді є інженер, людина з технічним складом розуму!

Щоб зробити взуття ще міцнішим, Vans замінила звичайні нитки на нейлон. Відсутність реклами компенсували якість пошиття і захоплені відгуки молоді, які передавалися з уст в уста.

Роби те, чого не робитимуть твої конкуренти

До філософії Пола Ван Дорена варто прислухатися не лише бізнесменам. Так що він такого робив, чого не робили його конкуренти?

Його компанія жваво відгукувалася на запити публіки. Наприклад, якщо у вас одна нога трохи більша за іншу, це не проблема: Vans зроблять взуття саме для вас. Або якщо по міркам суспільства вас можна вважати молодим маргіналом чи бунтарем, не хвилюйтеся – без добрих кедів від Vans ви не залишитеся.

Брати Ван Дорени завжди йшли назустріч людям, тому з моменту заснування вони виробляли взуття не лише за своїми зразками, а й із врахуванням думки клієнтів. Оце справжній фідбек, справжня взаємодія зі своїми клієнтами! Пізніше це стане однією з відмінних рис компанії: пошиття фірмового взуття для шкільних і спортивних команд.

Скейтбординг: наважитися і перемогти

Vans радо продавали взуття скейтбордистам, які в ті часи асоціювалися з хуліганами і вандалами. Цей момент можна було б віднести до попереднього пункту, але він надто вражає і захоплює, щоб не написати про нього бодай кілька рядків.

Поки «пристойні» компанії ігнорували запити підлітків-бунтарів, щоб не псувати свій імідж, Vans не боялися зіпсувати свій. Скейтбордистам полюбилися довговічні і якісні кеди цієї компанії, а Vans натомість полюбили скейтбордистів. Так зародилася багатолітня співпраця з любителями покататися на дошці, що також дуже посприяла зростанню компанії.

Спостережливість: наскільки вона важлива для бізнесу?

Стів Ван Дорен (син Пола) зауважив, що підлітки малюють на своїх кедах візерунки в чорно-білу клітинку. Так побачила світ знаменита «шахова» модель кедів, яка підкорила серця молодих людей. Цьому також посприяла прекрасна рекламна кампанія… в кіно.

Шахові сліпони Ванс

Знамениті «шахові» сліпони Vans

Шон Пенн, студія Universal, шахова дошка і Vans: як вони пов’язані?

Кіностудія Universal замовила кілька кедів Vans для молодіжної кінострічки, у якій головну роль зіграв Шон Пенн. Кінострічка стала хітом, Шон Пенн – кінозіркою, а молодь всієї країни розкупила мільйон пар «шахових» кедів, які миготіли в кадрі на ногах головного героя. І від цього виграли усі – і кіностудія за касовий фільм, і Шон Пенн, і виробники культових кедів.

Досвід братів Ван Доренів свідчить: треба прислухатися до себе і не боятися експериментувати. Не помиляється тільки той, хто нічого не робить.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору