UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Новини України і світу
  4. Новини
  5. Легалізація фрилансу або нова форма трудового договору

Легалізація фрилансу або нова форма трудового договору

24.07.2022 370Автор: Лоліта Платошкіна
Легалізація фрилансу або нова форма трудового договору

Легалізація фрилансу або нова форма трудового договору

24.07.2022     370Автор: 

18 липня Верховною Радою України був прийнятий новий законопроект №5161, що фактично вводить нову форму трудового договору - фриланс. Аналог іноземного формату трудового договору “zero hours contract”, що використовується в Великобританії, Угорщині,  Бельгії. Фриланс - довгий час був окремим форматом співпраці підприємця і найманця, якого запрошували для виконання певних окремих видів роботи. Все більше компаній в Україні та за кордоном залучають до виконання завдань фрилансерів через складну економічну ситуацію всередині країни та через зручну форму співпраці, де в разі чого цю ланку просто й легко замінити на більш кваліфікованого спеціаліста.

Плюси фриланса

Фриланс практично має багато плюсів для компанії:

значно скорочує витрати на обладнання робочого місця та орендою додаткового простору,

немає потреби роботодавцю надавати гарантії чи соцпакет, платити податки,

знайти фриланса під завдання значно простіше і швидше ніж дати час штатному співробітнику поповнити знання,

можливість для роботодавця вибрати більш досвідченого працівника.

Звісно, є і свої негативні сторони, на кшталт, контроль процесу виконання роботи, проте оплата все одно здійснюється за виконану роботу завчасно оговорений дедлайн.

Закон для фрилансерів

Прийнятий законопроект для фрилансерів з нефіксованим робочим часом має на меті збільшити трудові та соціальні гарантії для фрилансерів. Він запроваджується як альтернатива договорам цивільноправового характеру. 

Фактично закон унормовує договір з нефіксованим робочим часом, що може заключати працівник з роботодавцем. А це значить, що працівник виконуватиме роботу лише тоді, коли вона з’явиться, а роботодавець не гарантує, що надаватиме цю роботу постійно. Звісно ж роботодавець буде самостійно визначати коли і в якому обсязі залучати фрилансера до співпраці, заздалегідь обговорюючи та зазначаючи термін робіт та тривалість робочого часу. Обов’язково обидві сторони повинні дотримуватись вимог законодавства щодо тривалості робочого часу та відпочинку. І це не може перевищувати робочого часу 40 годин на тиждень, а кількість днів - шість. При цьому мінімальна тривалість робочого часу протягом календарного місяця складає 32 години. При цьому роботодавець не має заборонити фрилансеру виконувати певні види робіт за іншими трудовими договорами. До речі, роботодавці не зможуть укладати понад 10% трудових договорів із нефіксованим робочим часом (від загальної кількості укладених трудових угод). Виняток: ФОПи, які використовують найману працю менш як 10 співробітників — вони можуть укладати не більше одного трудового договору з нефіксованим робочим часом.

Мінімальна тривалість робочого часу такої форми трудового договору буде складати протягом календарного місяця - 32 години. Зручним буде те, що працівник зможе поєднувати легальну роботу в кількох роботодавців і матиме базові соціальні гарантії (забезпечення лікарняними, відпустками, достатнім рівнем зарплати).

Тож сподіваємось, що нововведений законопроект допоможе фрилансерам почувати себе безпечніше та впевненіше на ринку праці України та поза її межами.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


Часто шукають

↑ Вгору