UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Ваше здоров'я
  5. Методи боротьби з хронічною втомою

Методи боротьби з хронічною втомою

11.11.2019 566Автор: Олександр Мавлідінов
Методи боротьби з хронічною втомою

Методи боротьби з хронічною втомою

11.11.2019     566Автор: 

Причин, з яких виникає відчуття хронічної втоми декілька. Усі вони, так чи інакше, але пов’язані із фізичними та нервовими навантаженнями на організм та психіку людини. Про хронічну втому можна говорити тоді, коли протягом довгого часу (від декількох тижнів до декількох місяців), людина не відчуває бадьорості та приливу сил після нормального сну або тривалого відпочинку.

Робочі навантаження та різні стресові ситуації на роботі та у побуті, помножені на численні шкідливі звички та неправильне харчування, здатні виснажити організм не гірше за небезпечні хвороби та довести його стан до позначки «критичний».

Пізніше, робітник, що став жертвою хронічної втоми почне погано спати вночі, страждаючи від безсоння, проте удень, він буде засинати скрізь, демонструючи погану увагу, незібраність та роздратованість. Починаючи негативно впливати на результати професійній діяльності людини, такий стан швидко перейде й на його особисте життя, провокуючи дратівливість та сварки із рідними або близькими людьми, відчуття провини та депресивні прояви. Доволі часто, хронічна втома проецирується й на фізичні показники людини, «допомагаючи» вірусам та хворобам атакувати послаблену людину з усіх боків.

Часто, запущений стан такої хворобливої втоми спричиняв справжню депресію, що приводила до загибелі людини. Нехтувати такою небезпекою неможна, й тому кожен з нас повинен уявляти всю серйозність положення, що несе із собою такий вид перевтомлення.

Щоб уникнути або максимально полегшати стан втоми та не дати йому стати хронічним, треба заздалегідь звернути увагу на такі прості правила профілактики цієї хвороби.

Кава – не для всіх

Точно так, як не всі люди здібні до безпечного вживання алкоголю, так й «нешкідлива кава», є напоєм, зловживати яким, небезпечно для певного відсотку людей. Зверніть увагу на ваші «спів відносини» із цим непоганим на смак напоєм.

Якщо, вранці вам без кави аж ніяк, та протягом дня її стає стільки, що ввечері ви замислюєтесь над тим, як знизити тиск – можливо це не ваш напій. Постійне надмірне подразнення нервової системи (саме вашої нервової системи) може швидко перейти у певне виснаження, що буде обтяжено появою перевтомлення із переходом до хронічного стану.

Рух-життя

Коли із тиском у вас все добре, намагайтеся рухатися якомога більше. Піші прогулянки до роботи, якщо це можливо, прогулянки під час обідніх перерв та нехтування ліфтами, відмінно допоможуть у якості профілактики хронічних перевтомлень. Те саме можна сказати й про регулярну гімнастику: ранкову або таку, що можна робити під час роботи, як розминку, якщо робота сидяча.

Шо ми їмо?

Намагатися правильно харчуватися слід, навіть коли це не так вже й просто робити. Консультація із спеціалістом, який точно виявить ідеальні продукти для вашого організму – не менш ідеальне вирішення питання. Та. Навіть, не маючи змоги звернення до такого лікаря, намагайтеся їсти більш овочів та фруктів, менше смаженого, солодкого та такого, що має забагато спецій.

Не менш важливий й графік харчування людини. Кожна працездатна та працююча людина повинна чітко розподіляти свій час та робочий день, щоб їй вистачало часу на повноцінний прийом харчів.

боротьба з перевтомою

Гаджети у якості ворога

Так, той гаджет, що допомагає вам у побуті та роботі, може стати небезпечним, якщо його використовувати подовгу, саме перед тим як засинати. Доведено, що саме такий спосіб тривалого користування гаджетом призводить до найбільш негативних впливів на організм та нервову систему людини, викликаючи поганий сон та інші, супутні з ним проблеми.

Режим перед усе

Окрім правильного харчування, непогано напрацювати певний режим на робочий та на вихідний день. Постійні перевтоми та праця «до ранку» із заповітним «виспатися до неохочу» у вихідні – шкідливий та небезпечний графік. Набагато краще, дотримуватися певних часів відходу до сну та пробудження, які можуть варіювати у будні та вихідні дні.

Розслаблення – це не алкоголь

Звичайно, розслаблятися треба. Але під це поняття не зовсім підходить «пиво по п’ятницях» із колективом. розслаблятися за допомогою алкоголю - марний та небезпечний шлях. Навіть, якщо ви не здатні до прояв алкоголізму, регулярні «розслаблення» під чарочку, обумовлюють ще які навантаження й на психіку, й на нервову систему людини тощо. Тож, через деякий час, звичка так проводити вільний час дасть про себе знати та може стати «гарною базою» для виникнення небезпеки прояв хронічної втоми.

Звичайно, кожен з нас має свої робочі правила та відповідальність, та не завжди може дотриматись таких порад. Проте, саме розуміння можливості згаяти власне життя завдяки необачності у формуванні його режиму має завжди повертати нашу увагу у бік нашого здоров’я. тільки так можна уникнути виникнення й швидких хронічних перевтомлень, й безлічі інших досить шкідливих та смертельно небезпечних хвороб.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору