UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Все про професії
  5. Міфи про жінок в ІТ

Міфи про жінок в ІТ

11.10.2022 296
Міфи про жінок в ІТ

Міфи про жінок в ІТ

11.10.2022     296

Ще десятиліття тому ІТ-сферу можна було вважати суто чоловічою територією. Жінок-розробниць було настільки мало, що їхня кількість фактично перебувала в межах статистичної похибки. Це якщо говорити про технічний бік ІТ, тобто тих спеціалістів, хто пише код чи виконує іншу технічну роботу. Звичайно, жінок і тоді не бракувало у відділах рекрутингу, на посадах менеджерів з продажу чи адміністраторів. Але саме сфера розробки довгий час вважалася більше прерогативою чоловіків, ніж жінок. Частково і через страхи самих жінок, що й породило безліч міфів про жінок в ІТ.

У цій публікації спробуємо їх розвіяти.

Міф про те, що жінкам потрібно більше навичок, ніж чоловікам

Звичайно, це зовсім не так. Якщо ви прийшли навчатися на курси програмування, і якщо ви навчаєтеся сумлінно, то знати менше за інших чоловіків ви не будете. Хіба що на курсах трапиться хтось такий, хто добре обізнаний, приміром, з роботою серверів, чи добре розбирається в залізі. Але програмісту не обов’язково знати ці речі, і якщо ви шукаєте роботу в сфері фронтенду, знати як працює сервер чи які переваги має одна відеокарта над іншою, вам не потрібно. Мабуть, цей міф тягнеться ще з тих далеких часів, коли жінок в технічних областях людської діяльності можна було перерахувати на пальцях. В 21-му столітті ситуація змінюється, і це чудово.

Міф про те, що жінкам, які мають дітей, найважче відшукати роботу

Знову ж таки, все залежить від самої людини. Якщо жінка комунікабельна, добре знає технічний бік справи (якщо говоримо про сферу розробки), то їй не складе труднощів показати себе на співбесіді з найкращого боку. Навпаки, наявність сім’ї та дітей можна розглядати швидше як плюс, ніж мінус. Адже сімейний стан свідчитиме про те, що ця людина навряд чи стрибатиме з місця на місце.

Міф про те, що жінок неохоче підвищують

Було б цікаво дослідити, звідки беруться ті чи інші міфи. Приміром, що жінок неохоче просувають кар’єрними сходами. Але це залежить, знову ж таки, від самої людини. Тобто питання гендеру тут ні до чого. Що жінки, що чоловіки можуть бути з амбіціями, а можуть бути нерішучими та боязкими. Те саме можна сказати про токсичність, про вміння спілкуватися з іншими людьми. І якщо чоловіки досить часто не надають софт скілам належної уваги, то в жінок з цим справи набагато кращі. І за рівних умов ви отримаєте перевагу перед кандидатом чоловічої статі. Тому жінки-розробниці, які прагнуть кар’єрного зростання, можуть доволі швидко просунутися до позиції сеньйора. Ще раз зауважимо, що все залежить від самої людини. Від її бажання та мотивації рости і розвиватися в обраній сфері.

Міф про те, що до жінок ставляться упереджено

Чимало жінок чомусь вважають, що до них поставляться упереджено, якщо вони почнуть вчитися програмуванню і шукати після того роботу. Така хибна думка може стати перепоною до опанування бажаної професії. Але подивіться на це з іншого боку: в компанії до одного з розробників приходить прохання від керівництва в такий-то день провести співбесіду з кандидатом. Він іде на співбесіду, не знаючи, що це жінка (або ж дівчина). І що з того, що він побачить кандидатку, а не кандидата? Хіба ж він не ставитиме їй ті самі питання, які ставив би чоловіку? А можливо, що ця дівчина, яка прийшла влаштовуватися на роботу, в рази сумлінніше ставилися до навчання, і знає значно більше, ніж її чоловіки-колеги з комп’ютерних курсів? Ми ж не можемо знати цього напевно, чи не так? Тільки конкретні питання та завдання покажуть рівень підготовки цієї людини.

Тому якщо ви бажаєте йти в ІТ, не накручуйте себе цими хибними думками. Якщо маєте подругу зі сфери ІТ – прекрасно, поспілкуйтеся з нею на цю тему. Нехай вона розвіє ваші страхи щодо цього. А якщо такої подруги у вас немає, не буде проблемою відшукати в соцмережах жінок-розробниць і порозпитувати в них про це. Цілком очевидно, що вони охоче поділяться з вами своїм реальним досвідом. І дадуть цінні поради.

ІТ-розробниця

Міф про те, що до жінок в ІТ ставляться зверхньо

Цей міф досить схожий на попередній, але зверхність – це не те саме, що упередженість. Упередженість – це синонім до необ’єктивності, а зверхність не обов’язково корелює з необ’єктивністю. Навпаки, людина, яка ставиться до вас зверхньо, може якраз таки дуже об’єктивно оцінювати ваші конкурентні переваги перед ним. Тому така людина за зверхністю може ховати власні побоювання, що ви обійдете його на шляху до підвищення. Але так можна ставитися й до колеги-чоловіка, і стать тут не відіграватиме жодної ролі. Але якщо в компанії саме таке ставлення до працівників, тобто ставлення залежить від статі – таку компанію, зрозуміло, краще обійти стороною.

Але було б несправедливо згадати про ще один момент. Деякі жінки дійсно можуть користуватися тим, що вони жінки, і зловживати увагою інших працівників, постійно просити їх допомагати тощо. Звичайно, через таких жінок й усіх інших будуть вважати такими самими, тобто нездатними самостійно зробити завдання, а лише вмикати режим «блондинки». Чим менше жінок вдаватимуться до таких хитрощів, тим швидше зі сфери ІТ вивітряться подібні упередження.

Міф про те, що жінкам менше платять

Знову ж таки, багато людей чомусь схильні вважати, що жінкам в ІТ на тих самих позиціях платять менше, ніж чоловікам. Але зарплата багато в чому залежить від вашого вміння домовитися, запропонувати компанії щось таке, за що варто було б доплатити вам певну суму зверху. Розуміння того, чого варті саме ви як фахівець, і вміння вигідно себе подати – саме це багато в чому визначить вашу зарплату. Якщо людина схильна себе недооцінювати, страждає на синдром самозванця і постійно дорікає собі, що так багато всього не знає – звісно, така людина погодиться на меншу зарплатню та ще й радітиме тому, що отримала. І це знову ж таки ніяк не корелює з гендерним питанням, бо несміливі люди можуть належати до тієї та іншої статі. І якщо ваші професійні навички є цінними для компанії, вас захочуть втримати як спеціаліста і, зокрема, запропонують високу зарплату.

Жінкам важче збагнути технічні тонкощі та нюанси… так це чи ні?

Багатьох жінок від переходу в ІТ зупиняє той самий страх, що й чоловіків. Вчити безліч інформації, розбиратися в багатьох нюансах тієї чи іншої мови програмування, боязнь все це не осилити – що про жінок, що про чоловіків можна сказати одне й те саме. Для багатьох програмування видається ледве не прерогативою «обраних», але такі люди не думають про те, що всі ці, на їхню думку, «обрані» теж колись починали освоювати програмування з самих азів. Ніхто не прийшов в ІТ і не працював одразу з високих позицій, бо так не буває. Те ж саме можна сказати про технічні тонкощі та нюанси, яких у програмуванні більше ніж вдосталь – середньостатистична жінка за належних зусиль може їх освоїти так само вправно, як і середньостатистичний чоловік.

Підтвердженням цьому може служити той факт, що з року в рік кількість жінок в сфері ІТ невпинно збільшується. Жінки відкидають страхи та побоювання, нав’язані патріархальним суспільством, і ламають звичні уявлення та стереотипи. Зрештою, це й на краще, бо кожна людина повинна мати рівні умови праці. Рівні можливості для розвитку. І її колір, стать, вік чи колір шкіри не повинні відігравати при цьому жодної ролі. Тільки так можна побудувати ефективну команду згуртованих людей, відкритих та неупереджених в питаннях гендеру і не тільки. Як вважаєте?

Міф про те, що жінкам важче дається математика

Знову ж таки, якщо вірити цьому міфу, мозок у жінок, виходить, влаштований зовсім інакше, ніж у чоловіків. Інакше чому б чоловіки краще сприймали математику? Але це зовсім не так, і математичні науки швидше погано засвоюватимуться через поганеньких вчителів у школі, які викладали свій предмет без жодної іскри. Жіночий розум не гірше чоловічого оперує абстрактними поняттями та дружить з логікою, хоча прийнято вважати навпаки. Тому якщо ви взялися за програмування, але боїтеся математики і всього, що з нею пов’язано, бо ви жінка – поспішаємо вас заспокоїти. Немає жодної різниці, чоловік ви чи жінка, якщо справа стосується математики. Ви з однаковим успіхом можете опанувати все, що забажаєте, адже успіх залежить від вашої мотивації. Тому якщо ви приглядаєтеся до сфери ІТ, але не наважуєтеся ступити на цю територію, просто зробіть це. Відкиньте цей страх вбік, бо їх і без того вистачає.

Що робити, якщо долають сумніви? По-перше, думайте про те, що ваша сумлінність у навчанні в майбутньому буде винагороджена хорошою роботою і достойною зарплатою; пам’ятайте про те, що не ваш гендер, а ваші знання та професіоналізм відіграють вирішальну роль на співбесіді; нагадуйте собі постійно, що якщо ви будете кращими за інших кандидатів на цілу голову, то вакансія дістанеться саме вам. В прогресивній ІТ-сфері протилежний варіант практично не зустрічається.

Як бачимо, міфи про жінок в ІТ мало співвідносяться з реальністю. Все залежить лише від вас, від вашого бажання працювати в ІТ і збудувати тут достойну кар’єру. Або ж просто достойно заробляти, в наш час це критично необхідно.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору