UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Кар'єра
  5. Міфи про покликання

Міфи про покликання

22.09.2022 484Автор: Лоліта Платошкіна
Міфи про покликання

Міфи про покликання

22.09.2022     484Автор: 

Питання пошуку покликання постає перед людиною, яка знаходиться в пошуку себе та реалізації свого внутрішнього потенціалу. Його розв’язання допомагає особистості самовизначитись, а процес вибору професії стає більш усвідомленим. Ще німецький соціолог М. Вебер зазначав, що покликання людини нерозривно пов’язано з набором здібностей, які вказують де саме людина може реалізуватися, знайти себе, принести найбільшу користь. Тому багато хто з молодих спеціалістів зараз готовий пожертвувати більшим розміром заробітної плати задля роботи, яку їм цікаво, подобається й хочеться виконувати.

Коли йдеться мова про ту справу, що може стати роботою на все життя, виникають певні сумніви. По-перше, кожна людина багатогранна і схильна до внутрішньої зміни власних уподобань, тому важко навіть уявити таку людину, яка б пропрацювала на одному місці все своє життя. По-друге, завжди хочеться спробувати підвищити власний професійний левел і перевірити на що спроможні в іншій компанії чи на іншій посаді. Тому навколо самого покликання існують купа міфів, які часто стають перепоною та заважають кар’єрному розвитку. Давайте сьогодні на Jobs.ua спробуємо відшукати їх та розвіяти, щоб пошук покликання та професійний розвиток відбувався без зайвих перепон.

Міф 1 Покликання - це і є моя професія

На жаль, багато хто з людей допускається хибної думки, що професія і є покликанням. Звичайно, так думати примушує нас роки навчання та отриманий досвід практичної роботи. Проте навіть це не є стовідсотковим гарантом того, що ви відшукали своє покликання. І це показують результати опитувань співробітників багатьох українських компаній, які звільняються через незадоволеність роботою задля пошуку покликання та того, до чого лежить душа. Добре, якщо ваша професія для вас - покликання вашого життя, проте це скоріше рідкість.

пошук призначення

Міф 2 Тільки одна єдина професія здатна стати моїм покликанням

Якщо враховувати те, що покликання - це властивість особистості, що формується на основі інтересу до певної діяльності, прагнення виконувати її та прояву здатності до неї, то фраза про те, що тільки одна професія може стати покликанням на все життя є хибним. Протягом усього життя смаки, бажання, устремління людини здатні змінюватись. А це значить, що в кожний момент часу можна шукати для себе місце й посаду, тим самим реалізувати призначення найкращим чином. Призначення залишається, а ось професія на кожному етапі вашого життя може змінюватись. З роками спеціаліст набирається досвіду, нового рівня усвідомленості та розуміння своїх життєвих завдань. І тільки вам будувати власний бажаний професійний шлях.

Міф 3 Надто пізно шукати покликання

Фраза про те, що шукати покликання надто пізно викликає сміх. На що б ви обміняли здатність відшукати власне покликання, реалізувати себе максимально й принести користь? Деяким людям не вдається реалізувати себе протягом життя, однак ще гірше навіть не спробувати пошукати. Найкращий момент шукати своє призначення — тут і зараз. Це і є найкращий час, щоб знайти відповіді на свої питання.

Міф 4 Як тільки знайду покликання, почну добре заробляти

Можливість віднайти власне покликання не дає також і гарантії, що ви станете заробляти достатньо для ваших потреб і бажань. А що якщо ваше призначення - безкорислива допомога іншим? Не забувайте й про те, що покликання бути підкріплено навичками й уміннями, а вони накопичуються й напрацьовуються з часом. Тому набирайтесь терпіння й навчайтесь.

Міф 5 Освіта визначила моє покликання

Освіта може стати потужним підґрунтям для вашого покликання, однак не здатно визначити його. Ми проходимо процес навчання в віці, коли не всі в змозі відчути та визначити покликання, а подекуди наш вибір продиктований батьками та наставниками. Багато хто із спеціалістів після навчання змінюють професії, обирають інші сфери діяльності за покликом серця і це ще раз підтверджує, що освіта не визначає наше покликання.

Міф 6 Щоб знайти покликання необхідно кинути роботу

Ви не задоволені тим, що душа не лежить до роботи чи посади, яку зараз обіймаєте, але це не привід лишати роботу задля пошуку покликання. Одне іншому не заважає. Головне чітко зрозуміти, що покликання вам тільки необхідно знайти, як і фінансово забезпечувати себе. Психологи можуть наполягати на тому, що робота не за покликом може пригнічувати вас. До того ж необхідно мати достатньо часу на пошуку себе та свого покликання. Факти доволі вагомі, але чи готові ви нехтувати власним комфортом довгий час задля пошуків і становлення вашого покликання. А головне, чи готові ваші близькі довгий час підтримувати такі ваші рішення.

Міф 7 Покликання треба було шукати в юності

Звісно, чим раніше людина спроможна знайти своє покликання, тим швидше і якісніше вона себе зможе реалізувати. В юності у нас є змога визначитись із власними уподобаннями і спробувати себе в різних видах діяльності. Проте не слід забувати, що наші уподобання та бажання здатні змінюватись відповідно часу, досвіду й ресурсам. Тому для багатьох людей відкрита можливість віднайти себе в будь-якому віці.

Міф 8 Треба обрати щось одне: покликання або робота

Вже розглядали вище на прикладі, що вибирати між покликанням та роботою не є такою необхідністю. Ви можете зробити покликання вашим хобі та поєднувати одне з іншим. Для вас це стане віддушиною, що буде урізноманітнювати ваше життя.

Міф 9 Відшукати покликання просто

Відшукати власне покликання ой як непросто. По-перше, необхідно визначитись із власними уподобаннями, які також можуть бути мінливими. По-друге, необхідно довго і плідно працювати, щоб покликання проявилось.По-третє, відточити власні навички та вміння, щоб покликання приносило максимальну користь вам і оточуючим.

Міф 10 Всі повинні знати про ваше покликання

Коучі, експерти і мотиватори готові допомогти тобі отримати власне становлення, проте це не завжди призводить до бажаного результату. Шукати власне призначення стало модним. Будемо чесними, купа людей навіть не замислюється над своїм призначенням, живуть як вміють і нічого ніколи не будуть змінювати. Подумайте, для кого ви живете і для чого шукаєте покликання? Чи необхідне вам схвалення інших? Чи все ж таки важливим є те, що зможете відшукати власне покликання.

Маємо для вас декілька порад, якщо ви бажаєте відшукати покликання у житті:

  • Пофантазуйте, ким би ви хотіли бути, якби не рамки та не обмеження.
  • Визначить свої умови роботи, на які ви б погодились.
  • Чим би ви хотіли бути корисні для інших?
  • Подумайте, що саме вам приносить задоволення робити?
  • Постійно навчайтесь, розвивайтесь, дізнавайтесь нового - це запорука успіху в пошуку власного призначення.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору