UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Роботодавцю
  4. Світова практика
  5. Молодь і фермерська робота – як зацікавити перших другим?

Молодь і фермерська робота – як зацікавити перших другим?

8.10.2021 464
Молодь і фермерська робота – як зацікавити перших другим?

Молодь і фермерська робота – як зацікавити перших другим?

8.10.2021     464

Ви коли-небудь задумувались над тим, що зацікавити молодь фермерською працею – це дійсно проблема? Адже фермери в будь-якій країні старіють, а молоде покоління не надто прагне займатися «рабською працею», яка часто-густо не передбачає вихідних, адже овочі в теплицях не будуть чекати, поки людина візьме відпустку і гайне на відпочинок на тридцять днів. Але давайте на прикладі французьких фермерів розглянемо разом із Jobs.ua, як вони намагаються зацікавити молодь цією благородною працею.

Які справи із фермерством у Франції?

Так, фермерська праця – непроста і благородна, адже всі ми полюбляємо ласувати свіженькими овочами, ягодами та фруктами. А вони, як відомо, не на полицях супермаркетів зростають. Але поговоримо про Францію і тамтешніх фермерів.

Франція, можна сказати, зернова «житниця» Євросоюзу. І взагалі, на цю країну припадає п’ята частина усієї сільськогосподарської продукції, яка вирощується в ЄС. Поряд з тим, приблизно половині французьких фермерів уже за п’ятдесят, тому для французької економіки це вкрай важливе питання – хто прийде їм на зміну?

А на зміну їм могли б прийти ті 18% молоді, які з якоїсь причини не працюють. Але молодь не поспішає займати 70 тисяч робочих місць в сільськогосподарській сфері, навіть попри те, що для багатьох молодих людей фермерство є сімейною справою. Фермерство для них – рабська праця, і займатися нею вони не хочуть.

Стартап-кампус «Гектар» – вдалий експеримент?

Щоб переламати цю ситуацію, тамтешні підприємці намагаються осучаснити фермерські підприємства. Наприклад, цікавим проєктом в цьому напрямку можна вважати стартап-кампус «Гектар», який розташовується неподалік від Парижа. Тут програмісти проектують роботів, які зможуть автоматизувати збір врожаю, також розробляють бігдата-системи, а майбутні фермери вчаться перетворювати фермерську справу на сучасний бізнес, який водночас буде прибутковим та екологічним. Та й вміння привабити інвестора потребує знання багатьох речей, і цьому теж навчають у «Гектарі».

Цікава ситуація із дипломами та взагалі процесом навчання. Школа планує приймати по 2 тис. студентів щороку, але оплату за навчання не бере; але й диплом державного зразка не може видати, адже залежить від приватних та корпоративних інвесторів. І тут є проблема, адже диплом потрібен майбутнім фермерам, бо тільки так у Франції можна розпочати цю справу і отримувати державні дотації. Але засновники експериментального стартапу для молодих фермерів вважають, що їхні випускники випереджатимуть в креативності та підприємливості випускників традиційних навчальних закладів. А от наскільки вдалим виявиться цей експеримент в майбутньому, покаже тільки час.

Неоселяни та кавоварки в теплицях – майбутнє фермерства?

Ще одним цікавим експериментом можна вважати овочеву ферму «НеоФарм», яку з «Гектаром» розділяє пів години їзди. Тут молоді програмісти працюють над тим, щоб повністю роботизувати процес садіння, вирощування та збору врожаю. Робототехніка зацікавлює технічно підковану молодь. Для них це стає своєрідним викликом.

Цих молодих фермерів суспільство так і назвало – неоселянами. А що, чому б ні? Кавоварки та роботизовані пристрої в теплицях – чим не новаторські речі? Також «НеоФарм» пропонує своїм працівникам розмірений графік роботи, доступ до найновіших технологій і можливість розвиватися в цьому напрямку.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


Часто шукають

↑ Вгору