UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Навчання, розвиток, підвищення кваліфікації
  4. Навчання
  5. Найпрестижніші університети світу та Європи – чи входять в сотню найкращих світових вузів українські виші?

Найпрестижніші університети світу та Європи – чи входять в сотню найкращих світових вузів українські виші?

12.06.2020 4125
Найпрестижніші університети світу та Європи – чи входять в сотню найкращих світових вузів українські виші?

Найпрестижніші університети світу та Європи – чи входять в сотню найкращих світових вузів українські виші?

12.06.2020     4125

Диплом престижного вузу наділяє його власника безмежними перспективами. Тільки не магічними, а цілком реальними. Вивчитись в університеті зі світовим іменем – це здобути собі репутацію ще до прийому на роботу. Випускники Гарварда, Кембриджа, Массачусетського технологічного інституту працюють в найсолідніших приватних і державних установах. Їх з радістю приймуть на стажування топові компанії світу. Так чому в західних країнах вдалося це зробити, а нашій країні – ні? Jobs.ua спробували розібратися в цьому питанні.

Топ-5 найкращих університетів світу та Європи

В п’ятірку найкращих вишів світу в 2019 році потрапили чотири університети США і британський Оксфордський університет (4 місце). Інші місця відповідно зайняли:

1) Массачусетський інститут технологій;

2) Стенфордський університет;

3) Гарвард;

5) Каліфорнійський технологічний інститут.

Що стосується Європи, в п’ятірці найкращих вузів опинились четверо британських університетів. Воно й не дивно, адже Велика Британія славиться високим рівнем освіти впродовж багатьох століть (Оксфордський університет є найстарішим англомовним університетом в світі, він заснований на початку ХІІ-го століття!). Цей славетний університет тримає незмінну першість, а чотири інших місця поділили наступні заклади освіти:

2) Швейцарський федеральний інститут технологій;

3) Кембриджський університет;

4) Університетський коледж Лондона;

5) Імперський коледж Лондона.

В чому криється успіх найпрестижніших університетів світу?

Багато питань впирається у проблему фінансування. Якісна освіта коштує чимало грошей. Щоб найняти найкращих професіоналів, їм потрібно запропонувати достойну оплату. Щоб створити належні умови навчання і практичних досліджень, в розпорядженні університету повинні бути чималі кошти.

Якщо ми поглянемо на Гарвард, Оксфорд, інші видатні університети, виявимо одну цікаву особливість: ці навчальні заклади – приватні. Це означає, що вони не фінансуються державою; вони мають свій бюджет, і розпоряджаються ним на свій розсуд, не звітуючись за це перед державою.

Виділимо ключові моменти успіху перелічених вище університетів:

  • Активне впровадження в навчальний процес інновацій;
  • Здійснення передових досліджень, до яких залучаються талановиті студенти;
  • Потужне технічне оснащення, яке дозволяє проводити дослідження в тих галузях науки і медицини, для яких потрібні високотехнологічні і дороговартісні матеріали і обладнання, які нерідко коштують мільйони доларів;
  • Стипендіальні програми підтримки для обдарованої молоді, яка не в змозі оплатити власне навчання;
  • Гнучкі навчальні програми для студентів з усього світу.

Світовий рейтинг українських вузів

На жаль, світовий рейтинг українських вузів бажає кращого. Можна мріяти про те, що колись хоча б один з університетів України потрапить в сотню найкращих вузів світу, але реальність наступна – шість українських вузів потрапили лише в тисячу найкращих закладів світу:

  • Харківський національний ун-т – 471 місце;
  • Київський національний ун-т ім. Т. Шевченка – 541-550 місце;
  • Харківський політехнічний ін-т – 651-700;
  • Київський політехнічний ін-т ім. Сікорського – 701-750;
  • Сумський державний ун-т – 701-750;
  • Львівська політехніка – 751-800.

Досить невтішні цифри, чи не так? Що ж заважає нашим вузам займати достойні місця на світовій арені?

Глобальний рейтинг найкращих університетів світу ((QS World University Rankings) враховує наступні показники: науково-дослідницька репутація вишу, частота цитованості наукових публікацій, співвідношення викладачів і студентів, а також яку оцінку надають випускникам вузів їхні майбутні роботодавці. По всіх цих пунктах наші заклади освіти суттєво програють іноземним вишам.

Окрім переліченого, серед найболючіших проблем нашої освіти виділимо наступні: корупція і брак фінансування. Ці речі настільки пов’язані між собою і взаємно переплітаються, що навряд чи хтось насправді розуміє, як розірвати це зачароване коло. Для прикладу, бюджет Массачусетського технологічного інституту складає більш ніж 3 млрд. доларів – це фантастична сума для всіх українських вишів, взятих разом! І це лише бюджет одного вузу, нехай і найпрестижнішого в світі.

І все ж відмітимо один позитивний момент – ще десять років тому жоден з навчальних закладів України не потрапляв навіть в топ-500. Все ж таки є позитивні зрушення в цьому напрямку.

(* на світлині – головний корпус Массачусетського інституту технологій, м. Кембридж, штат Массачусетс.)

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору