UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Роботодавцю
  4. Корпоративна культура
  5. Непотизм: що це та які його наслідки для бізнесу й працівників

Непотизм: що це та які його наслідки для бізнесу й працівників

24.06.2021 1328
Непотизм: що це та які його наслідки для бізнесу й працівників

Непотизм: що це та які його наслідки для бізнесу й працівників

24.06.2021     1328

Якщо людина займає не свою посаду, вона не тільки не приноситиме користі, а й може нанести непоправну шкоду тій компанії, в якій вона працює. В такій ситуації потерпають його підлеглі, бо людина некомпетентна, її навички і вміння не відповідають тим робочим обов’язкам, які вона повинна виконувати; потерпає і компанія, в якій працює така людина, адже своїми некомпетентними рішеннями вона ставить під загрозу весь бізнес.

І хоча в просторіччі це негативне явище називається «кумівством», але для нього навіть придумали спеціальний термін – непотизм. Про історію появи непотизму, які його наслідки для бізнесу та працівників, відомі приклади з історії – читайте далі в статті.

Що таке непотизм?

Існує чимало форм корупції. Найбільш поширеними з них можна вважати хабарництво, розкрадання та розтрата державного майна, лобізм і непотизм. Останній термін виник ще в середньовіччі, адже вважається, що подібну практику широко запровадили саме римські папи, які, побоюючись за свою владу, почали призначати на впливові посади своїх родичів. З часом ця негативна практика поширилася на всі сфери життя, в тому числі бізнес, спорт та розважальний сектор.

Саме слово «непотизм» походить від латинського слова nepos (племінник). До речі, існують схожі до непотизму поняття – фаворитизм та кронізм (або панібратство). Вони дещо різняться за своєю суттю, але наносять не меншу шкоду суспільству в цілому:

Фаворитизм. Це надання несправедливих пільг певній особі чи групі осіб за рахунок інших.

Кронізм, або панібратство. Кронізм синонімічний непотизму, але в цьому випадку він стосується не родичів, а друзів чи знайомих.

Що ми маємо на практиці?

Із термінологією розібралися. Давайте поміркуємо про негативні аспекти цього явища на практиці.

Непотизм – це тотальне ігнорування правил відбору кандидатів на певну посаду. Якщо ви прийшли влаштовуватися в компанію на певну посаду і цілком впевнені у своїй кваліфікації, вас може очікувати неприємний сюрприз – на це місце візьмуть когось «по знайомству», а ваші професійні якості просто проігнорують. Цілком зрозуміло, що це явище має тільки негативні наслідки, оскільки воно не дає можливості дійсно компетентним фахівцям працювати на певній посаді, будувати власну кар’єру і приносити користь компанії та суспільству.

«Гаразд, – скажете ви, – якщо керівник компанії призначив на відповідальну посаду свого родича, і його можна вважати фахівцем своєї справи, то чи можна трактувати цей випадок як прояв непотизму?». Так, звичайно, це і є непотизм у всій його непривабливій красі. Бо коли трапиться така ситуація, що некомпетентність такого працівника створить проблеми для компанії, його родич знайде спосіб залишити його на посаді, але комусь іншому, можливо, доведеться піти. Чи хотілося б вам опинитися на місці працівника, якому незаслужено «прилетить» від начальства, бо його родич «накосячив», а покарати когось потрібно?

Негативні наслідки «кумівства»

Мабуть, ще не траплялося так, щоб випадки непотизму зміцнювали колектив і сприяли процвітанню компанії. Навпаки – кумівство псує стосунки в колективі і досить часто призводить до того, що талановиті співробітники покидають таку компанію. Але давайте детальніше проаналізуємо, чому влаштування на роботу своїх родичів матиме великі негативні наслідки.

Наслідки для команди.

Якщо ви потрапили у команду, в якій незаслужено опинився родич високопосадовця, це може спровокувати велику неприязнь у колективі, призвести до постійних конфліктів і труднощів у спілкуванні. Складно перечити людині, яка перебуває у близьких стосунках з керівником компанії. Такі працівники здатні присвоювати собі чужі досягнення, вони не гребують іншими брудними способами, щоб отримати бажане. А чому такому працівнику, власне, переживати? Родич завжди прикриє, а винним зроблять когось іншого.

Наслідки для вас та решти колег.

Ваша кар’єра постійно гальмуватиметься, адже родич впливового посадовця апріорі матиме перед вами перевагу, навіть якщо його професійні навички і вміння викликатимуть в його колег іронічну посмішку і глузування за спиною. Подумайте, яким стресом і психічною напругою обернеться для вас ця ситуація. Нерівні умови праці завжди впливають негативно на мотивацію і весь робочий процес, тому добре поміркуйте над тим, чи варто залишатися на роботі в компанії, де панують такі несправедливі умови праці? Окрім цього, будьте готові до того, що вам доведеться постійно перепрацьовувати, адже некомпетентні родичі дуже часто полюбляють перекладати свою роботу на плечі інших співробітників.

Наслідки для самої ж «непотичної» особи.

Така людина повинна бути готова до постійного мобінгу (цькування) з боку інших працівників, а погані стосунки з колегами ризикують стати буденністю. Родичам високопосадовця потрібно бути готовими до того, що вони постійно будуть змушені доводити свою професійність і компетентність, а в багатьох випадках, як ми вже знаємо, ці поняття не надто корелюють між собою.

МОбінг родича високопосадовця

Наслідки для всієї організації та бізнесу.

Іноді наслідки від «кумівства» можуть бути катастрофічними. Мається на увазі не лише втрата клієнтів чи зниження прибутку. Такі неправомірні дії негативно впливають на репутацію компанії, а іноді призводять до краху всього бізнесу.

Якщо в певній компанії всіма справами заправляють родичі керівника, вони постійно виживатимуть неугодних працівників, які не побояться висловлювати свою думку і вказувати на їхні помилки. Чи варто казати про те, які труднощі виникатимуть у компанії, якщо талановиті, кваліфіковані і працьовиті співробітники покидатимуть її ряди?

Чи порушує непотизм права людини?

Так, порушує, адже про будь-яку справедливість в такому випадку навіть не варто говорити. В «Загальній декларації прав людини», в одній із її статей чітко визначено право кожної людини на рівні можливості при доступі до громадської роботи, адже така робота фінансується за рахунок платників податків. У більшості демократичних країн прояви непотизму караються законом, що, однак, не завадило екс-президенту США Дональду Трампу призначити свою дочку Іванку та її чоловіка своїми радниками. Навіть на саміті «Великої двадцятки» Іванка Трамп сиділа за одним столом з Ангелою Меркель та іншими впливовими держпосадовцями, хоча її кваліфікація зовсім не відповідала тому рівню, щоб перебувати за одним столом з провідними політиками найрозвинутіших країн світу.

І таких прикладів у світовій історії чимало.

Приклади непотизму в світовій історії

Факти, які свідчать про призначення на важливі посади своїх родичів, відомі ще з античних часів. В Стародавньому Римі, приміром, кандидати від найповажніших сімей отримували привілеї у суперництві за високі посади. Згадки про «кумівство» можна зустріти також в грецькій історії та міфології. Але найбільше це явище поширилося в середні віки.

Клан Борджиа, або непоте-кардинали.

Про цей знаменитий іспанський рід навіть відзняли не один серіал. І не дивно, адже вони славилися своїм деспотизмом та віроломством, скандальними витівками та жорстокістю. Після того, як Альфонсо де Борха став римським папою, він перетягнув своїх родичів з Іспанії до Риму. Його племінник Родріго Борджиа став папою римським Олександром ІV, і своїх численних позашлюбних дітей він обдаровував титулами і високими посадами.

Делегати наполеонівської Франції.

Коли Наполеон Бонапарт підкорив значну частину Європи, він призначав на королівські посади своїх родичів. Свого старшого брата Жозефа він призначив королем Іспанії. Щоправда, він довго королем не пробув, але подібний випадок таки мав місце у світовій історії.

Найвідоміші приклади кумівства в США.

Ставши президентом, Джон Кеннеді призначив на посаду генерального прокурора Сполучених Штатів свого брата Роберта. Це було неприпустимо, адже Роберт не володів достатньою компетенцією для такої високої посади. Президенти Рузвельт та Ейзенхауер теж не цуралися непотизму – вони призначали своїх синів на відповідальні посади: Джеймс, син Рузвельта, став його секретарем, а Джон Ейзенхауер отримав місце помічника секретаря апарату. Про Трампа та його дочку вже було згадано вище.

Кеннеді, Джон

Навіть такий шанований президент США, як Джон Ф. Кеннеді, не цурався непотизму

Отже, з якого боку не підступися, непотизм можна вважати вкрай негативним явищем. Тому краще обирати для важливих посад незнайомців, ніж власних родичів, з якими у будь-якому випадку не захочеться псувати стосунки.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору