UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Сайти пошуку роботи - що потрібно знати?
  5. Нові тренди на ринку праці після карантину

Нові тренди на ринку праці після карантину

1.07.2020 562
Нові тренди на ринку праці після карантину

Нові тренди на ринку праці після карантину

1.07.2020     562

Світовий карантин великою мірою вплинув на ринок праці. Тенденції значно помінялися, тож варто знати, у яких галузях слід шукати роботу, аби отримувати стабільний дохід і розвиватися в обраному напрямку після закінчення пандемії.

Технічні спеціальності

Карантин спричинив зміни навіть у дуже консервативних компаніях. Бізнес, який раніше існував в офлайн-форматі, переходить в онлайн. Управлінці стикнулися з тим, що потрібно переформатувати існуючі моделі роботи. Найбільш популярними будуть такі спеціальності:

  • програмісти. Компанії стали більш зацікавленими в розробці сайтів і додатків, оскільки потрібно переводити бізнес в онлайн-режим;
  • експерти з Big Data. Для того, щоб максимально ефективно розвивати свою справу в інтернеті, потрібні глобальний збір і структурування даних. Менеджери, які раніше не стикалися з обробкою інформації, починають розуміти, скільки користі приносять технології Big Data. Саме тому збільшується попит на спеціалістів, які вміють працювати з неструктурованими масивами даних;
  • спеціаліст з AR/VR-трансляції. Карантин привернув особливу увагу людей до відеоплатформ, оскільки без них проводити наради, тренінги чи навчання практично неможливо. До того ж формат віртуальної присутності використовується для проведення прямих трансляцій. Противникам віртуальної реальності довелося змінити свої погляди й вимушено перейти в онлайн-режим. Існує припущення, що індустрія розваг теж обере такий формат, тож, швидше за все, буде розвиватися контент у вигляді AR та тривимірного відео, тому потрібні будуть спеціалісти, котрі зможуть «оживляти» контент і переводити заходи в іншу реальність;
  • персональний ІТ-консультант. Багато менеджерів починають розуміти, що не надто добре орієнтуються в цифровому середовищі. Підприємці, які раніше були успішними у своїй ніші, усвідомлюють, що варто враховувати в роботі правила існування в інтернет-просторі. Власникам бізнесу необхідно звертатися до системних адміністраторів, спеціалістів з кібербезпеки тощо.

Варто згадати, що потрібні будуть працівники інтернет-магазинів. Підприємці, які займаються торгівлею, особливо роздрібною, стикаються з необхідністю створювати інтернет-магазини. Тому потрібні будуть контент-менеджери, SMM-спеціалісти, оператори контакт-центрів.

контакт-центр

Нетехнічні спеціалісти

Багато хто переглянув свої життєві позиції під час пандемії. Стан здоров’я непокоїть все більше, особливо якщо це стосується людей у віці. Вважається, що зросте попит на тих, хто здатний доглядати за іншими. Будуть популярні професії нянь і соціальних працівників. Особливо актуальні ці спеціальності в інших країнах Європи.

Викладачі, які вміють працювати в онлайн-режимі, теж не залишаться без роботи. Якщо раніше віддавали перевагу навчанню віч-на-віч, то тепер тенденції змінюються. Дистанційне навчання стає все більш актуальним, школярі та студенти були змушені здобувати знання в онлайн-режимі. Декому такий досвід не сподобався, інші ж, навпаки, віддають перевагу дистанційному навчанню. На тлі останніх подій розвивається все більше платформ, які пропонують онлайн-курси. Бізнес-школи почали вдосконалювати системи дистанційної освіти. З’являється попит на викладачів як з боку роботодавців, так і з боку учнів.

У всіх країнах, які пережили кризу, зростає актуальність психологічної допомоги. Карантин спровокував паніку, тривогу та страх. Розкрилося багато психологічних травм. До того ж тисячі людей втратили роботу, зрозуміли, наскільки вони незахищені перед життєвими змінами. Значно зросла кількість розлучень, епізодів сварок і домашнього насилля. Саме з цих причин допомога психологів буде потрібна ще достатньо довго.

Раптова пандемія показала, що потрібно вміти аналізувати ситуацію та швидко адаптуватися до неї так, щоб не зазнати втрат. Компаніям потрібні експерти, які орієнтується в тому, що відбувається у світі та розуміють вплив цього на конкретну галузь бізнесу. Антикризові менеджери знаходять сильні та слабкі сторони, розробляють стратегію й допомагають ефективно її реалізувати.

Ринок трансформується, запускаються нові схеми організації праці, які залежать від ряду факторів. Популярними будуть HR-спеціалісти, здатні швидко реагувати на економічні й суспільні зміни, які знатимуть, як поводитися в тій чи іншій ситуації: кого звільняти та наймати, як проводити навчання. Важливо знати, як реалізовувати управлінські стратегії, застосовуючи ІТ-рішення.

управлінські стратегії

Популярні тенденції

Більшість працює за стабільним графіком – наприклад, з 9 до 18. Але говорять про те, що це негативно впливає на особисте життя. Великі компанії вже почали експерименти з робочим часом. Дослідження показують, що певна гнучкість позитивно впливає на ефективність праці. Компанії, які слідкують за світовими тенденціями, намагатимуться запропонувати працівникам певну свободу.

Віддалена робота стала значним конкурентом для офісної. Вдосконалення технологій не могло не відобразитися на бізнесі та його розумінні. Все більша кількість працівників говорять про те, що їм важливі гнучкість та свобода. Дистанційна робота дозволяє підтримувати баланс в особистому та професійному житті, ефективно керувати власним часом. До того ж це вигідно роботодавцям, оскільки доведеться менше платити за оренду офісу.

Тенденція гендерної рівності відкриває більше перспектив для жінок. Компанії намагаються мінімізувати кількісну різницю між статями. Дослідження показали, що жінки-керівники здатні збільшити прибуток на 15%.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору