UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Життя в колективі
  5. Інтроверт. Як поводити себе у колективі

Інтроверт. Як поводити себе у колективі

20.01.2020 717Автор: Олександр Мавлідінов
Інтроверт. Як поводити себе у колективі

Інтроверт. Як поводити себе у колективі

20.01.2020     717Автор: 

На думку таких авторитетних знавців психології людини, як гуру Карл Юнг, кожен з нас має, більш-менш збалансований відсоток інтроверсії та екстраверсії – здатності людини відшукувати потрібну для її життя енергію та мотиваційні життєві стимули, або у своєму внутрішньому світі, або черпаючи необхідне з довколишнього середовища.

Як би там не було, але від загальної кількості психологічних людських характеристик, інтроверти, до речі, займають 30% серед цивілізованих мешканців планети. Таких людей немало й вони не відрізняються від оточуючих ані розумом, ані здібностями. Навпаки, більшість з відомих вчених та винахідників світу, на повірку виявлялися, як раз інтровертами.

Якщо, ви інтроверт й маєте проблеми із працею у новому чи надто великому для вас колективі, можливо вам знадобляться рекомендації, надані нижче. Не завадить причитати текст й тим, хто працює чи постійно спілкується з людьми, здатними до інтроверсії. Це допоможе краще розуміти таких особистостей та робити максимум того, що буде полегшувати взаємодію з ними.

Що не слід робити, якщо ви інтроверт

Незважаючи на те, що більшість суспільства здатна «навішувати» ярлики на тих, хто не схожий на них самих, інтроверту ніколи не слід намагатися змінювати свою особистість та поводитися «як більшість».

По-перше, такі спроби, як правило, прямий шлях до глибоких внутрішніх конфліктів людини та впадання до стану депресій. Здатність до інтроверсії не можна змінити або впорядкувати. Крім того, інтроверти мають декілька рис характеру, які притаманні їх типу та можуть стати справжніми «над можливостями», вигідно виділяючи таку особу серед інших «збалансованих» психотипів її колег.

Так, інтровертам характерні наступні особливі риси характеру та поведінки:

  • Здатність до «повного занурення» у задачі роботи: при цьому, таке «занурення» глибше ніж у колег з іншим психотипом особистості, що відображується на її результатах;
  • «Над прискіпливість» до дрібниць та деталей, що дуже важливо у багатьох професійних сферах;
  • Здатність відчувати зміну настрою оточуючих та, завдяки високому рівню емпатії корегувати свою поведінку;
  • Вміння стратегічного планування та повна інфантильність до сперечань;
  • Вміння виражати думки письмово, що інтроверти роблять набагато краще за будь-якого екстраверта;
  • Здатність до проявів лідерських якостей, правда при цьому, від лідера-інтроверта не слід вимагати самопрезентації або доведення своєї позиції перед конкурентами чи опонентами.

Більшість роботодавців розуміють все це й залюбки працевлаштовують людей із проявами інтроверсії у поведінці. Тож, й самими інтровертам слід розуміти свої переваги та, жодного разу, не проявляти слабкість, перед фактом своєї «несхожості» з домінуючою більшістю.

Що допоможе комфортному адаптуванню серед «інших»

Якщо ж, людина-інтроверт вже мала незручності з подібними контактами та бажає щось зробити сама, для налагодження відношень з колегами їй досить притримуватися простих таких простих правил.

Насамперед, слід зробити попередження про те, що ви маєте певні відмінності від психотипів, що розповсюджені в будь-якому колективі. Робити це краще після вдалої співбесіди, зауваживши те, що ви «до речі інтроверт». Після такого відвертого звернення, інтроверту буде легше пояснити це й колегам та облаштувати своє робоче місце так, як це потрібно таким особам.

Пояснивши свої особливі відмінності характеру, інтроверт може спокійно просити спілкуватися з ним за допомогою електронного листування чи соціальних мереж. Відомо, що таке ненав’язливе ставлення до такої людини, не буде заважати їй працювати, як наприклад, постійні звернення особисто або привселюдні намагання розпитати інтроверта про хід його роботи або ще щось подібне.

Також, інтроверту важливо зручно обладнати своє робоче місце. Що мається на увазі під «зручно» - буде вирішувати кожен такий робітник самостійно, але навушники та наявність альтернативних віддалених каналів для спілкування з оточуючими – як правило, необхідність для кожного інтроверта, що обумовлює максимальну його працездатність.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору