UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Навчання, розвиток, підвищення кваліфікації
  4. Вибір професії
  5. Обираємо професію. Соціальна робота — професія та покликання

Обираємо професію. Соціальна робота — професія та покликання

7.12.2007 527
Обираємо професію. Соціальна робота — професія та покликання

Обираємо професію. Соціальна робота — професія та покликання

7.12.2007     527
В останні роки серед запропонованих у вищих навчальних закладах спеціальностей я зустрічаю назву «соціальна робота». Прагнучи отримати інформацію про нову професію, я вирішила взяти інтерв’ю у спеціаліста цієї справи Лідії Тимофіївни Тюпті, кандидата педагогічних наук, професора, завідуючої кафедри соціальної роботи Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна».

- Лідіє Тимофіївно, чим займаються соціальні працівники?

- Необхідно розрізняти соціальних працівників та фахівців соціальної роботи. Наш університет готує фахівців, тобто бакалаврів, спеціалістів та магістрів, які обіймають посади у державних установах системи соціального захисту населення, громадських орга-нізаціях, працюють в приватних фірмах.

Назва «соціальний працівник» використовується для означення всіх, хто професійно займається соціальною роботою — і тих, хто має вищу освіту, і тих, хто її не має.

Фахівці соціальної роботи — це, передусім, фахівці в галузі соціального управління. Їх призначення — сприяти розв’язанню проблем суспільства, допомагати людям, які перебувають у складних життєвих обставинах: малозабезпеченим, інвалідам, безробітним, сиротам. Фахівці соціальної роботи також досліджують соціальне становище, визначають проблеми громади, сім’ї або окремої людини, створюють проект вирішення проблеми і реалізують заходи, необхідні для її розв’язання.

- Якими знаннями повинні володіти фахівці соціальної роботи?

- Ґрунтовними знаннями з багатьох наук. Наша кафедра випускає всебічно підготовлених фахівців соціальної роботи, які мають міцні знання з психології, соціології, трудового і сімейного права, законодавства у сфері соціального захисту населення. Наші студенти ретельно вивчають іноземну мову та отримують навички роботи на ПК.

Професійна підготовка передбачає вивчення низки дисциплін, спрямованих на оволодіння уміннями діагностувати та прогнозувати різноманітні соціальні ситуації, проектувати заходи їх оптимізації. Важливим чинником професійної підготовки є проходження студентами практики в державних та громадських організаціях, часто — в комерційних фірмах. Це дуже важливо для студентів: багато хто з них працевлаштовується на неповний робочий день вже під час навчання.

- А як Ви прийшли до соціальної роботи?

- У Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна» я перейшла з Національного університету імені Тараса Шевченка, де працювала багато років. До речі, більшість викладачів нашої кафедри навчалися або працювали в ньому, а також в Національному педагогічному університеті імені Драгоманова, Києво-Могилянській академії.

Я відгукнулася на за-прошення Президента нашого університету, першого міністра освіти незалежної України, Петра Михайловича Таланчука. Наш університет один із перших в Україні розпочав підготовку фахівців соціальної роботи (з 1999 року). Наш колектив досяг значних успіхів, що дозволило цього року акредитувати освітньо-кваліфікаційний рівень «магістр».

- Які риси характеру треба мати, аби успішно оволодіти спеціальністю «соціальна робота»?

- Треба бути милосердним, товариським, розумним, допитливим, постійно займатися самовдосконаленням і не боятися труднощів. Для того, щоб вирішувати долі інших людей, допомагати їм, необхідно добре володарювати над самим собою, мати грунтовні знання і бути хорошою людиною. Тому соціальна робота — не лише професія, це покликання.

- Багатьох цікавить, які вступні випробовування очікують тих, хто обере цю спеціальність…

- Кожен вищий навчальний заклад висуває конкретні вимоги до рівня підготовки абітурієнта, має власну схему вступних випробовувань. Особливість нашого університету полягає в тому, що у нас немає вступних іспитів. Абітурієнтів зараховують за результатами тестування, яке швидко, і без екзаменаційних стресів визначає рівень підготовки майбутніх студентів. Відразу після тестування, людина знає свій результат. - Які перспективи має спеціальність «соціальна робота»?

- Перспективи спеціальності пов’язані з розвитком державної мережі служб со-ціальної роботи (останні рішення Президента та уряду свідчать про їх дієву турботу про малозабезпечених) і з розвитком громадських та комерційних організацій, які надають соціальні послуги.

Аналіз ринку праці свідчить: найближчі 15 — 20 років проблема безробіття для фахівців соціальної роботи просто не буде існувати. Потреба в них значно перевищує ту чисельність бакалаврів, спеціалістів та магістрів, яку випускають вищі навчальні заклади України.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору