UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Поради шукачу
  5. Ознаки недобросовісного роботодавця, або як розпізнати компанію, яка не варта вашого часу

Ознаки недобросовісного роботодавця, або як розпізнати компанію, яка не варта вашого часу

30.03.2020 686
Ознаки недобросовісного роботодавця, або як розпізнати компанію, яка не варта вашого часу

Ознаки недобросовісного роботодавця, або як розпізнати компанію, яка не варта вашого часу

30.03.2020     686

Ознаки недобросовісного роботодавця, або як розпізнати компанію, яка не варта вашого часу

У кожного з нас своє поняття «гарна робота». Проте, усіх, хто шукає вакансії, об'єднує бажання знайти перспективну посаду і порядних керівників, чиї обіцянки не будуть іти всупереч з реальними умовами праці для підлеглих. На жаль, не всі роботодавці відповідають цим визначенням. І чим раніше людина зрозуміє, що натрапила на недобросовісну компанію, тим менше витратить на неї часу, нервів і сил. Але потрібно навчитися розпізнавати такі «проблемні» випадки.

Неблагонадійні роботодавці класифікуються на три основні види:

  • Скнари.
  • Казкарі.
  • Невизначені.

Рекомендуємо ознайомитися з їх визначеннями детальніше, щоб захистити себе від контактів з подібними екземплярами

Скнари: і швець, і жнець, і на дуді грець

Відмінною рисою таких роботодавців є бажання знайти універсального працівника при найменших витратах. Обіцяна зарплата – зазвичай відвертий мізер, але може бути приваблива приписка у вигляді «+» або «перспектива зростання». Останні слова виявляються не більше ніж утопією, насправді співробітник буде гарувати за копійки рік-два, а потім піде, зрозумівши безпросвітність свого становища.

В оголошеннях скнар можуть бути фрази «хочуть заробляти і вміють працювати», вимога досвіду від 2-4 років і довгий перелік функцій, які повинен виконувати працівник (завдання зазвичай тягнуть на 2-3 осіб) – і все це при мінімальній заробітній платі, яка згодилася б для стажера-початківця. Офіс таких компаній теж видає патологічне бажання керівника заощадити на всьому – оренді комфортної будівлі, ремонті, меблях, оргтехніці тощо. Характерною ознакою подібних підприємств є активна зміна кадрів, співробітники не витримують спартанських умов і мізерної зарплатні.

пошук роботи

Казкарі: брехня не на користь

Такий тип роботодавців чимось схожий на скнар, але в цьому разі байки стосуються не тільки перспектив, а й буквально всього. Представники «казкових» компаній складають настільки фантастичні історії про кар'єрний зріст, зарплатню «без стелі», можливості самореалізації і підтримку своїх співробітників, що хочеться слухати вічно. Отже, брехливі роботодавці вербують наївних шукачів, які в гонитві за міражем можуть працювати роками за мізерну ставку. Ставки може не бути зовсім – часом увесь заробіток людини складає відсоток від проданих товарів.

До того ж на організацію праці вони не так скупляться, як скнари. Офіс може бути більш або менш комфортним, іноді роботодавець навіть готовий вкласти кошти в якісь курси для розвитку співробітників, але це триває недовго (якщо взагалі доходить до справи). Далі персоналу доведеться виконувати повний спектр своїх функцій і сподіватися на «безмежні перспективи, дорогі замовлення, ЗП з п'ятьма нулями».

Невизначені: піди туди, не знаю куди, принеси того, не знаю чого

Це найбільш нестандартний і неочікуваний тип роботодавців. Вони зазвичай змінюють напрямок і сферу своєї зайнятості, тому нарватися на одну й ту ж компанію можна повторно.

Атмосфера в таких компаніях досить сприятлива, але «розумний» шеф демонструє гіперактивність менеджменту, задаючи завдання пачками.

Працювати з «невизначеними» роботодавцями складно. Мало того, що не встигаєш зрозуміти чергову креативну ідею начальства, так ще й не знаєш, за виконання яких справ братися перш за все, чи актуальні вони загалом. На новачків зазвичай навалюється шквал завдань, і про планування часу залишається тільки мріяти. З такої ситуації два виходи: бігти геть в пошуках іншого роботодавця або залишатися восьминогом, здатним робити все і відразу.

Багатьом з нас знайомі перераховані вище ознаки поганого керівника або компанії, на яку не варто витрачати час. Уникнути повторення помилок можна, перевіряючи репутацію та відгуки на потенційного роботодавця. Їх можна знайти в Інтернеті або серед знайомих. І, звичайно, варто використовувати надійні й перевірені джерела пошуку вакансій, такі як Jobs.ua.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору