UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Кар'єра
  5. Ознаки того, що ви готові стати керівником

Ознаки того, що ви готові стати керівником

2.04.2022 1256Автор: Лоліта Платошкіна
Ознаки того, що ви готові стати керівником

Ознаки того, що ви готові стати керівником

2.04.2022     1256Автор: 

Усі офісні працівники мріють врешті решт зайняти керівну посаду, яка для більшості виглядає досить оманливою: нові зв’язки, повага від колег, більша зарплата, інші привілеї. Проте не кожний мрійник стає керівником чи директором, більшість з них насправді не готові до більшої відповідальності. Щоб робоча команда ефективно працювала, та приносила відповідні результати, керівник повинен бути справжнім лідером та мати здібності, риси характеру організатора. Дізнавайтесь про них з цієї статті на Jobs.ua.

Основні риси керівника

Менеджери з персоналу поділилися, якими рисами повинен володіти керівник на новій посаді:

  • цілеспрямованість (Спрямованість на результат та його досягнення. В першу чергу, керівник повинен розуміти чіткий шлях і куди рухається вся команда, який результат очікує в кінці шляху);
  • енергійність (Розуміти, що керівник - рушійна сила всього колективу. Тому він повинен уміти заряджати, надихати, підбадьорювати весь колектив);
  • відповідальність (Розуміти, що відтепер відповідальність керівник несе не тільки за себе, а й за всю команду, а також її результат);
  • здатність швидко навчатися (Головна риса сучасного ідеального керівника. Така внутрішня стратегія дозволяє бути постійно в пошуці найкращих та найефективніших рішень для своєї команди);
  • вимогливість (Це значить, що треба вміти відтепер вчасно відмовляти, ставити високі критерії до команди. Проте не перегинати з цим палку й реально ставитись до команди);
  • критичність (Одне з найнеобхідніших умінь, яке потрібне для аналізу зв’язку, прогнозування наступних результатів діяльності);
  • Емоційна зрілість (Це і вміння вибрати найкращу форму спілкування з кожним співробітником, знайти підхід і вміти справлятися з токсичним середовищем, якщо на те є потреба).

Ознаки, що ви готові стати керівником

Крім основних рис характеру, ви можете помітити індивідуальні ознаки, які скажуть, що ви готові до керівництва.

Професійний погляд

Завдяки професійній оцінці спеціаліст здатен зрозуміти власну готовність до лідерства, керівництва. Це не тільки холодний розрахунок компетентності спеціаліста, а й погляд зі сторони, який й може надати керівник чи директор. Попросіть оцінити його ваші лідерські уміння та обговоріть з ним результати або менеджером з персоналу. Ви також можете завжди самостійно пройти спеціалізовані тести, що точно можуть вам сказати вашу здатність до керівництва.

Життєвий досвід

Розуміння внутрішніх процесів колективу, почуття такту як вчинити, що говорити й складає життєвий досвід кожної людини. І в бізнесі, комунікаціях, форс мажорних ситуаціях він також потрібен особливо від тієї людини, на яку рівняється весь колектив.

Унікальний талант

Кожна людина має свій унікальний талант. І мова йдеться зовсім не про професійний талант, набутий та відпрацьований роками, а той, що відрізняє кожного. Подивіться на себе саме через таку призму, і задайтесь питанням, чим можете бути корисним компанії за допомогою свого таланту. Можливо, ви уважні до деталей і нікого не буде вам рівних при контролі та перевірці документів. Чи може ви вмієте слухати і станете справжньою підтримкою для кожного в команді.

Харизматичність образу

Харизма лідера має потужну рушійну мотиваційну силу. Вона важливіша й сильніша за будь-які методи управління. Вона приваблює до власника людей, пробуджує бажання спілкуватися більше, разом розв'язувати питання та рухатись одним шляхом.

Бажання та ресурси ділитися

Ділитися, не брати - один з основних ознак лідера. Якщо ви маєте в себе ресурс, і готові ним ділитися, заряджаючи, а не брати від колег нові ідеї спустошуючи, то ви цілком готові до керівництва.

Генерація нових ідей

Лідерами не стають ті люди, у кого є проблеми з генерацією ідей. Тому ще одна ознака лідерів - легка генерація нових ідей для будь-якої ситуації. При чому вони готові ділитися цими ідеями зі своїми колегами.

Власні рішення та вибір

Лідерство це просто відповідальність, це ще й чіткі рішення, що доводиться інколи робити самостійно й безповоротно. На такий крок необхідна ще й велика сила духу. Слід пам’ятати, що відповідальність за прийнятий крок також буде лежати на вас, тому треба бути готовим й до результатів власних прийнятих рішень.

Вміння залагоджувати конфлікт

Ключову роль, як і в причинах виникнення конфліктів, так і в їх вирішенні грає особистість і професійні якості лідера колективу. Будь-яку проблему, як відомо, легше попередити, ніж вирішити. Тому, мудрий керівник повинен розпізнати напругу в колективі, негатив, роздратування когось зі сторін, постаратися з’ясувати причини і обговорити ситуацію. Мудрий лідер повинен так організувати взаємовідносини в колективі, щоб запобігати виникненню конфліктів. А при їх виникненні, вирішити ситуацію таким чином, щоб відносини в команді вийшли на новий, більш якісний рівень – це найоптимальніший варіант виходу з конфлікту.  Але, хоч би якою була, продуманою управлінська стратегія, конфлікти у будь-якому колективі все одно виникають. Треба просто підібрати правильний підхід для вирішення.

Як зрозуміти, що  ви готові до керівництва

Оцініть власні можливості

Оцініть власні можливості щодо лідерства. А це наявність рис та особливостей в собі. Обов’язково оцініть наявність внутрішнього та зовнішнього ресурсу для лідерства. Спеціальні тести щодо лідерських здібностей допоможуть вам виявити наявність та оцінити їх рівень. На основі тестів зможете самі оцінити свою готовність до керівництва. 

Оцініть власні успіхи, досягнення та сили

Оцініть, чи справді ваші особисті досягнення дозволяють вам стати лідером, чи добре ви справляєтесь з роботою. Перевірте, чи всі ваші колеги бачать в вас лідера, слухають та готові йти під вашим керівництвом. Чи дозволяють ваші комунікаційні навички знаходити спільну мову з кожним співробітником.

успішний лідер

Обміркуйте недоліки та переваги

Обміркуйте, чи принесе нова посада наснаги вам. Уважно зважте всі за та проти. Пам’ятайте, що ви зіткнетесь з новим статусом в команді та новими труднощами, які не можуть не приносити незручності. Буде необхідно знову завойовувати авторитет у команди, налагоджувати спілкування, вчитися розуміти потреби кожного в команді. Розпорядок дня також буде змінено, адже роботи буде більше. Необхідно буде поєднувати особисте життя й потужну навантаженість на роботі.

Готуйтесь до змін

Нова посада принесе нові зміни в ваше повсякденне життя. Необхідно змінити комунікаційну роль з підлеглими, побудувати нові внутрішні зв’язки в колективі та починати формувати нову корпоративну культуру відповідно вашого управління.

Говоріть з керівництвом

Якщо керівництво само пропонує вам нову посаду в якості підвищення, то не забудьте обговорити з ним всі деталі подальшого шляху компанії та колективу, щоб розуміти всі тонкощі вашої діяльності. Якщо ви тільки самі замислюється та бажаєте запропонувати свою кандидатуру на посаду, то необхідно заявити про свої наміри та обговорити таку можливість.

Керівник - досить висока посада і складна професія. Вона вимагає від робітника абсолютної віддачі та залученості. Саме через це керівник повинен володіти певними компетентностями та вміннями, завдяки яким він зможе привести команду до бажаних успіхів та поставлених цілей. Вчіться та розвивайте в собі головні риси лідера, формуйте в собі основні  навички керівництва.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору